• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrusznik VW t4 2.4 D

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Witam, mam problem. Pacjent T4 2.4 D AAB. Po przekreceniu stacyjki kontrolki przygasają a starter nie rusza, dzieje sie tak raz na 2-3dni. Później wszystko w normie, jeśli dobrze myśle to elektromagnes nie wyrzuca robi zwarcie. Pozdrawiam

A

autozibi

Witam, mam problem. Pacjent T4 2.4 D AAB. Po przekreceniu stacyjki kontrolki przygasają a starter nie rusza, dzieje sie tak raz na 2-3dni. Później wszystko w normie, jeśli dobrze myśle to elektromagnes nie wyrzuca robi zwarcie. Pozdrawiam
Trzeba zdemontować rozrusznik i poddać oględzinom .
Może być uszkodzony włącznik elektromagnetyczny jak i również brak szczotek .

Radek271

Gaduła
Punktów
69
Dobrze jest sprawdzić przewody zasilające + na rozruszniku (czy nie robią zwarcia), miałem przypadek w VW Vento, że było zwarcie i takie same objawy z tym że występowało to cały czas.

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Trzeba zdemontować rozrusznik i poddać oględzinom .
Może być uszkodzony włącznik elektromagnetyczny jak i również brak szczotek .

Samochód zarobkowy wiec nie ma kiedy go postawic, przewody sprawdzone, tylko mam pytanie czy zablokowane szczotki moga robic zwarcie?

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
jeżeli brak szczotek i ze kontrolki przygasają nie oznacza to zwarcie przeważnie jest w rozruszniku 4 lub 2 szczotki jak któraś nie przylega to szczotki nie dają obrócić wirnika wtedy jest duży pobór prądu i może wypalić komutator czyli bieżnie szczotek

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Temat rozwiązany auto co prawda jeździło bo rozrusznik był dobry, ale ostatnio padł aku i wkońcu miałem czas to sprawdzic na warsztacie. Winny był alternator, a dokładniej przewód plusowy. Nie ładowało aku wiec starter nie ruszał, na pych to odpalali, jak padło aku to zmierzyłem mu ładowanie było na poziomie 12v. Alternator dałem na stół, okazały sie winne kable.

Teraz auto hula, napisałem to ponieważ może to sie przyda. Pozdrawiam

Do góry Bottom