• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rękodzieła artystyczne :)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Czasami mamy daleko do sklepu, a na szybko potrzebujemy jakieś specjalistyczne narzędzie i nie pozostaje nic innego, tylko trzeba samemu to zrobić.
Na początek klucz do wymiany sworzni wahaczy do C5 który dobrze mi służy już kilka lat.
Pozdrawiam.

Załączniki

• Do C5.JPG
    Do C5.JPG
    54,9 KB · Wyświetleń: 745

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
249
Miasto
Xxx
Panie Jacku juz wiem do kogo bede sie zglaszal po specjalistyczne przyzady na prawde szacunek... Jako b. Mlody mechanik chcialbym kiedys posiadac taki leb zeby konstruowac sobie narzedzia samemu no i nie mowie o plaskowniku do blokady rozrząd...

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Podejrzewam że u pana Jacka dużo ciekawych rzeczy sie znajdzie własnej konstrukcji.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1316
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Tak.
Ale w Chinach jeszcze tańsze...
Wyraźnie kolega napisał, że czasem trzeba coś na już i wtedy się coś rzeźbi...
I te przyrządy czasem zostają na lata i wcale nie ma potrzeby aby dokupić "profi" narzędzie :)
Do tego ile czekasz na przesyłkę 2 dni? a tu proszę za 2/h masz sprzęt w dłoni nie ruszając zadka z warsztatu;)

Darki

Początkujący
Punktów
0
Super sprawa, zaraz zajrzę na Pana fejsa.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Kiedyś miałem problem z odkręceniem dekla zbiornika paliwa, by wymienić pompę. Na szybko zrobiłem sobie klucz z już leciwego dużego ścisku stolarskiego. Jak go robiłem, to jeszcze nie wiedziałem, że w przyszłości będę go również używał do odkręcania i zakręcania dekli podczas wymiany filtrów paliwa.
Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_0844.JPG
    IMG_0844.JPG
    30,8 KB · Wyświetleń: 556

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Kiedyś nie mogłem odkręcić koła pasowego w Hondzie w której musiałem wymienić rozrząd i zrobiłem sobie klucz dzięki któremu zablokowałem koło pasowe i za pomocą klucza nasadowego i metrowej rury odkręciłem śrubę mocującą koło bez problemu. Teraz są inne czasy i prędzej można kupić gotowe narzędzie.
Kiedyś to nawet szczypce do rozpinania przewodów paliwowych musiałem zrobić sam. :)
Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_0851.JPG
    IMG_0851.JPG
    28,5 KB · Wyświetleń: 570
  • IMG_0849.JPG
    IMG_0849.JPG
    77,1 KB · Wyświetleń: 568
Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Patent na sworznie mam inaczej zrobiony ale też skuteczny , młode pokolenie kupują w Chinach a to mniej młode robi w ciągu godziny czy dwóch . Tyle że materiał z Chin należy do tzw. gównolitu ( popularny materiał coraz powszechniej stosowany ) a taką końcówkę dorobiłem z twardego materiału i podejrzewam ze da sobie rade z każdym sworzniem .

jumbi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Strzałkowo
Witam , patrzac na te patenty Pana Jacka wracają mi wspomnienia kiedy mój ś.p. ojciec prowadził warsztat w latach 80 i takze z niczego robił coś, co bardzo ułatwiało prace , coraz mniej na świecie takich Mc Gayweerów Pozdrawiam

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
gatunek wymierający niestety ... teraz kupuje się w chinach

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam , patrzac na te patenty Pana Jacka wracają mi wspomnienia kiedy mój ś.p. ojciec prowadził warsztat w latach 80 i takze z niczego robił coś, co bardzo ułatwiało prace , coraz mniej na świecie takich Mc Gayweerów Pozdrawiam
Witam.
Już kiedyś mnie tak nazwano, jak wymyśliłem przyrząd do przekładania cumy przez oczko boi. Można za pomocą takiego przyrządu i kawałka patyka przełożyć przez jakiś otwór jakąś linkę, czy kabel.
Kiedyś podczas wymiany paska rozrządu potrzebowałem ustawić rozrząd i do ustawienia zakrytych wałków rozrządu użyłem sprężonego powietrza z kompresora i klient się dziwił, że jeszcze takiej metody nie widział. :)
Pozdrawiam.

Załączniki

• Do CNB.JPG
    Do CNB.JPG
    27,3 KB · Wyświetleń: 474
Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak , ciekawe co dalej będzie ? wymiana zaworów przez rurę wydechową ? ;):)
żartuje oczywiście ale jako też modelarz lotniczy modeli RC wiem ze czasem można sobie zycie ułatwić kawałkiem drutu

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
809
Miasto
Gdańsk
słuchajcie ale to przecież my właśnie słyniemy na całym świecie z pomysłowości. Za granicą jak w jakiejś firmie pracuje polak to wiadomo, że przestojów nie będzie (pomijam te złe aspekty "polakowania").

Znajomy dawno temu pracował u rolasa gdzieś w irlandii. Mówił, że był najważniejszy we wsi. Wszyscy w pas się kłaniali a ze sprzętami mechanicznymi jak do znachora przybywali. Śmiał się, że wszystkie sprzęty w mieście naprawił których ponoć już się nie dało wedle irlandczyków....

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
395
Miasto
Prudnik Opolskie
Stary dobry patent wyciągania łożysk "na tłok"...przy szczelnym tłoku(dobrze dotoczonej śrubie, aby łeb nie mial luzu w wewnętrznej biezni łożyska) i odpowiednich uderzeniach sprawdza się dobrze zwykły towot.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No bo tak nas zmusiła sytuacje zeby rozwiazywać rozne problemy inne narody tego nie miały i jeszcze jedno nasza durnota , oni wiedzą że sie nie da naprawić a my nie wiemy wiec naprawiamy :D:D:D

Do góry Bottom