sekacz19
Początkujący
WitaM serdecznie. Jestem użytkownikiem Megane 2 ph1 1.6 16v z instalacją gazową. Mój problem polega objawia się przy temperaturach w okolicach 27 stopni lub więcej na dworze. Rano gdy jadę do pracy o 5 rano wszystko jest w porządku. Po pracy jak wsiadam do samochodu po postoju w słońcu,odpalam go to kilka sekund pochodzi,obroty spadają,jak dodaje gazu nie chce się wkręcić i gaśnie. Tak dwa razy a za trzecim w końcu chodzi jak powinien. Raz go ustawiłem tyłem do słońca to odpalił normalnie. Potem gdy dojadę do najbliższych świateł czy się po prostu zatrzymam zaczyna się trzęsienie całą kabiną od ruchów silnika tylko i wyłącznie na wolnych obrotach,czasami robi to tylko raz a czasem co światła czyli kilka razy,dzieje się tak i na benzynie i na gazie. Podczas jazdy jest wszystko w porządku..dodanie gazu i auto przestaje. Co mam wymienione? Kompletny rozrząd z KZFR,świece ngk,cewki Beru komplet. Podłączając pod elm i program piston w trakcie telepania silnikiem jest minimalne wahanie obrotów,ciśnienie w kolektorze spada z 34 na 30-31 kPa,pozycja przepustnicy na postoju 12% . Przeglądając parametry zauważyłem że czujnik temperatury powietrza dolotowego wskazuje 76,61 stopni,a czasami w granicach takich temperatur jak na dworze czyli około 30 i więcej,korekty wtrysków dochodzą przy banku nr 1 nawet do 21%. Przed wymianą rozrządu cewek i świec telepało silnikiem po nocnym rozruchu. Teraz jest okej tylko przy tych wyższych temperaturach dzieją się cuda. Błędów brak,nie znaleziono nic. W czym szukać przyczyny problemu? Ewentualnie jakich parametrów jeszcze potrzeba żeby dojść do jakichś wniosków? Telepanie jest na obydwu paliwach,bez względu na ilość włączonych urządzeń..klimatyzacji itp.
Ostatnia edycja: