• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samodzielny remont silnika

K4millo

Początkujący
Punktów
0
Cześć,
Chciałem sie zapytać o porade doświadczonych ludzi. Ostatnio mój ford focus mk2 duratec he 2.0 zaczął pobierać bardzo duże ilości oleju. W związku z tym chce zrobic remont silnika samodzielnie. Mechanikiem nie jestem nigdy nie robiłem nic przy silniku. Czy myślicie że ma to sens czy oddać go mechanika?. Mam zapał i chęć do pracy tylko brakuje mi odwagi podjęcia sie remontu. Może macie jakeś porady na co bym musiał uważać żeby zrobić to dobrze?.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Na początek polecam film o demontażu silnika, auto inne ale można tę samą metodę zastosować.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Eyes What GIF by Bounce

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Cześć,
Chciałem sie zapytać o porade doświadczonych ludzi. Ostatnio mój ford focus mk2 duratec he 2.0 zaczął pobierać bardzo duże ilości oleju. W związku z tym chce zrobic remont silnika samodzielnie. Mechanikiem nie jestem nigdy nie robiłem nic przy silniku. Czy myślicie że ma to sens czy oddać go mechanika?. Mam zapał i chęć do pracy tylko brakuje mi odwagi podjęcia sie remontu. Może macie jakeś porady na co bym musiał uważać żeby zrobić to dobrze?.
Zapał i chęci to stanowczo zbyt mało aby taki remont dobrze wykonać !To nie jest robota dla amatorów którym coś się wydaje . Jeżeli posiadasz doświadczenie ,wiedzę , rozumienie materii , odpowiednie narzędzia ....możesz się tego podjąć . W innym przypadku zleć taki remont profesjonalistom !

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Jest taki jeden co by napisał : masz rację, zrób to sam, po co będziesz płacił złodziejowi, który i tak pewno nie zrobi połowę tego co na fakturze.
Może macie jakeś porady na co bym musiał uważać żeby zrobić to dobrze?.
Na co uważać to ciężko powiedzieć. Jedno jest pewne- na wszystko trzeba uważać i każdy detal ma znaczenie. Drobna pomyłka i robota od nowa o ile się jeszcze da, bo jak coś pójdzie nie tak to może już nie być na czym poprawiać. Owszem, znam takich co sami wyrywali sobie zęby i żyją, jednak nie polecam tego robić jak nie jesteś dentystą.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Jeżeli nawet nigdy sam rozrządu nie wymieniałeś to odradzam. Robię dużo remontów. Masa narzędzi pomiarowych, wiedza, doświadczenie. Jak masz zapał to rób ale to na pewno się nie uda (samodzielnie)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Ee tam bredzicie Pany, mało jest filmików diy na yt ? Obejrzy ze dwa może trzy, kupi klucze takie podstawowe, i tyle. Remont zrobiony jak się patrzy.

;)

Tak na szybko, to same narzędzia i to dolna półka ' - zrówna się z kosztem robocizny wymiany silnika na taki, który tego oleju nie bierze az tyle. Zostaje jeszcze tylko kwesia wiedzy i czasu.

"Andrzej to jeb..e"

K4millo

Początkujący
Punktów
0
Panowie wzieliście mnie za totalnego laika. Przy samochodach dłubie od dawna. Robie wszystko przy samochodach tylko jeszcze nie robilem silników. Narzędzi mam i wiedzy troche. Chodzi o to że nigdy nie zaglądałem do silnika i chciałem sie zapytać czy jest to na tyle trudny temat żeby go ruszać.

Do góry Bottom