• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

renault clio 1.9 diesel kopci nie ma mocy i gasnie, jaka moze być przyczyna

ravch

Nowy
Punktów
0
Witam
Jestem tu nowy, więc może najpierw się przywitam
Witam wszystkich.
Przeglądam forum i jakoś jeszcze nie znalazłem tematu który mnie interesuje, a mianowicie;
Silnik pali ładnie zarówno na zimnym jak i na ciepło lecz mocno dymi i nieraz ( a nawet często) gaśnie i po odpaleniu nie ma mocy tzn trzymam gaz a on powoli się wkręca na obroty.
Z rzeczy które już zrobiłem to
-wymiana filtra paliwa
-wymiana filtra powietrza
-czyszczenie egr (egr sterowany elektronicznie)
- odświeżenie wtyczek od pompy i egr (sprajem wd40)
po tych zabiegach autko jakby mniej zaczeło kopcić ale dalej jest problem z mocą i gaśnie.
Może ktoś miał podobny problem, co to może być
Auto ma jeszcze katalizator a przebieg ponad 300000km... a pewnie więcej....
Dodam jeszcze że to clio 1.9 diesel bez turbiny 2001 rok.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam
Jestem tu nowy, więc może najpierw się przywitam
Witam wszystkich.
Przeglądam forum i jakoś jeszcze nie znalazłem tematu który mnie interesuje, a mianowicie;
Silnik pali ładnie zarówno na zimnym jak i na ciepło lecz mocno dymi i nieraz ( a nawet często) gaśnie i po odpaleniu nie ma mocy tzn trzymam gaz a on powoli się wkręca na obroty.
Z rzeczy które już zrobiłem to
-wymiana filtra paliwa
-wymiana filtra powietrza
-czyszczenie egr (egr sterowany elektronicznie)
- odświeżenie wtyczek od pompy i egr (sprajem wd40)
po tych zabiegach autko jakby mniej zaczeło kopcić ale dalej jest problem z mocą i gaśnie.
Może ktoś miał podobny problem, co to może być
Auto ma jeszcze katalizator a przebieg ponad 300000km... a pewnie więcej....
Dodam jeszcze że to clio 1.9 diesel bez turbiny 2001 rok.
A co z kątem wtrysku , nie podajesz kw. i kodu silnika , ale tam zasilanie jest mechaniczne o ile się nie mylę , i potrzebny zegar do
pompy .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
masz w tym swoim przecinaku fantastyczna pompe produkcji lucas. lucas epic. cos na ksztalt bosch vp ale od lucasa.
pompa sterowana w calosci elektronicznie, bez linki do gazu, bez nastawnika.
musisz wykonac diagnostyke, najlepiej clipem do renaulta. zapewne znajdziesz tam duzo bledow ale ciebie interesuje blad ktory brzmi mniej wiecej tak "zawor wydatku wtrysku" albo podobnie, dokladnie nie pamietam bo dawno nie podlaczalem epica.
dwie wiadomosci, obie zle:)
1. czeka Cie wymiana pompy na uzywke, wydatek minimum 500zeta na sama pompe. wymiana moze byc problematyczna poniewaz pompa ta nie posiada klina na walku, takze sciagniecie kola pasowego wiaze sie z ustawieniem po montazu statycznego kata wtrysku.
2. nikt w zasadzie tych pomp w polsce nie naprawa, dlatego tylko uzywka.
dla odwaznych lucas wypuszcza zestaw naprawczy do tych pomp skladajacy sie z malej podkladeczki i jak dobrze pamietam jakiegos kluczyka zeby ta podkladeczke zamontowac. oryginal to koszt ok 250-300pln w renault.

jak dla Ciebie najlepszym rozwiazaniem bylo wyprobowanie tego zestawu. jednym pomaga innym nie, plusy to cena i to ze do montazu tego zestawu nie trzeba zdejmowac pompy:)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jeśli zdiagnozujesz pompę to moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest zamiana Lucasa na mechanicznego boscha

Do góry Bottom