• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanko o zamiennik opony.

Kris8715

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam pytanie mianowicie posiadam zestaw felg do bmw i chciałbym by ktoś mi doradził przy zakupie opon mianowicie posiadam 19' felgi 8J przód i 8,5 tył. W serii jeśli się nie mylę było to 8,5 przód z opona 245/40r19 a tył 9,5 J 275/35r19. I tu moje pytanie czy te opony nie będą za szerokie dla moich felg i jakie mogą być skutki gdybym takie kupił? Czy to w ogóle bezpieczne, bo według tabeli jakie są w internecie to za duża różnica trochę, ewentualnie jeśli tak jest jaki rozmiar powinienem kupić żeby profil nie był za niski jest to bmw f11 seria 5 także niskie opony odpadają bo przestrzeń między kołem a nadkolem będzie olbrzymia. Z góry dziękuję za odpowiedź

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
ciężko cię zrozumieć. ale nieważne, pojąłem, że nie jesteś pewny czy opony nie będą za szerokie do felg.

mało tego jest na internecie? masz zakaz szukania na googlach?

jeżeli tabela mówi, że jest za dużo to jest (kur##) za dużo i tyle. nie szukaj, aż ktoś ci potwierdzi, że da radę.
bo założyć można i nie ma z tym problemu. tylko bardzo się możesz zdziwić jadąc troszkę szybciej niż 50kmh.
to kwestia twoje bezpieczeństwa: na oponach i hamulcach się nie oszczędza

no i auto było homologowane z konkretnym rozmiarami opon i felg. w razie wypadku ubezpieczalnia ma prawo odmówić. (znam taki przypadek osobiście gdy pracowałem przy większym sprzęcie- autubus)

Kris8715

Początkujący
Punktów
0
ciężko cię zrozumieć. ale nieważne, pojąłem, że nie jesteś pewny czy opony nie będą za szerokie do felg.

mało tego jest na internecie? masz zakaz szukania na googlach?

jeżeli tabela mówi, że jest za dużo to jest (kur##) za dużo i tyle. nie szukaj, aż ktoś ci potwierdzi, że da radę.
bo założyć można i nie ma z tym problemu. tylko bardzo się możesz zdziwić jadąc troszkę szybciej niż 50kmh.
to kwestia twoje bezpieczeństwa: na oponach i hamulcach się nie oszczędza

no i auto było homologowane z konkretnym rozmiarami opon i felg. w razie wypadku ubezpieczalnia ma prawo odmówić. (znam taki przypadek osobiście gdy pracowałem przy większym sprzęcie- autubus)
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. To bardzo miłe że się tak kolega postarał. Ale bardziej chodziło mi żeby jakiś fachowiec ( wulkanizator) polecił mi ewentualne zamienniki tych opon do tych felg, tak jak w tekście " jaki rozmiar powinienem kupić żeby profil nie był za niski jest to bmw f11 seria 5 także niskie opony odpadają bo przestrzeń między kołem a nadkolem będzie olbrzymią" ponieważ te koła mam z mojej żony f35 dla niej zbyt twardo nie leży jazda na takich kołach a do piątki opony są stanowczo za niskie tył to 255/35r19 a przód 225/40r19. Jeśli jednak ktoś będzie w stanie doradzić coś sensownego będę bardzo wdzięczny

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
czy ty masz naprawdę blokadę na google?
poszukaj. jest peeeełno katalogów gdzie sobie znajdziesz proponowane i HOMOLOGOWANE rozmiary.

masz instrukcje? tam też jest piękna tabelka.
nie kombinuj...

TymonDebski7

Początkujący
Punktów
1
www.brudtech.pl
Kolego! W takiej kwestii, nie czytaj na google. Wszystkie informacje w google są zbyt "interesowne". Tak samo aby Ci "jakiś" specjalista czy wulkanizator polecił - będziesz polegać na takiej opinii lub wiedzy? Masz książkę obsługi i tego się trzymaj, wyjdziesz najlepiej. Zamienniki - kup tak jak się należy oryginał. Dobrych rozwiązań nie trzeba polecać czy promować. Opona fabryczna a zamiennik - czy taniej czy lepiej? A liczysz koszty oporu (paliwa) jak przeliczyć koszty na Twoje bezpieczeństwo. Ja akurat jestem radykałem pod względem zamienników czy używek.

Do góry Bottom