• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód na handel - sprzedaż porada

black3r

Nowy
Punktów
0
Witam, mam pytanie kupiłem uszkodzony samochód sprowadzony z Francji na handel, naprawiłem go i teraz mam pytanie .. mogę sprzedać dopiero po 6 miesiącach żeby uniknąć podatku od wzbogacenia prawda? Od jakiej daty liczy się 6 miesięcy od daty wystawienia faktury przez francuza, czy może od daty zapłacenia akcyzy/zarejestrowania go na mnie ?
A może istnieje jakiś sposób na sprzedaż szybciej niż po pół roku oprócz zaniżenia kwoty na umowie kupna sprzedaży ? Bo mało kto w dzisiejszych czasach się na to godzi. Pozdrawiam

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3042
Miasto
PZ
Witam, mam pytanie kupiłem uszkodzony samochód sprowadzony z Francji na handel, naprawiłem go i teraz mam pytanie .. mogę sprzedać dopiero po 6 miesiącach żeby uniknąć podatku od wzbogacenia prawda? Od jakiej daty liczy się 6 miesięcy od daty wystawienia faktury przez francuza, czy może od daty zapłacenia akcyzy/zarejestrowania go na mnie ?
A może istnieje jakiś sposób na sprzedaż szybciej niż po pół roku oprócz zaniżenia kwoty na umowie kupna sprzedaży ? Bo mało kto w dzisiejszych czasach się na to godzi. Pozdrawiam
Z tego co mi wiadomo to za samochód zza granicy nie płacisz podatku PCC 3 :) to się płaci za auto krajowe

black3r

Nowy
Punktów
0
Chodzi mi tutaj o podatek od sprzedaży samochodu 17% od różnicy kwoty zakupu do sprzedaży

melas

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
WRZEŚNIA
Pełne 6 miesięcy liczone od 1 następnego miesiąca po dacie na umowie kupna.

black3r

Nowy
Punktów
0
Pełne 6 miesięcy liczone od 1 następnego miesiąca po dacie na umowie kupna.
Czyli na fakturze?
Automatyczne połączenie postów:

Czyli na fakturze?
Oczywiście nie sprecyzowalem wcześniej... Auto kupiłem w lutym i luty widnieje na fakturze, a zarejestrowałem je na siebie po naprawie w kwietniu. Więc od lutego czy kwietnia liczyć 6 pełnych miesięcy ?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom