• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

RENAULT MODUS 1.2 16V w skrzyni biegów delikatnie cicho skrzypi zimą łożysko

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
RENAULT MODUS 1.2 16V w skrzyni biegów delikatnie skrzypi zimą łożysko dosłownie po przejechaniu 200metrów skrzypienie łożyska wyłącza się. Skrzypi podczas zmiany biegów podczas puszczania sprzęgła.
Pytanie mam czy jeśli kupię bardzo dobry jakościowo olej do skrzyni biegów np. ten (
FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80 1L SUPER CENA
) i sobie go wymienię czy może zlikwiduje się te ciche skrzypienie łożyska zimą. Bądź co bądź i tak wymienie w najbliższym czasie ten olej.

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
Pytanie mam takie czy to łożysko co skrzypi jest zalane olejem w tej skrzyni biegów

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Niekoniecznie, może "skrzypi" łożysko wyciskowe sprzęgła, a ono nie jest w tym oleju.
Skrzypieć może jednak prędzej sam mechanizm dźwigniowy przesuwający to łożysko lub pedał sprzęgła jeśli to jest wewnątrz bardziej...

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
Właśnie przypomniałeś mi że pan mechanik 1rok temu mówił że to skrzypi łożysko wyciskowe sprzęgła kosz zabiegu wymiany 700zł. Mówił jeździć aż się nie rozsypie i się nie przejmować.
Pytania
1. Żeby wymontować łożysko wyciskowe sprzęgła logiczne będzie wyjęcie tej skrzyni spod auta żeby ją wyjąć czy wystarczy wejść pod auto poodkręcać parę śrubek czy też bardziej skomplikowana to operacja bo trzeba z przodu auta wyjąć silnik ze skrzynią.
2. Jakie narzędzia trzeba mieć żeby zdjąć i zamontować to łożysko oporowe dociskowe czy trzeba mieć jakieś urządzenie do zdejmowania łożysk z metalowego wału czy ono po puknięciu młotniem i niewiem przecinakiem łatwo schodzi.
Załanczam zdjęcia ściągnięte z internetu z owymi uszkodzonymi częściami w swoim aucie czyli łożysko wyciskowe i skrzynia biegów od frontu wysprzęglik2.jpg wysprzęglik.jpg .

to tam coś skrzypi z zimna i wilgoci bo to jest tylko zimą jak jest ttak poniżej +3 temperatura bo jak jest +8 +10 to nie skrzypi

Jak ruszam rano z parkingu gdy auto stało całą noc na dworzu to skrzypi. Jak już jest pojeżdżone za dnia to nie skrzypi za dnia

Ostatnia edycja:

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
Czy trzeba jakiejś fahowej wiedzy żeby rozmontować tę skrzynię biegów (wymienić tę pierdułkę) i ponownie ją zmontować. Czy ja jako neptyk mogę coś popsuć rozmontowując i zamontowując ponownie tę część. Czy po tym zabiegu tzreba może rozrząd na nowo ustawić czy coś w tym stylu

maniek_sdz

Gaduła
Punktów
1
Urodzony pechowiec jestem sam pojechałem rowerem do komisu kupić auto i się nawet nie targowałem dałem 12tysi dwa lata temu za 2004 rok wziąłem kupiłem i się cieszyłem z trochę popsutego mówili że technicznie jest dobry a trochę szarpało już nie szarpie (przepustnica powietrza wymieniłem se) i te łożysko trochę skrzypi od początku zimą i chciałem je wymienić i się cieszyć jak wariat całkowicie sprawnym autem

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Samemu sie nie bierz bo zrzucenie skrzyni to gruba robota, musisz rozebrac zawieszenie by wyjąć półosie(chociaż jedną), rozebrać całą górną cześć osprzetu zasłaniającą skrzynie (najcześciej podstawa aku lub filtr powietrza, dolot, kupa kabli i podcisnien) rozpiąć mechanizm wybieraka biegów, podwiesić silnik, odkręcić skrzynie od silnika, wymontowac rozrusznik, wykrecic poduszki skrzyni, często jeszcze zdemontować lub opuścić całą ławe zawieszenia(tzw sanki) a co sie z tym wiaże trzeba tez ruszyć maglownice...mając skrzynie na wierzchu poradziłbyś sobie z wymianą tego wysprzęglika bo to 2 śruby, ale 90% roboty to wyjęcie skrzyni z auta z czym raczej nie masz szans sobie poradzić.Wymiana wysprzęglika w samochodzie z przód napędem i tak małą ilością miejsca jak w Modusie to nie jest łatwe zadanie :)

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
oj tam !
na medycynie i samochodach znają się wszyscy ;)
a co tam za filozofia ?
parę śrubek i cyk myk i gotowe :)
niech chłopak robi może czegoś się nauczy ?

ps.
ja kiedyś zegarek rozebrałem a jak podrosłem to telewizor :eek:
no ojciec nie muszę wam tłumaczyć co zrobił :wideyed:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
i tu też może tak być ;)

co ciekawe może na łożysku się nie skończyć potem dojdzie docisk apotem tarcza więc wiele roboty przed kolegą i wiele doświadczeń
może nawet przykrych
ale na samochodach i medycynie znają się wszyscy
;)

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Tylko czemu to takie drogie, przecież to tylko 2 śrubki

Do góry Bottom