1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Renault trafic 1.9dci brak mocy

Dyskusja w 'Diagnostyka' rozpoczęta przez użytkownika lisek616, 15-07 18.

  1. lisek616

    lisek616 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    5-05 18
    Postów:
    10
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Czestochowa
    witam mam problem z Renault trafic 1.9dci 80km 2001rok. Problem polega na tym Ze samochód max kręci się do 2 tys obrotów. Komputer pokazał mi błędy obwód przepływomierza i obwód czujnika ciśnienia doładowania. Przepływomierz wymieniony ale nadal to samo, posprawdzałem wiązkę aż do ecu ale wydaje się być wszystko ok, prąd do kostki przepływomierza dochodzi, do kostki od map sensora dochodzi 5v ( ale wiązka tez jest cała) może tyle ma być? Niżej wstawiam zdjęcie błędów, może to być wina map sensora czy raczej nie?
     
  2. slawek2007.28

    slawek2007.28 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    28-02 18
    Postów:
    575
    Docenione treści:
    130
    Miasto:
    Ostrołęka
    A te zdjęcia to niewidzialne co?
     
  3. lisek616

    lisek616 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    5-05 18
    Postów:
    10
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Czestochowa
    Ładuje sIe zaraz dodam
     
  4. hiwat

    hiwat Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    2-07 15
    Postów:
    374
    Docenione treści:
    80
    Miasto:
    Tarnów
    idąc twoim tropem to jeszcze czujnik doładowania został do wymiany ;)
     
  5. lisek616

    lisek616 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    5-05 18
    Postów:
    10
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Czestochowa
    Błędy

    No właśnie muszę jeszcze podmienić map sensor
     

    Załączone pliki:

  6. hiwat

    hiwat Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    2-07 15
    Postów:
    374
    Docenione treści:
    80
    Miasto:
    Tarnów
    może jednak pierwsze ..wtyczkę ecu kontaktem prysnąć
     
  7. lisek616

    lisek616 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    5-05 18
    Postów:
    10
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Czestochowa
    Już to robiłem przewody wchodzące do ecu dociskalem, kostki również :/ może być walnięty tez sam sterownik?
     
  8. slawek2007.28

    slawek2007.28 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    28-02 18
    Postów:
    575
    Docenione treści:
    130
    Miasto:
    Ostrołęka
    Te błędy świadczą o problemie z wązką, a nie z uszkodzeniem komponętów. I obsrawiał bym bardziej problem masy, po ich stronie.

    Może być problem w ecu, ale dokładnie sprawdź wiązke. Załatw sobie schemat najlepiej z alldaty z opisem zasilań poszczególnych komponętów.
     
  9. lisek616

    lisek616 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    5-05 18
    Postów:
    10
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Czestochowa
    Możliwe ze jest problem z masa tak jak piszesz, tylko czy dobrze rozumiem ze chodzi o te masy co są do skrzyni odkręcane? sprawdzę to dokładnie jutro.
     
  10. slawek2007.28

    slawek2007.28 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    28-02 18
    Postów:
    575
    Docenione treści:
    130
    Miasto:
    Ostrołęka
    Posprawdzać wszystkie zasilania komponętów, masy dałem jako przykład. I oczywiście +12v po zapłonie, bo może i przekaźnik piardnoł który zasila te komponęty.
     
  11. hiwat

    hiwat Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    2-07 15
    Postów:
    374
    Docenione treści:
    80
    Miasto:
    Tarnów
    skasuj te błędy i sprawdzić jakie pierwsze się pojawiają .. coś odcina trzeba sprawdzić co..sprawdź ten czujnik
     
  12. slawek2007.28

    slawek2007.28 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    28-02 18
    Postów:
    575
    Docenione treści:
    130
    Miasto:
    Ostrołęka
    Ten czujnik jest zasilany +5v, tu jednak przyjżał bym się mason.
     
  13. lisek616

    lisek616 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    5-05 18
    Postów:
    10
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Czestochowa
    Jak usune błędy pierwszy pojawia się obwód czujnika ciśnienia doładowania. I na kostce od tego czujnika jest 5v zasilanie. Na przepływomierzu dochodzi 12v. Jutro będę badał masy i przekaźniki
     
  14. lisek616

    lisek616 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    5-05 18
    Postów:
    10
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Czestochowa
    Panowie udało się znaleźć przyczynę . Winna była kostka która wpinamy do przepływomierza, wewnątrz niej piny się „porozginaly’ i nie stykały z pinami z przepływki. Po zacięciu pinów w kostce auto ożyło i nie wywala błędów związanych z obwodem. Dzięki za pomoc i zainteresowanie