• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

regeneracja podnośnika dwukolumnowego

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Cześć,
Kupiłem używany podnośnik dwukolumnowy Sirio.
Jedna kolumna jest w pełni sprawna, ale nakrętka główna wymaga już wymiany. Pomocnicza jest OK.
Druga kolumna natomiast miała zapieczoną nakrętkę główną na śrubie i nakrętka pomocnicza tez do wymiany.
Udało mi się ją lekko rozciąć i zbić.
Dokupiłem na razie jedna nakrętkę na próbę i pasuje idealnie na tą dobrą kolumnę, ale mam problem żeby ją nakręcić na tą drugą (dwa prawe gwinty).
Staje po nakręceniu 6cm. Nakrętka pomocnicza z dobrej kolumny natomiast wkręca się tam bez żadnego oporu.
Gwint wygląda bardzo dobrze, a nawet bym powiedział że jak nowy. Po całości skok 5mm.
I tutaj moje pytanie.
Czy jest "sposób" żeby jakoś przeszlifować gwint śruby? Prawdopodobniej dostała trochę w kość od tej nakrętki zanim się zapiekła.
Czy lepiej zamówić nakrętkę z lekko szerzej wytoczonym gwintem ?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
146
Cześć,
Kupiłem używany podnośnik dwukolumnowy Sirio.
Jedna kolumna jest w pełni sprawna, ale nakrętka główna wymaga już wymiany. Pomocnicza jest OK.
Druga kolumna natomiast miała zapieczoną nakrętkę główną na śrubie i nakrętka pomocnicza tez do wymiany.
Udało mi się ją lekko rozciąć i zbić.
Dokupiłem na razie jedna nakrętkę na próbę i pasuje idealnie na tą dobrą kolumnę, ale mam problem żeby ją nakręcić na tą drugą (dwa prawe gwinty).
Staje po nakręceniu 6cm. Nakrętka pomocnicza z dobrej kolumny natomiast wkręca się tam bez żadnego oporu.
Gwint wygląda bardzo dobrze, a nawet bym powiedział że jak nowy. Po całości skok 5mm.
I tutaj moje pytanie.
Czy jest "sposób" żeby jakoś przeszlifować gwint śruby? Prawdopodobniej dostała trochę w kość od tej nakrętki zanim się zapiekła.
Czy lepiej zamówić nakrętkę z lekko szerzej wytoczonym gwintem ?
Człowieku będziesz pod tym samochodem pracował jak Ci na łeb zleci to przypomnisz sobie oszczędności. Spolerowac można śrubę ale jak nakrętka się nie nakręca to kupuj śrubę

maciek_360

Bywalec
Punktów
5
Spokojnie. Śruba jest prosta, gwint nie wygląda na zniszczony i skok gwintu jest równy po całej jej długości. Nakrętka pomocnicze też się nakręca na nią normalnie. Jedynie nowa nakrętka ciasno wchodzi. Rozumiem aspekt bezpieczeństwa, ale wymiana śruby wydaje mi się zbędna. Może się mylę.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
146
Spokojnie. Śruba jest prosta, gwint nie wygląda na zniszczony i skok gwintu jest równy po całej jej długości. Nakrętka pomocnicze też się nakręca na nią normalnie. Jedynie nowa nakrętka ciasno wchodzi. Rozumiem aspekt bezpieczeństwa, ale wymiana śruby wydaje mi się zbędna. Może się mylę.
Przecież napisałeś jak byk na drugiej śrubie nakręca się dobrze a na tej się nie nakręca tylko staje ,to jeszcze jakie potrzebne potwierdzenie?

Do góry Bottom