• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Clio benzyna 1.2 (2000 r.) wyciek płynu chłodzącego. Jaka przyczyna?

Dawid025

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam wszystkich.

Od około dwóch-trzech w moim Renault Clio coraz bardziej ubywa mi płynu chłodzącego.
Po dolewce ok 400ml za ok 7-8dni znowu musiałem uzupełnic płyn przed dłuższą jazdą.
Dwa dni temu zauważyłem że z dołu cieknie płyn chłodzący (słodki smak) na rozgrzanym silniku,
temperatura podczas jazdy oscyluje prawidłowo w okolicach 90st. stąd też wykluczam defekt termostatu,.
Wymiana rozrządu wraz z pompą wody miała m-ce ok. 30 000 km temu.
Po wizycie u znajomego mechanika i oględzinach "Renatki xP" wygląda mu to na kłopot z chłodnicą, nagrzewnica raczej odpada, mokrych dywaników też nigdy od strony kierowcy nie miałem, szyby jakoś niespecjalnie parują, a płyn kapie w dosc sporej ilości.
Niestety mechanik zauważył ostatnio przy wymianie przegubu lewej półosi (lewe koło) jakiś wyciek od strony silnika etc. powód wg niego to powoli puszczająca uszczelka przy głowicy...
Żadnego beżowego nalotu na wlewie oleju i na bagnecie olejowym nie zauważyłem..
Co sądzicie chłopaki o tym wycieku, może to byc sprawa uszczelki od głowicy?
Pozdrowionka, proszę o info. :) Dawid.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Jak lepi wszystko to zmniejsza ryzyko kolejnego wycieku jeszcze nigdy nie miałem z tym problemu bo mam sprawdzony środek. Choć był kiedyś przypadek że zatkało nagrzewnice w starym Golfie ll ale gość wsypał pięć fiolek srebrnego proszku wyciek też ustał.;););)

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Autorowi tematu najbardziej odpowiada obserwacja wycieku a nie jego likwidacja.
Nie trzeba nic robić , jest tanio a może samo przejdzie jak się samo pojawiło.
Jak można nie zlokalizować wycieku który widać na zewnątrz .

Do góry Bottom