• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Regulacja podnośnika kolumnowego

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Witajcie,

Zakupiłem używany podnośnik dwukolumnowy GABILIFT DHD2,5
Jest to podnośnik z tłokiem hydraulicznym w jednej kolumnie, a w drugiej jest wózek podnoszony za pomocą lin które są poprowadzone w dolnej belce.

Chodzi mi o podpowiedź jak wyregulować naciąg lin. śruby regulacyjne są na samej górze kolumny.
wózki już są ustawione w poziomie.

Z naciągiem mam taki problem że jak podniosę samochód to lina po stronie silnika są bardziej napięta, a lina od strony tyłu pojazdu, mniej. Widzę to po kluczu dynamometrycznym.

Jeżeli chcę ustawić naciąg lin bez samochodu to nawet kluczem z ustawioną siłą 2nM jest problem bo śruby lekko się kręcą.

Uprzedzam pytania i od razu odpowiem:
Podnośnik zakupiłem z likwidowanego serwisu, Mam do niego DTR ale jest słabo to opisane.
Nie planuję wzywać serwisu do ustawienia.
Podnośnik przed zakupem przeszedł przegląd i serwis u sprzedawcy
Podłoże mam odpowiednie, podnośnik jest zakotwiczony w fundamencie o wytrzymałości betonu i śrub, przewyższającym kilkukrotnie wymagania producenta.

Serdecznie dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam PR

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
nie ustawiaj tego tak idealnie :)

liny naciągają się i jeśli jest minimalna różnica pomiędzy nimi to w czasie pracy się to wyrówna

wiem ze idealnie było by zrobić tak żeby dwie liny identycznie ciągły możliwe ze żywotność by się zwiększyła

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Też mi się tak wydaje że idealnie będzie ciężko ustawić... trzeba by mieć jakąś płytę stalową o wadze np. 2,5t z zaznaczonymi przez producenta, punktami podparcia i do tego ustawiać siły...

Jaki smar zastosować do lin?? bo chyba ŁT-45 się nie nadaje....

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
ŁT mało gdzie się nadaje są dostępne w spreju stricte do lin musisz poszukać

Do góry Bottom