• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Clio II 1.9 DTI kontrolka świec wraca jak bumerang

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Borykam się z problemem kontrolki świec żarowych. Po usunięciu wszystkich usterek wraca jak bumerang. Do tej pory wymieniłem EGR (był błąd) czujnik temp. silnika ( wiarygodność sygnału poza zakresem wymieniono). Pojawiły się problemy z odpalaniem silnika (sprawdzono zasilanie świec żarowych jest OK i wymieniono na NGK). W tej chwili błędów nie ma a kontrolka się pojawia i znika miał ktoś taki przypadek?
Może jakieś sugestie co jeszcze sprawdzić ?
Bo jak mnie wk......wi to wywiozę na złom.:banghead:
Nadmieniam, że auto zap.........la normalnie, MOC jest z nim, tylko ta kontrolka.
Jeszcze jeden fakt auto nagrzane a na świecach żarowych jest 5V. Przychodzi mi do głowy jeszcze przekaźnik, może ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jeszcze jeden fakt auto nagrzane a na świecach żarowych jest 5V. Przychodzi mi do głowy jeszcze przekaźnik, może ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć.
No ja myślę że od tego powinieneś zacząć. Zasilanie do przekaźnika i wyjście, nie może tam być 5v tylko 12v. W reni kontrolka od świec jest tylko od świec a nie błędów stera silnika jak dobrze pamiętam.

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Tylko, że jak auto zimne pojawia się 12 V :confused:
Dopiero jak się rozgrzeje ma humory i raz gaśnie wtedy jest OK, albo nie gaśnie i wtedy właśnie jest 5V

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ale na wejściu do przekaźnika cz wyjściu z niego na świece jest te 5v. Jak na wyjściu to przekaźnik a jak na zasilaniu jego to gdzieś brak kontaktu i trza lecieć po nitce do kłębka.

Masz 5v na świecach to zmierz wtedy jakie jest na zasilaniu przekaźnika.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Sprawdź wiązkę przewodów elektrycznych od czujnika temperatury i sąsiednie jak również kostkę bo może nie łączyć. Niech ktoś wsiądzie do auta odpali i obserwuje deskę czy nie zapali się kontrolka a ty ruszaj przewodami. Poza tym dobrze by było sprawdzić auto clipem bo inne testery nie zbyt sobie radzą z renówkami.

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Miałem okazję się przejechać dłuższy czas tym autem od zimnego silnika do rozgrzanego, a więc tak:
Silnik zimny włączamy zapłon zapala się kontrolka świec gaśnie odpalamy auto i ruszamy.
Na początku jest OK nic się nie świeci silnik pracuje ma moc i jedzie.
Dyskoteka zaczyna się gdy na wskaźnik temperatury pokaże 1/4
Od tego czasu kontrolka co jakiś czas zapala się i gaśnie.

Te 5V jest na świecach żarowych

Do góry Bottom