• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozwinięcie warsztatu o dodatkowe usługi

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Powitać.
Z racji posiadania dobrze prosperującego warsztatu opierającego się głównie na mechanice, elektryce oraz klimatyzacji myślę o poszerzeniu swoich usług o wejście w usługę chiptuningu, wyłączania dpf, egr, adblue, nox.
Osobiście nie jestem zwolennikiem takich zabiegów, wolę naprawiać te systemy aczkolwiek jest rzesza klientów którzy wolą wyłączyć adblue niżeli wydawać grube tysiące na naprawę systemu, tak samo dpf. Sporo klientów ma z tym problem i decydują się na wyłączenie zamiast wyłożenie 5cio krotnie wyższej kwoty za naprawę… w takich przypadkach mam człowieka który dostaje sterownik, ja obieram część mechaniczną i jakoś to działa ale jak wiadomo logistyka, czas itd
Dostałem wycenę na Autotunera w wersji Slave, miałbym mastera z niedalekiej okolicy (60km ode mnie, duża firma zajmująca się tymi tematami 15 lat) i on ogarniałby pliki, moja rola to podpięcie sprzętu, wysłanie wsadu i wrzucenie obrobionego pliku.
Czy opłacalne jest wskoczenie w te tematy w obecnych czasach? W promieniu 40km nie ma osoby oferującej takie usługi, dodatkowo myślałem o hamowni drogowej żeby robić ludziom wykresy przed/po usłudze.
Jakie macie zdanie na ten temat?

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Obecnie najważniejsze, to zorientować się czy w obecnym stanie prawnym, modyfikacje w układach dotyczących emisji to podchodzą pod wykroczenie czy przestępstwo.
Tak dla własnej wiedzy, świadomości i bezpieczeństwa.

Tu, jest przykład , jak po wielu latach funkcjonowania pociągnęli do odpowiedzialności firmę za emulatory sondy lambda.
Co prawda nie u nas, ale daje do myślenia:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
Jak dla mnie jako dodatkowe usługi spoko, jak jest miejsce i możliwości osobowe do pracy to spoko
zawsze będzie coś na plus do budżetu ;)

Obecnie najważniejsze, to zorientować się czy w obecnym stanie prawnym, modyfikacje w układach dotyczących emisji to podchodzą pod wykroczenie czy przestępstwo.

Tu, jest przykład , jak po wielu latach funkcjonowania pociągnęli do odpowiedzialności firmę za emulatory sondy lambda.
Ok te ich emulatory "oszukują" elektronicznie a powiedzcie mi jakie macie zdanie o "elulatorach" w postaci małych tulejek z wkładem katalitycznym które zapobiegają wyświetleniu checka ale samochód po podłączeniu do analizatora nie wykazuje anomalii ... ma spaliny w normie :)?
jakie jest Wasze zdanie ?
moim zdaniem sprawa trochę dyskusyjna

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22

Na ten moment z tego co się orientuję można wykonywać usługę, zabronione jest użytkowanie takiego samochodu na drogach publicznych (czyli dopóki ktoś nie włoży analizatora w rurę )

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
572
Miasto
Podkarpacie
Ja sobie to odpuściłem ponieważ "stowarzyszenie diagnostów" przehandlowało uwodnienie cen przeglądów za wprowadzenie badania tlenków nox . Na wprowadzenie nowej maszyny z Niemiec ponoć będą 2 lata .

Ostatnia edycja:

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Ja sobie to odpuściłem ponieważ stowarzyszenie diagnostów przehandlowało uwodnienie cen przeglądów za wprowadzenie badania tlenków nox . Na wprowadzenie nowej maszyny z Niemiec ponoć będą 2 lata .
A to ciekawe, mam diagnostę znajomego to się zapoznam z tym tematem.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Na ten moment z tego co się orientuję można wykonywać usługę, zabronione jest użytkowanie takiego samochodu na drogach publicznych (czyli dopóki ktoś nie włoży analizatora w rurę )
W zeszłym roku w luźnej rozmownie z diagnostą usłyszałem, że od stycznia 25, Unia zaostrzyła przepisy i modyfikowanie systemów emisji jest przestępstwem.
Nie weryfikowałem tego i nie wczytywałem się w akty prawne czy tak jest w istocie ale widzę w jakim kierunku to wszystko zmierza.
Dodać do tego nadgorliwość i nie wygląda to różowo.

Nawet ograniczenia prędkości na dwu-trzy pasmowych drogach do 100 + odcinkowe pomiary prędkości, które z zasady muszą gromadzić dane identyfikacyjne pojazdów w ilościach niewyobrażalnych dla zwykłego zjadacza chleba kilka/naście lat temu były nie do pomyślenia.

Obecnie wycofuje się ołów i antymon ze składu klocków hamulcowych i pracuje nad wprowadzeniem systemu, żeby wykryta przez OBD usterka unieruchomiała samochód zamiast wyświetlania ignorowanej przez użytkowników kontrolki Check Engine.

Długoterminowo patrząc to raczej warto postawić na specjalizację w naprawie tych systemów a nie usuwanie.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
572
Miasto
Podkarpacie
Ja już sie nauczyłem jednej rzeczy . Jeśli w jakimś dochodowej branży/usłudze następuje "wyprzedaż" to ktoś kto ma kontakty na samej górze wie coś o czym my sie dowiemy gry będzie za późno .
Jak było z cofaniem liczników . 2-3 lata przed wprowadzeniem przepisów ze sama ingerencja w przebieg będzie przestępstwem był wysyp szkoleń z cofania przebiegów a sprzęt cenowo staniał .
Teraz jest to samo, jest wysyp szkoleń , sprzętu itd z chipowania , usuwania egr , dpf , nox . Zaczęło sie jak tylko poszło info ze od 2026 samochody maja mieć obowiązkowo zdalną aktualizacje sterowników .

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
I to wszystko dla naszego dobra :yuck: :yuck: :yuck:
i to oczywiście pod przykrywką "pseudo-ekologii"...
przecież normy na papieże w brukseli się zgadzają , znaczy budżet będzie im się zgadzał :yuck: :)

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Ja już sie nauczyłem jednej rzeczy . Jeśli w jakimś dochodowej branży/usłudze następuje "wyprzedaż" to ktoś kto ma kontakty na samej górze wie coś o czym my sie dowiemy gry będzie za późno .
Jak było z cofaniem liczników . 2-3 lata przed wprowadzeniem przepisów ze sama ingerencja w przebieg będzie przestępstwem był wysyp szkoleń z cofania przebiegów a sprzęt cenowo staniał .
Teraz jest to samo, jest wysyp szkoleń , sprzętu itd z chipowania , usuwania egr , dpf , nox . Zaczęło sie jak tylko poszło info ze od 2026 samochody maja mieć obowiązkowo zdalną aktualizacje sterowników .
Z tym wysypem sprzętów to jest prawda, nawet można znaleźć osoby które „wypożyczają” taki sprzęt pod swoje mastery

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1397
Robić swoje i nie być niewolnikiem systemu.Jak czujesz ze to przyniesie ci profity to co sie zastanawiasz.W najgorszym przypadku sprzedasz komus toola.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
572
Miasto
Podkarpacie
To jest właśnie wyprzedaż . Rentowność zaraz uderzy o podłogę wiec grube ryby maksymalizują zyski wyprzedając się . Jak było w 2008 przed kryzysem w usa .
Jak ktoś ma sprzęt który się już odrobił to ok. Ale jak ktoś teraz ma kupić kilka interfejsów (jednym wszystkiego nie odrobisz) oraz postawić hamownie to może nie zdążyć odrobić , a jak wszyscy nagle zaczną sprzedawać bo jest groźba (czego nie życzę) wwiezienia to ciekawe kto to wszystko kupi .
Ja zostawiłem tylko ten sprzed którym sklonujesz sterownik bez rozbierania sterownika , chociaż tez się zastanawiam czy to ma sens bo coraz więcej sprzedawców używanych sterowników potrafi już oferować usługę klonowania sterownika w cenie .

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Robić swoje i nie być niewolnikiem systemu.Jak czujesz ze to przyniesie ci profity to co sie zastanawiasz.W najgorszym przypadku sprzedasz komus toola.
Slave pewnie ciężko byłoby sprzedać, inna bajka jeśli byłby to master

Zastanawiałem się jeszcze nad czymś tańszym typu FoxFlash lub KT200 na początek by zobaczyć wogóle jak to by się przyjęło, jakieś doświadczenia z tymi sprzętami?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Działaj i nie myśl za dużo. Pamiętaj, że Polska to bantustan Europy i bliżej nam mentalnością do Ruskich. Na tyle lat jeżdżenia nigdy nie słyszałem o podpinaniu analizatora spalin czy skanera OBD do jakiejkolwiek osobówki na PT. @blayders za dużo się Atora naoglądał, ze 3 lata będzie jak przy każdym tego typu temacie czymś straszy i nic się nie stało, branża funkcjonuje, świat się nie zawalił.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
572
Miasto
Podkarpacie
@Pangia Branża cofania liczników praktycznie nie istnieje po tym jak weszło prawo ze wykonawcy usługi grozi do 5 lat więzienia . A kto to jest "Ator" bo nie słyszałem ??
W przypadku wycinania ekologii wszystko zależy czy kara będzie w postaci mandatu pieniężnego ( i w tedy taki mandat będzie wkalkulowany w cenę usługi ) , czy tak jak w przypadku cofania liczników kara więzienia do 5 lat i tedy mało komu się będzie chciało ryzykować spapranymi papierami a przy recydywie więzieniem . Wiec wszystko zależy co wymyśli obecna władza przygotowując teraz projekt .

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Branża cofania liczników praktycznie nie istnieje
Bo takie rzeczy robi się przed przekroczeniem granicy. Nie do udowodnienia, a paradoksalnie pomogło temu wymuszenie rejestracji auta do 30/90 dni po sprowadzeniu - większość nie będzie już szukała w historii auta jakie ono miało przebiegi w kraju pochodzenia, a jak auto jest już zarejestrowane w Polsce, to handlarz nie musi już mieć żadnych dokumentów z zagranicy.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
572
Miasto
Podkarpacie
To też zostanie ukrócone . Powstaje projekt europejska baza z historia przebiegu - w końcu Niemcy dadzą dostęp do swojego "cepiku" .

Do góry Bottom