• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Schemat ECU Bosch Renault Scenic III 1.9 dCi 130

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Witam. Mam problem z przerwanym obwodem czujnika temperatury płynu chłodzącego/wody. Komputer podpowiada, że obwód jest otwarty i muszę teraz sprawdzić ciągłość obu przewodów od czujnika temp. wody do sterownika silnika (Prawdopodobnie gdzieś jest utleniony). Podpowie ktoś na której kości od ECU szukać i które to są piny?

Renault Grand Scenic III 2010 1.9 dCi 130

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Wszystko jest dostępne w autodacie online.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Prosze.

Załączniki

• Drukuj-07.06.2024-040141.pdf
    46,1 KB · Wyświetleń: 15
  • Drukuj-07.06.2024-040150.pdf
    86 KB · Wyświetleń: 14

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Nie wiem czy nie potrafię czytać już schematów czy o co chodzi...

Sprawdziłem tą wiązkę i u mnie są inne kolory przewodów niż na schemacie, ale to pikuś. Mam kolor Pomarańczowy i fioletowy. Rozprułem wiązkę, bo myślałem, że gdzieś były lutowane. Nic z tego.
Pomarańczowy przewód idzie jak na schemacie od razu na wtyczkę do ECU (Czarna), ale na pin J1 a nie jak w schemacie na J4 :eek:.
Fioletowy przewód idzie do BSM/USM obok akumulatora na białą wtyczkę oznaczoną MN.
Oba przewody nie są uszkodzone, mają ciągłość i nie były nigdzie lutowane.

Wykluczam więc przewód pomarańczowy idący do ECU, ale interesuje mnie gdzie dalej idzie sygnał przewodu "fioletowego" po wejściu do BSM. Czy wraca do czarnej wtyczki ECU? Czy idzie dalej do BSI? Według schematu oba przewody powinny być w czarnej wtyczce ECU.

CLIP twierdzi, że gdzieś jest przerwa w obwodzie lub zwarcie do masy. Generuje stały błąd DTC011511 (CC.0)
Temperatura odczytana w CLIP'ie cały czas 118*
Oczywiście w pierwszej kolejności wymieniony czujnik, a nawet dwa różne. Dla pewności

Ostatnia edycja:

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Powiem ci ze jest tyle tych wersji ze nieraz mnie tez nie pasuje.Biore schemat o innej mocy i pasuje.

Do góry Bottom