• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozrząd hałasuje? Czy to jednak pompa wtryskowa?

WMF

Bywalec
Punktów
0
Witam. Gdzie dowiem się więcej niż wśród fachowców. Silnik 2.0 TDI CR 140 km.
Pracuje równo, pali na dotyk, wkręca się, nie dymi, dynamiczny. Jedyne ale to delikatny szelest szurania jakby paska (drobiazg, zdaniem jednego z mechaników to dźwięk ,,napisów na pasku'' - hmm)
Większy problem to ten dźwięk grzechotki

Jak słychać ma charakter raczej ,,rotacyjny'' słowem, coś się chyba gdzieś kręci. Koło pasowe - ponoć sprawdzone. Pasek klinowy i jego rolka też. To nie one.

Dźwięk wydostaje się jakby z okolic pompy wtryskowej, lub spod niej, czyli z rozrządu.

Wariant pompy sprawdziłem dzisiaj. U speca wykręciliśmy zawór za pompą. Obawiałem się opiłków, a było laboratoryjnie czysto. Łącząc to z brakiem objawów fiksacji pompy, na chwilę porzucam ten kierunek poszukiwań.

Kolejny typ to rozrząd. Przebieg auta to 130.000. Zalecenie ASO - wymiana na 210.000. Wiadomo, że to wariant dla optymistów:)

Czy ktoś z Was spotkał się z takim dźwiękiem w silniku? Będę bardzo wdzięczny za pomoc - poradę.

WMF

Bywalec
Punktów
0
Ponawiam pytanie, czy po zmianie pompy wtryskowej konieczne jest grzebanie w kątach wtrysku? Czy wystarczy zapiąć podmienioną pompę i będzie ok? Pompa, którą mam na montaż jest świeżo wyjęta z innego auta. Jeszcze ,,pływa'' w paliwie.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Ponawiam pytanie, czy po zmianie pompy wtryskowej konieczne jest grzebanie w kątach wtrysku? Czy wystarczy zapiąć podmienioną pompę i będzie ok? Pompa, którą mam na montaż jest świeżo wyjęta z innego auta. Jeszcze ,,pływa'' w paliwie.
Pompy CR- tak piszesz w pierwszym poście , nie potrzebują ustaw , ponieważ wytwarzają tylko ciśnienie na szynie raill . Steruje ECU po info od czujnika położenia wału i wałka .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Ok. Cały czas mnie nurtuje, czy te poranne stuki trwające 10-20 sekund od momentu podniesienia obrotów - ruszenia i wzrostu prędkości (na jałowym tego nie ma) to też dzieło pompy....Dowiem się po wymianie dopiero niestety. Bzyczenie pompy zaczyna się również nie na jałowym, ale wraz ze wzrostem obrotów więc mam nadzieję na ten trop. Stuki są tylko rano, każde kolejne odpalenie tego samego dnia, bez względu na przerwy między odpaleniami - brak stuków.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Ok. Cały czas mnie nurtuje, czy te poranne stuki trwające 10-20 sekund od momentu podniesienia obrotów - ruszenia i wzrostu prędkości (na jałowym tego nie ma) to też dzieło pompy....Dowiem się po wymianie dopiero niestety. Bzyczenie pompy zaczyna się również nie na jałowym, ale wraz ze wzrostem obrotów więc mam nadzieję na ten trop. Stuki są tylko rano, każde kolejne odpalenie tego samego dnia, bez względu na przerwy między odpaleniami - brak stuków.
Bo po długim postoju splywa olej do michy .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Ale ja garażuję auto i rano wożę dzieciaki do szkoły. Nie ma więc startu zaraz po zapłonie. Po odpaleniu samochód chodzi jakieś 2-3 minuty (wyjeżdżam z garażu i czekam aż dzieciaki wyturlają się z domu) - zanim ruszymy. Na wolnych obrotach, ale chodzi więc jakiś czas. Smaruje się więc - nie tak jak na wysokich, ale jednak. A stukać o tak zaczyna dopiero jak ruszam. Stawiam na pompę. To są te same dźwięki, które słyszę później w czasie jazdy, tylko znacznie ciszej. Rano są donośne przez kilka (naście) sekund.

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Ale ja garażuję auto i rano wożę dzieciaki do szkoły. Nie ma więc startu zaraz po zapłonie. Po odpaleniu samochód chodzi jakieś 2-3 minuty (wyjeżdżam z garażu i czekam aż dzieciaki wyturlają się z domu) - zanim ruszymy. Na wolnych obrotach, ale chodzi więc jakiś czas. Smaruje się więc - nie tak jak na wysokich, ale jednak. A stukać o tak zaczyna dopiero jak ruszam. Stawiam na pompę. To są te same dźwięki, które słyszę później w czasie jazdy, tylko znacznie ciszej. Rano są donośne przez kilka (naście) sekund.
Wszystkie diagnozy na odległość mają jedną wadę . Diagnozujący nie jest bezpośrednio przy aucie a wszystkie nagrania zawsze
zniekształcają dźwięk . Każdy przypadek jest inny i opieramy się tylko na przybliżonych opisach . Miejmy nadzieję , że nowa
pompa załatwi sprawę inaczej czeka próba ciśnienia oleju i dalsze szukanie . Powodzenia

WMF

Bywalec
Punktów
0
Czy w CR jest wtrysk sterujący? Nie będę szalał i kazał wyciągać wszystkich na sprawdzenie, ale może chociaż ten sterujący by mi przejrzeli przy okazji.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Czy w CR jest wtrysk sterujący? Nie będę szalał i kazał wyciągać wszystkich na sprawdzenie, ale może chociaż ten sterujący by mi prz
W CR masz wyjście 1-ą rurką na szynę (gruba rura) a z niej rurki do wtryskiwaczy - te mają zawory elektromagnetyczne którymi są
sterowane , to nie stare Audi . To tak najprościej , bez żalu FORUM - to nie szkoła dla mechaników , więcej szukaj w necie . Ja też
muszę pracować ,więc pomagam co do podstaw , resztę sam wyszukaj . Co do podstaw pytaj dalej - chętnie odpowiem .

WMF

Bywalec
Punktów
0
Ale....jak nie masz ochoty i czasu to nie pisz po prostu. Nie jestem mechanikiem, pytam jak czegoś nie wiem.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
CR nie posiada wtrysku sterujacego, kat wyprzedzenia zaplonu ustawia ecu na podstawie sygnalu z czujnika obrotow wału i czujnika spalania stukowego. Nie wszytskie diesle jednak taki czujnik maja (stukowy).

WMF

Bywalec
Punktów
0
Auto stoi u pompiarza, od rana będą działać. Ja obstawiam pompę + być może dodatkowo zapewne któryś z wtrysków - te głośne poranne stuki.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
tez jestem ciekaw tego myk:D ja mam dwa takie tajemnicze myki ale ze jestem ostatni po 7 innych mechanikach to mam i latwiej (polowa czesci wymieniona na nowe) i trudniej (ja wlasciwie nie wiem od czego sie zaczelo i co zostalo przy okazji spieprzone)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Ale....jak nie masz ochoty i czasu to nie pisz po prostu. Nie jestem mechanikiem, pytam jak czegoś nie wiem.
Nie kumasz , nauka to na komunikatorze , bo nas tam biurokracja sama wywali .

Auto stoi u pompiarza, od rana będą działać. Ja obstawiam pompę + być może dodatkowo zapewne któryś z wtrysków - te głośne poranne stuki.
Raczej zawór nim dostanie oleju stuka .

Do góry Bottom