• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna 2 dziwne skrzypienie

Ivanoth

Początkujący
Punktów
2
Witam. Od kilku dni posiadam problem z moją przedliftową lagunką 2 2004 rok 1.8 benzyna. Otóż z lewego koła (tego przy kierowcy) w trakcie wolnej jazdy słyszę skrzypienie przy skręcaniu. Gdy już jadę szybciej to skrzypienia nie słychać oraz dźwięk znika gdy na dworze zrobi się zimniej. Nie czuję żadnych luzów na kierownicy oraz nie mam żadnego wycieku
Dla zobrazowania problemu dodaje film

https://youtube.com/shorts/pmfnAhxfyFY?si=fdyQPM6DYoYsHqKW

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Może być kilka przyczyn, każdą trzeba sprawdzić.
Na początek:
1. łożyska górne amortyzatorów
2. płyn w układzie wspomagania
3. Pompa wspomagania
4. Napęd pompy wspomagania
Ewidentnie coś blokuje płynność pracy maglownicy.

Rozpocznij od punktów 1 i 4

pawciks

Początkujący
Punktów
1
Gumy stablizatora, pewnie sam drążek też wytarty. Standard w tym aucie, wymiana jest... nie przyjemna
Edit: obejrzałem filmik, jednak może być też wszystko inne

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Stabilizator raczej nie ugniata tak mocno magla. Jedyne łącze bezpośrednie to końcówki drążków kierowniczych i łączniki. Być może też to ale dźwięk bardzo przypomina mi pusty magiel, luz na pasku pompy wspomagania (ślizgawka na pasku) i tym podobne.

Ivanoth

Początkujący
Punktów
2
Zastanawia mnie czy to nie maglownica do wymiany choć przy tym aucie bardziej opłaca się zmiana na inne z uwagi na koszta :/(pomimo że mega podoba mi się te auto plus przebieg to tylko 106 tysięcy ). Są jakieś własnoręczne sposoby sprawdzenia czy nie obejdzie się bez mechanika? Dodam jeszcze że nie poczułem żadnej różnicy w kierowaniu.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
na odległość to można se użyć nawet szklanej kuli :)

dla mnie brzmi jak zatarte górne łożysko kolumny. otwórz maskę i każ komuś kręcić kierownicą. a ty połóż rękę na górnym mocowaniu.
1743712149168.png

jeżeli poczujesz stuki w tym miejscu to PRAWDOPOBNIE to. ale pamiętaj, że metal przenosi dźwięk wszędzie. możesz również sprawdzić i obmacać :) dolne sworznie i końcówki kierownicze.

Ivanoth

Początkujący
Punktów
2
na odległość to można se użyć nawet szklanej kuli :)

dla mnie brzmi jak zatarte górne łożysko kolumny. otwórz maskę i każ komuś kręcić kierownicą. a ty połóż rękę na górnym mocowaniu.
Wyświetl załącznik 56385

jeżeli poczujesz stuki w tym miejscu to PRAWDOPOBNIE to. ale pamiętaj, że metal przenosi dźwięk wszędzie. możesz również sprawdzić i obmacać :) dolne sworznie i końcówki kierownicze.
Sprawdziłem, nie ma żadnych wyczuwalnych stuków na obydwu
Już mówiłem co sprawdzić w pierwszej kolejności. Bez "posłuchania mnie" nie ma co dalej wróżyć.
Postaram się sprawdzić dziś tę pompę wspomagania, bo płyn jest i go nie ubywa chyba że inaczej mam sprawdzić ten płyn to proszę o podpowiedź

Ivanoth

Początkujący
Punktów
2
Jestem właśnie po wymianie łożysk górnych amortyzatorów ale to nie pomogło. Następne idą drążki stabilizatora i końcówki drążka kierowniczego. Dam znać czy coś pomogło

Do góry Bottom