• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Megane III fl 1.5 Dci 2014r - czujniki parkowania

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Nie działają czujniki parkowania ( są tylko z tyłu ). Błędów brak. Odpięcie czujnika nie generuje błędu. Napięcie sterownika OK i diagnoza też jest. Światła wsteczne działają. Nie mam podglądu na status włączenia biegu wstecznego a podejrzewam, że tu może być problem. W kostce od sterownika są dwa plusy, ale nie znalazłem niczego co mogło by odpowiadać za włączenie biegu wstecznego. Posiada ktoś jakąś rozpiskę do tego auta ? Chodzi mi głównie na który pin przychodzi sygnał biegu wstecznego i skąd od idzie.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Myślisz że uszkodzenie czujnika nie wyrzuci błędu ? Odpiąlem jeden z czujników i żaden błąd się nie zapisał. W parametrach wszystkie czujniki pokazują 255 cm od przeszkody, mimo, że do przeszkody mam pół metra. Żadna wartość się nie zmienia.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
No właśnie coś mi nie pasowało w Twojej odpowiedzi :) .
Zrób zworkę ... jakby to było takie oczywiste gdzie ją zrobić w module.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Bez przesady ... diagnozuję Clipem. W parametrach jest tylko odległość czujników od przeszkody ( cały czas 255 cm ), napięcie zasilania sterownika, odległość haka ( haka nie ma w tym aucie ), obecność przyczepki i status wyłącznika czujników ( nie ma w tym aucie wyłącznika ).

Do góry Bottom