• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Scudo II 2.0 Multijet 140 KM

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Zakląkł się mój dupowóz.
Wczoraj najpierw wywalił komunikat o błędzie "anti-pollution" i wywalił kontrolkę silnika na deskę, ponieważ już wcześniej miał takie odchyły, a później mu przechodziło, to stwierdziłem że teraz też przejdzie. O jakież było moje zdziwienie gdy po przejechaniu 500 metrów, sprzęt przestał "ciągnąć", zeszedł na obroty w okolicach 1000 - 1200 i ni chu chu więcej. Wbiłem się na pobocze, silnik popracował jeszcze 2-3 minuty i zakończył współpracę. Przy próbie odpalenia, odpala na sekundę i gaśnie. Zholowałem się na kanał. Doszedłem do wniosku że pewnie się DPF zapchał - bo swego czasu przerabiałem bliźniaczy przypadeK w Vectrze c. Jednak po zrzuceniu opaski przed filtrem nie było żadnej poprawy. Idąc dalej wywaliłem katalizator, również efekt znikomy. Wtedy uświadomiłem sobie że po przekręceniu stacyjki nie słychać pompki paliwa. Problem w tym że za czorta nie mogę sobie przypomnieć czy wcześniej było ją słychać.
W związku z powyższym:
Czy ten model posiada coś takiego jak elektryczna pompa paliwa w zbiorniku?
Gdzie są jakieś bezpieczniki przekaźniki?
Jakieś rady?
To auto Fiatem jest tylko z nazwy, to stuprocentowy francuz silnikiem 2.0 HDI. Z Fiata to tam tylko są znaczki i książka serwisowa.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk

https://www.fiatdalys.lt/en/catalog/diagrams/102/2X/0/0/M11,M13,M14,M6,M7/0/GS/fuel-injection-system

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Dzięki.
Co prawda to co podałeś jest do Scudo I ale ja też zmaściłem bo nie podałem roku produkcji. Moje Scudo jest z 2010r

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jesli to motorek 2,0 PSA to nie ma pompki ale powinna być wtedy ręczna pod pokrywą silnika

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
W końcu po kilkudziesięciu próbach z plakiem w tle, dziad zagadał i wygląda na to że mu się poprawiło. Na razie wali jeszcze błędami, ale mu się nie dziwię bo bez połowy wydechu i EGR-a to normalne. Pojawił się natomiast nowy problem; nie wiem co gnidzie było?
Cholera, był problem bo nie gadał, teraz jest problem bo gada....

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ją nie rozumiem,silnik HDI z oznaczeniem Multijet?! Jeśli to silnik HDI rzeczywiście to pierwszym podejrzanym zawór paliwa w pompie wysokiego ciśnienia.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
No i jeszcze w Suzuki.Zastanawiam się po kiego diabła Fiat miałby korzystać z silników HDI ?!

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Dlatego panowie, że Fiat Scudo II, Citroen Jumpy II, Peugeot Expert II i co ciekawe Toyota ProAce. To ten sam samochód. Tak samo Jak Ducato Jumper i Boxer.
O ile ostatnia trójka niezależnie od marki produkowana jest we Włoszech, o tyle Scudo, Expert Jumpy i ProAce robione są we Francji. Różnią się jedynie znaczkami. Cała reszta jest zrobiona z PSA. Silniki z PSA, sterowniki z PSA, czujniki cofania z PSA no po prostu jak się drzwi otworzy to od razu jedzie zapachem chińskiej knajpy. Żabie udka i kaczka w sześciu smakach, zmielona razem z budą...

I zobaczcie idę do salonu kupuję Fiata a jeżdżę Cytryną. Pal licho bo te marki są porównywalne, ale jeśli idę i kupuję Toyotę a dostaję Peugota.... No trochę bym się wkurzył.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Wczoraj miałem powtórkę z rozrywki, auto po trasie zgasiłem i po dziesięciu minutach odpaliłem. Ikonka silnika, komunikat o błędzie układu antypolllutionowowatego i silnik po wciśnięciu gazu idzie na 2 tys. obrotów i po sekundzie spada do 1000.
Problem jest ewidentnie paliwowy, przy czym pompowanie ręczną pompką nic nie daje.
Rozpiąłem na szybkozłączce przewód powrotny do zbiornika, zakręciłem silnikiem 5 sekund, pozpinałem przewód do kupy i sprzęt zaczął normalnie funkcjonować.
I teraz pytanie co o tym myśleć? Tak jak pisałem - to silnik HDI, typowy francuz.

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Dymi? Sa bledy egr? Lubi wlasnie z egr grzybek sie poluzowac, odpasc i robic takie objawy :) Przerabiane kilkanascie razy a psa troche dlubie.

Do góry Bottom