• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

radio sony

wac

Początkujący
Dołączył
14.01.2021
Postów
8
Punktów
0
Ucieszyłem się na krótko, to nie radio grało a magnet, bo kaseta była w środku. Po wyjęciu kasety w radiu jest szum i nic
więcej. Radio jest zestrojone, pamięć trzyma ale nic poza tym. Jak wzmocnić sygnał, Konieczny separator?
Jeszcze raz proszę o radę.
 

Encore

SuperMechanior
Dołączył
6.03.2020
Postów
1346
Punktów
271
Miasto
Częstochowa
Ucieszyłem się na krótko, to nie radio grało a magnet, bo kaseta była w środku. Po wyjęciu kasety w radiu jest szum i nic
więcej. Radio jest zestrojone, pamięć trzyma ale nic poza tym. Jak wzmocnić sygnał, Konieczny separator?
Jeszcze raz proszę o radę.
Kupić nowe radio, one są za tanie na naprawy, zwłaszcza jak się nie znasz i takie głupie banalne pytania zadajesz. Ktoś kto zna podstawy nie zdawałoby takich pytań
 

WOODOO

SuperMechanior
Dołączył
25.08.2014
Postów
4992
Punktów
2465
Spróbuj włożyć antenę...:) To taka okrągła wtyczka z bolcem...:)
 

wac

Początkujący
Dołączył
14.01.2021
Postów
8
Punktów
0
To nie pomaga , tylko szum się zwiększa, potencjometr reaguje i nic poza tym. Prawdopodobnie trzeba podać +12V na 7-my pin gniazda zasilania.Czasem opisany jako Ant+. Odseparować to napięcie i z drugiej strony wpiąć w wejście antenowe. Nie wiem czy dobrze rozumiem.?, by nie spalić głowicy FM.
Pomożesz? Proszę!
Automatyczne połączenie postów:

Może i banalne pytania ale jest to forum do pytań i rozwiązywania problemów dla różnego zaawansowania. Nikt Ci nie każe odpowiadać!!!
A czy mam kupić radio czy naprawić to moja sprawa.
Dzięki za pouczenie "Super Mechanior"
 
Ostatnia edycja:

Encore

SuperMechanior
Dołączył
6.03.2020
Postów
1346
Punktów
271
Miasto
Częstochowa
To nie pomaga , tylko szum się zwiększa, potencjometr reaguje i nic poza tym. Prawdopodobnie trzeba podać +12V na 7-my pin gniazda zasilania.Czasem opisany jako Ant+. Odseparować to napięcie i z drugiej strony wpiąć w wejście antenowe. Nie wiem czy dobrze rozumiem.?, by nie spalić głowicy FM.
Pomożesz? Proszę!
Automatyczne połączenie postów:

Może i banalne pytania ale jest to forum do pytań i rozwiązywania problemów dla różnego zaawansowania. Nikt Ci nie każe odpowiadać!!!
A czy mam kupić radio czy naprawić to moja sprawa.
Dzięki za pouczenie "Super Mechanior"
Przecież ty nawet nie umiesz nawet pytania dobrze zadać, a o podstawowych danych jaki model radia to nie wspomnę, do jakiego auta , oraz wskazówkach typu czy radio przy szukaniu stacji skaluję częstotliwość czy antena po wypięciu i ponownych wpięciu reaguje? Cd pracuje normalnie? ... .ehh szkoda słów rzucać na wiatr
 

wac

Początkujący
Dołączył
14.01.2021
Postów
8
Punktów
0
Skończmy tą przepychankę ,bo do rozmowy z ludźmi to ty się kolego nie bardzo nadajesz. Symbol radia i z jakiego auta ,było we wcześniejszym poście, a gdzie jest wtyczka a gdzie zasilanie .... to nie musisz robić z kogoś idioty. Nie potrzebuje rad , zwłaszcza od Ciebie. Dałem radę. Dziękuję.!!! Koniec.
 

Encore

SuperMechanior
Dołączył
6.03.2020
Postów
1346
Punktów
271
Miasto
Częstochowa
Skończmy tą przepychankę ,bo do rozmowy z ludźmi to ty się kolego nie bardzo nadajesz. Symbol radia i z jakiego auta ,było we wcześniejszym poście, a gdzie jest wtyczka a gdzie zasilanie .... to nie musisz robić z kogoś idioty. Nie potrzebuje rad , zwłaszcza od Ciebie. Dałem radę. Dziękuję.!!! Koniec.
Idioty nie muszę z nikogo robić. Aby od czegoś zacząć trzeba byłoby (pomierzyć napięcia) potem podmienić głowicę, modelu radia jak nie podałeś tak nie ma. W poprzednich postach jakoś nie widzę modelu radia. Tak nawiasem, jak wylutujesz głowicę, powinieneś zmierzyć najpierw napięcia od zakresów ( ale co ja tam wiem, wiesz więcej) jeżeli po wylutowaniu stwierdzisz, że masz napięcia zgodne ze schematami a głowica to TUX020 wymień ją ( najlepiej z jakiegoś dawcy) ponieważ one są sprzedawane z kompletnym blokiem, samej głowicy raczej nie kupisz, chyba że ali. Ale i tak twierdzę że nieopłacalna naprawa, jak masz sentyment do tego radia to życzę ci powodzenia w naprawie, teraz skończyłem i pozdrawiam.
 

wac

Początkujący
Dołączył
14.01.2021
Postów
8
Punktów
0
Słusznie zauważyłeś,że naprawa się nie opłaca. radio dostałem więc tak na zapas , ew. do garażu na stół, bo samochodu się nie nada.
Jest to Ford NV 06 - 4000RDS - M221836 z magnetofonem, który odtwarza super. Nawet głośników nie udało mi się spalić. A w poście jest, tylko u innego Mechanika., Podawał mi kod do niego.
Nie ma co "drzeć piór".Dzięki za poradę.
Również pozdrawiam.
 
Do góry Bottom