• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Clio II ph 2 - Buczenie, stukanie w rytm jazdy

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam, mam problem w Clio II 75KM/55kW 1.2 2001 benzyna z buczeniem prawdopodobnie w tylnych kołach, nie jestem pewien z której strony. Od 70 km/h zaczyna się buczenie, stukanie, które szybciej wydaje odgłosy wraz z wzrostem prędkości. Do tej pory myślałem, że to buczenie przez zimowe ogumienie, ale wczoraj zmieniłem na letnie i jest nawet głośniej. Na wstecznym jest cisza. Zauważyłem też, że jak skrecam w lewo to jest bardzo podobny odgłos, tak jakby coś o coś ocierało, jak prostuje to jest ciszej. W stronę prawą nie występuje.
Dodatkowo podczas ruszania, hamowania, redukcji biegów (gdy szarpnie autem) skrzypi, zgrzyta tak jak człowiek zębami. Dźwięk nie jest przytłumiony, dosyć dobrze go słychać po prawej stronie, bardziej na przodzie.
Łożysko? Proszę o wskazówki.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
W tylnym kole nie ma przegubu. Podnies na lewarku , kulnij kołem i posłuchaj

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Może być jeszcze tak że szczęki w bębnie sie ocierają albo sprężynka z linki trze o piaste. Sprawdź to najpoerw zanim wymienisz łożysko ;-)

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
ok łożysko wymienione i cisza podczas jazdy, aż miło (tylne lewe koło). Pozostał problem z trzeszczeniem podczas ruszania, hamowania i teraz co zauważyłem, że podczas jazdy w tył. Na filmiku auto na ręcznym i puszczam powoli sprzęgło, słychać właśnie to trzeszczenie (nie jest to spowodowane hamulcem ręcznym, bo jak puszcze za mocno sprzęgło to wydaje inny dźwięk).

Podczas wizyty też dowiedziałem się, że prawy amortyzator już nie trzyma, ale to chyba nie to, bo przy naciskaniu prawej strony i jak na środku w kabinie cisza. Najczęściej występuje to podczas hamowania.

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Tarcze wymienione, klocki i z prawej osłonka przegubu. Jednak dalej przy hamowaniu jest trzeszczenie. Macie jakieś pomysły co to tak trzeszczy przy hamowaniu?

Do góry Bottom