• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Altea 1.9 TDI Turbina nie doładowywuje

Mahrek

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich, brakuje już mi pomysłu i kilku innym mechaniką wiec zapytam Was :), mianowicie przyjechała do mnie na lawecie altea 1.9 tdi 105km bez dpf 2005r z padnięta turbina (olej wydmuchała przez wydech), po demontażu turbiny i dolotu turbo wysłałem do zakładu w Mielcu a żeby je zregenerowali a dolot i ic umyłem dokładnie i wyczyściłem. Po złożeniu wszystkiego du kupy (wymiana oleju filtrów itd) odpaliłem auto itd i jade na przejażdżkę a tu nagle auto ma muła i nie jedzie (dławi je). Na komputerze wywala błąd, że turbo nie doładowywuje P0299. Sprawdziłem jeszcze raz dolot czy nie ma nieszczelności oraz podciśnienia (wszystko jest Ok), czasami złapie cug i jedzie prawidłowo (tak sam z siebie- nie ma reguły kiedy). Pomyślałem, że odepne przeplywke i się przejadę no i na odpiętej przepływce samochód jeździ jak bóg przykazał (jeździ prima sort). Wziąłem na podmianę 2 przepływomierze i na każdym z nich (jeśli jest zapięty) samochód nie jedzie-ma muła. Nadmienię jeszcze, że z wydechu już ani chmurki nie ma stad tez wykluczałem przyczynę zatkanego wydechu (oraz wziąłem pod uwagę to, że czasami puści go muł i jedzie prawidłowo bez dławienia). Logi jutro zrobie i tu wrzucę, Poza tymi 003,008,011 zrobić jeszcze jakichś innych kanałów ? Bardzo proszę o pomoc bo już wymiękam z tym :/

Pozdrawiam

Nadmienię ,że zaślepiałem podciśnienie egr i bez zmian, sztanga turbiny pracuje

Mahrek

Początkujący
Punktów
0
Tez to biorę pod uwagę lecz najpierw chciałbym wykluczyć moje błędy bądź innych podzespołów, nie mam już pomysłu ani siły do tego przypadku

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
N-75 lub taki zespolony nie wiem co w nim siedzi taka wielka czarna pucha.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Po odpaleniu zaciąga sztange od turbiny? Nie ma przypadkiem luzu na krócciu od pompy vacum(dual)?
I wiem że to głupie ale nikt przypadkiem nie zostawił czegoś w dolocie? Szmatą czy coś? A co do tego że auto jechało przed awarią turbiny, to zawsze tak mówią :D

Mahrek

Początkujący
Punktów
0
Sztanga pracuje, nie ma luzu na vacum i nie było nic zostawione.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
No to jak ufasz klientowi że auto jeździło, Ty wyrywaj turbinę, chociaż wielu znam co z takimi objawami pierwsze co robili to wymieniali turbo, no a potem szukali co jest przyczyną :D
To nie jest skomplikowany układ doładowania :)

Mahrek

Początkujący
Punktów
0
Wszystko co tylko mogłem sprawdziłem oraz kilku innych gości. Już nie mam pomysłu do tego śmiecia, jeździłem tym autem wcześniej to było ok

toomii76

toomi
Punktów
6885
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Opór na wirniku, za duża przerwa między wirnikiem a muszlą lub źle wyregulowana kierownica. Jeśli wszystko poza tym ok, tylko doładowanie za niskie to nie ma innej możliwości.

Mahrek

Początkujący
Punktów
0
Byłem w Mielcu z autem, według nich przyczyna leży w układzie paliwowym...

toomii76

toomi
Punktów
6885
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Byłem w Mielcu z autem, według nich przyczyna leży w układzie paliwowym...
No jeśli tak powiedział zakład zajmujący się turbinami to musi tak być. :)

Daj znać, jak już po wymianie niepotrzebnych rzeczy wymienisz turbo i będzie ok.
No chyba że odwalileś babola i nie wiesz jakiego hehe

Mahrek

Początkujący
Punktów
0
Nic nie wymieniam, pojechałem do nich a żeby sprawdzili jak to z ich strony wyglada. Według nich również jest wszystko dobrze zapięte wiec o mojej pomyłce nie ma raczej opcji. Sam wezmę się za ta sztangę jak wroce

Do góry Bottom