• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ranking samochodów

Wybierz najmniej awaryjną markę auta

• Głosujących
    22
  • Ankieta zakończona .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
W związku z dużą ilością tematów związanych z wyborem marki auta przy zakupie proponuję abyśmy stworzyli w tym temacie ranking awaryjności aut, wpisujcie tu marki samochodów które pojawiają się najczęściej i najrzadziej na waszych warsztatach, ja osobiście się nie wypowiem bo naprawiam na co dzień autobusy :) ale chętnie poczytam, takie zestawienie, przyda się nie tylko nowym użytkownikom forum ale również nam, bo my też musimy jeździć.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Panie Arni mały problem ostatnim czasem widzę same Fiaty i Hyundaie w naprawie.
PS daj możliwość zaznaczenia 2 odpowiedzi.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
No ale mógł bym dać 2 typy bo takie mam. I ciężko rozstrzygnąć które lepsze.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
wyslalem prosbe do moda

//Ankieta poprawiona - Misiek

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Dzięki Ci o Wszech Mocnie panujący nam Miśku.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Kiedyś czyli ze 14-ście lat temu jak pracowałem w warsztacie samochodowym w Polsce to była przewaga Opla do naprawy, szczególnie model Vectra, czy dzisiaj coś się zmieniło w tym temacie ?
Z tego co widzę tu w UK, te auta które się mianują nazwą Vauxhall ceny zbytnio nie trzymają na rynku wtórnym więc to chyba o czymś świadczy.
Ja ogólnie jestem fanem VW, lecz głównie egzemplarze z przed roku 2000, samochód prawie nie do zdarcia to model T4.
Pozdrawiam.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Ogólnie auta sprzed 2003 roku to chyba auta niezniszczalne :)
Gdyby nie ta "wiewiórka", niestety w Tczwórkach jest z tym problem lecz Passat kuzyna z 1998-ego pomimo już ponad 3000 tysiów na budziku i trzyma się nadzwyczjnie dobrze, widać że jest tam solidny ocynk. Co ciekawe widziałem kilka Golfów z serii IV, mniej więcej z tych samych lat produkcji i problem z rdzą pojawiał się z reguły na błotnikach, tak więc "Hansy i Helmuty" musieli decydować gdzie żucić więcej ochrony na blachę.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
No jak tam panie i panowie odswiezam temat, niedługo koniec ankiety :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
W dniu dzisiejszym zakończyła się ankieta na najmniej awaryjną markę, ranking przedstawia się następująco:
1. Toyota (9 głosów)
2. Honda i Audi (ex aequo po 5 głosów)
3. Mercedes, BMW i Opel (po 2 głosy)
4. Mazda (1 głosik)
5. VW, Ford i Fiat (biedaczki bez głosów :( )

Ostatnia edycja:

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Pamiętajmy, że to co często widzimy w warsztatach to nie koniecznie najbardziej awaryjne :) Po prostu najwięcej tego jeździ po ulicach więc nie ma co uogólniać. Jak o auto było dbane to pojeździ nawet FORD I FIAT :p

Pzdr

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Racja źle się wyraziłem ale teraz wiadomo co kupić jeśli chce się jeździć więcej niż stać na warsztacie ;) jest już od czego zacząć poszukiwania, chociaż i tak można trafić na minę bo rzadko kiedy ludzie sprzedają dobre auto :)

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
To panowie napiszę tak. Pracowałem w Toyocie. Teraz pracuję we Fiacie co prawda już nie jako mechanik, tylko sprzedawca części.
W między jeszcze mechanik w warsztatach prywatnych. Więc mam porównanie między wygranym, a "przegranym".
I prawda jest taka że jeśli ktoś dba to ma.
Toyoty rav-y, avensisy poprzedniej gen. wymiany silników na koszt dealera, i parę kampanii na land-y, hiluxy. Nie wspominając o priusach gdzie ceny niektórych części są masakryczne np. głupia pompa wody.
Teraz Fiat póki co jeszcze się nie spotkałem żeby była wymiana silnika bo miał wadę konstrukcyjną.
Sam pomykam fiatem, nowy nie jest ale jeszcze mnie nie zawiódł.

kraven77

Nowy
Punktów
0
Miasto
Berlin
Witam.

Nie chcę za bardzo filozofować, ale mnie wystarczy to że przejdę się ulicami Berlina w którym mieszkam już siedem lat i widać jak na dłoni (przynajmniej tutaj ) że cała grupa VW,Audi ,BMW,Mercedes słowem dawna śmietanka niemieckiej motoryzacji odeszła już dobre 3-4 lata do lamusa,po prostu ludzi nie stać na utrzymanie tych aut, renesans natomiast przeżywa cała grupa PSA plus renault i inne niszowe TANIE marki ,nie tylko w zakupie ale co myślę ważniejsze w eksploatacji. Ankieta hmm fajnie można się wypowiedzieć ok ,ale punkt odniesienia co do zakupu , w żadnym wypadku , tylko zdrowy rozsądek myślę i potrzeby jakie sobie stawiamy przy kupnie będą tu chyba najważniejsze.

Do góry Bottom