• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Runflat w samochodzie nie przystosowanym do tego typu ogumienia

kierba

Początkujący
Punktów
3
Witajcie, potrzebuję waszej pomocy. Mój ojciec od pewnego czasu jest szczęśliwym posiadaczem Renault Arkana I. Dzisiaj nadszedł czas w którym trzeba było wymienić opony na zimowe.
Ojciec zachęcony niską ceną opon kupił ładny komplet od Dunlop w rozmiarze takim samym jak letnie, jednak jak się dzisiaj okazało opony te są oponami Runflat. W Arkanie I nie są stosowane takie opony i tutaj pojawia się problem. Tata nie wiedząc że ma opony typu runflat zamontował je w aucie.
Czy myślicie że w tym samochodzie może to stanowić jakiś większy problem? Dodam że w samochodzie są czujniki ciśnienia. Czy takie opony można pozostawić czy raczej lepiej będzie je oddać?
Jeśli nie ma większych przeciwwskazań wolelibyśmy je zostawić, sami wiecie, demontaż, zwrot, zakup nowych opon i ponowny montaż na felgach będzie wiązać się z dużymi kosztami.
Proszę doradzcie, co o tym myślicie?

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Witajcie, potrzebuję waszej pomocy. Mój ojciec od pewnego czasu jest szczęśliwym posiadaczem Renault Arkana I. Dzisiaj nadszedł czas w którym trzeba było wymienić opony na zimowe.
Ojciec zachęcony niską ceną opon kupił ładny komplet od Dunlop w rozmiarze takim samym jak letnie, jednak jak się dzisiaj okazało opony te są oponami Runflat. W Arkanie I nie są stosowane takie opony i tutaj pojawia się problem. Tata nie wiedząc że ma opony typu runflat zamontował je w aucie.
Czy myślicie że w tym samochodzie może to stanowić jakiś większy problem? Dodam że w samochodzie są czujniki ciśnienia. Czy takie opony można pozostawić czy raczej lepiej będzie je oddać?
Jeśli nie ma większych przeciwwskazań wolelibyśmy je zostawić, sami wiecie, demontaż, zwrot, zakup nowych opon i ponowny montaż na felgach będzie wiązać się z dużymi kosztami.
Proszę doradzcie, co o tym myślicie?
Będzie ok.

kierba

Początkujący
Punktów
3
Czy felga nie będzie tu powodować problemu? Słyszałem że felgi przystosowane do Runflat posiadają takie wypustki, które „blokują” oponę na miejscu.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1505
Póki masz powietrze w oponie nie będzie wielkiej różnicy. bardzo dobrze, że masz tpms na pokładzie. Bo przy fabrycznie montowowanych runlatach jest to wymagane- kierowca nawet nie wiedziałby, że jedzie na kapciu :)
Z wad to opony są cięższe, droższe i głośniejsze. No i trochę się nimi inaczej jeździ bo są sztywniejsze.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
369
W razie jakiejkolwiek stłuczki , ubezpieczyciel pierwsze na co spojrzy ,to na opony ,jeśli twoje auto nie posiada homologacji na takie pony ,to jest podstawa do nie wypłacenia odszkodowania.

kierba

Początkujący
Punktów
3
W razie jakiejkolwiek stłuczki , ubezpieczyciel pierwsze na co spojrzy ,to na opony ,jeśli twoje auto nie posiada homologacji na takie pony ,to jest podstawa do nie wypłacenia odszkodowania.
Hmm, ale czy to nie jest tak że warunkiem do montażu jest system monitorowania ciśnienia w kołach? Z tego co wyczytałem to bez takowego systemu nie można montować, ale czy jest tak że opony te można montować tylko w wybranych modelach samochodów? Jest to jakoś określone przez przepisy?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
369
Hmm, ale czy to nie jest tak że warunkiem do montażu jest system monitorowania ciśnienia w kołach? Z tego co wyczytałem to bez takowego systemu nie można montować, ale czy jest tak że opony te można montować tylko w wybranych modelach samochodów? Jest to jakoś określone przez przepisy?
Jest określone przez producenta pojazdów , oni wystawiają homologację na jakiego rodzaju oponach może te auto jeździć - rozmiar i typ jak właśnie np. Dał BMW jest RunFlat dla Porsche OM lub ON itp . Nie ważne jaka firma tylko ważne czy te auto posiada homologację na takie opony . Twoje auto nie posiada na run flat więc są niezgodne z homologacją producenta ,czyli podstawa do niewypłacenia ubezpieczenia .

kierba

Początkujący
Punktów
3
Postanowiliśmy zwrócić te opony. Błąd był po stronie sklepu sprzedającego opony, pokazywały się one jako kompatybilne z pojazdem. Ojciec je zamówił właśnie dlatego. Myślę że nie warto ryzykować, dzięki za pomoc panowie.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
92
Przyjeli zakładane opony ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3340
Miasto
PZ
Tak, ponieważ błąd był po ich stronie, po wybraniu marki samochodu, modelu, itd. te opony pokazywały się jako kompatybilne z samochodem u samej góry listy produktów, co najlepsze były nawet promowane.
To ci psikus :) a cenowo były droższe?

kierba

Początkujący
Punktów
3
Jeśli używane to fajnie że przyjęli, jeśli byłyby nowe i założone na felgi to pupa blada
Wyciągnij naukę na przyszłość ;)
Myślę że tutaj akurat jest sprawa jasna bo sklep nie powinien pokazywać tych opon przy tym modelu. Także to typowo ich wina, ojciec na podstawie wyniku wyszukiwania zakupił te opony.

Do góry Bottom