• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Kangoo Dziwny problem z układem kierowniczym.

szyman1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
W Renault Kangoo mam dziwny problem z układem kierowniczym.

Kiedy jadę prosto po wykonaniu ostrego zakrętu w lewo, kierownica jest lekko obrócona w lewo, a kiedy jadę prosto po wykonaniu ostrego zakrętu w prawo, kierownica jest lekko obrócona w prawo. Podczas kręcenia kierownicą nie słychać żadnych dźwięków, ani nie czuć żadnych oporów czy przeskoków.

Wymieniłem końcówki drążków ale to nie pomogło. Mój mechanik nie znalazł innego luzu.

Ktoś mi powiedział, że to może być spowodowane brakiem zbieżności. Ale ja myślę, że gdyby tak było to kierownica za każdym razem byłaby lekko skręcona tylko w jedną stronę, a jest tak że aby jechać prosto czasem trzeba korygować skręcając w lewo a czasem w prawo.

Który element układu kierowniczego może powodować takie dziwne zachowanie kierownicy?

Myślałem o tym, że może w jakiś sposób mam luzy na koła z tyłu. Nie wiem czy to głupi pomysł, ponieważ nie jestem mechanikiem.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3047
Potrafisz pomóc
Oczywiście, ale nie tobie...:D
Dlaczego ?
Bo nie masz zielonego pojęcia o pojęciu o rzeczach o których piszesz... a ja nie mam ochoty uczyć kogoś, a palcem też nie będę pokazywał...
Więc jedyna rada - jedź do jakiegoś kumatego mechanika i zostaw mu auto...:D

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
235
Miasto
Xxx
Woodo? Pomóc?... Nie na tym forum... On rodzonej Matce nie pomoże na starość .. jak wychodził to już utrudniał sam poród...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3047
Woodo? Pomóc?... Nie na tym forum... On rodzonej Matce nie pomoże na starość .. jak wychodził to już utrudniał sam poród...
Sulej nie pierdziel tu farmazonów tylko bierz gościa na praktyki do siebie na warsztat - dasz mu ze 150 zyla dniówki , bo pewnie za mniej to nie przyjdzie, a ty będziesz stał nad nim i mu pokazywał palcem co ma odkręcić i przykręcić...:D
Jak porobi u ciebie ze 1 roczek to może coś będzie trybił - o ile nie będziesz ch..owym nauczycielem - to coś będzie można mu pomóc i podpowiedzieć... :D
A na razie to widać, że gościu nigdy w łapkach nie miał choćby podręcznika do nauki zawodu mechanika... czyli jest w klasyfikacji niżej niż pospolity ogr ze szkoły zawodowej...:D
Tak, że, ten...:D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1518
Miasto
Koszęcin
Może Ci się całe sanki na podwoziu przesuwają. Serio w audi tak kiedyś miałem ktoś dokręcił palcami i chopa wypuscil

Solution

Drugi2

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
618
Może Ci się całe sanki na podwoziu przesuwają. Serio w audi tak kiedyś miałem ktoś dokręcił palcami i chopa wypuscil
jak najbardziej. ja kiedyś miałem opla w którym coś pukało podczas jazdy. bardziej się czuło na kierownicy, niż słyszało. ostatecznie- niedokręcona kierownica

na początek pojedź na stacje diagnostyczną i niech przetrzepią całe zawieszanie: przód i tył. stan belki, tulejek, etc. obadaj stan przekładni i kolumny kierowniczej.

a jeszcze się okaże, że auto składane z 2 połówek i powoli spawy zaczynają puszczać i się buda wygina :D

szyman1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Dzięki za rady. Sprawdzę to. Auto z Anglii, więc cały układ kierowniczy był kiedyś przerabiany. Z tyłu był robiony podjazd do wózka dla niepełnosprawnych. Więc chyba wszystko było kiedyś składane od zera.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
618
brawo... zapomniałeś o najważniejszym, że całe auto było rozbebeszane z przodu i z tyło przynajmniej 2 razy
car slamming GIF

Do góry Bottom