• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Cordoba 6l2 automat ślizga 3 bieg

Alha

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Seat Cordoba 2007 6l2 automat ślizga na 3 biegu
Mam problem z automatyczną skrzynią o symbolu GJG ( JF404E)
Silnik 1.4 Mpi 16V BKY
Podczas włączania 3 biegu następuje lekki poślizg
Olej był wymieniany co 15-20 tys metoda statyczną. Po wystąpieniu objawów zajrzałem do miski olejowej i znalazłem w niej czarne kawałki jakiegoś elementu. Podejrzewam,że są to kawałki tarczek z kosza sprzęgłowego K3. Przebieg tej skrzyni około 220tys.
Czy ktoś naprowadzi mnie czy moje podejrzenia są słuszne? Czy ma ktoś doświadczenie w naprawie tej skrzyni?
Z góry będę wdzięczny za wskazówki

Alha

Początkujący
Punktów
0
Sprawdź stan sprzęgła

Ale tej od silnika czy innej
Skrzyni
Konwerter pracuje poprawnie, lock up ładnie trzyma i delikatnie sie załącza. W TCU brak błędów.

Generalnie całą usterka pojawiła się dość szybko. Najpierw prawie niezauważalny poślizg,a później już bardziej. Miałem podejrzenie czy nie jest to spowodowane elektrozaworem EPC,ponieważ jego usterka też może dawać taki objaw ,tylko że na każdym biegu. Miska olejowa skrzyni była czyszczona na jesień w zeszłym roku i było trochę szlamu na magnesie lecz skrzynia poprawnie pracowała. Oczywiście nowy olej zgodny z numerem OEM (Febi 29934). Po pojawieniu się usterki (ok miesiąc temu)miska skrzyni została ponownie zdjęta i tam zaznalem szoku. Znajdowało się mnóstwo czarnych drobinek i szlamu na magnesie. Filtr siatkowy był prawie cały zapchany. Oczywiście zostało to wszystko wyczyszczone i zalane świeżym olejem. Póki co skrzynia jeszcze jeździ z tym poślizgiem,ale nie wiem jak długo. Skanowanie VCDS nie wykazało usterki w jednostce sterującej. Konwerter wydaje się pracować prawidłowo,po spięciu lockup obrotomierz nie faluje i dobrze przyśpiesza. Dokonałem podmiany komputera skrzyni,ale tam był ten sam efekt.

Chciałem dodać ,że olej wymieniałem raz w roku metodą statyczną (od paru lat ),aby był świeży i przy każdej wymianie był tylko odrobinę ciemniejszy. Podczas tej ostatniej był mętny

Ostatnio edytowane przez moderatora:

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142

No to skrzynię trzeba rozebrać wyczyścić wszystkie części i złożyć od nowa

Konwerter pracuje poprawnie, lock up ładnie trzyma i delikatnie sie załącza. W TCU brak błędów.

Generalnie całą usterka pojawiła się dość szybko. Najpierw prawie niezauważalny poślizg,a później już bardziej. Miałem podejrzenie czy nie jest to spowodowane elektrozaworem EPC,ponieważ jego usterka też może dawać taki objaw ,tylko że na każdym biegu. Miska olejowa skrzyni była czyszczona na jesień w zeszłym roku i było trochę szlamu na magnesie lecz skrzynia poprawnie pracowała. Oczywiście nowy olej zgodny z numerem OEM (Febi 29934). Po pojawieniu się usterki (ok miesiąc temu)miska skrzyni została ponownie zdjęta i tam zaznalem szoku. Znajdowało się mnóstwo czarnych drobinek i szlamu na magnesie. Filtr siatkowy był prawie cały zapchany. Oczywiście zostało to wszystko wyczyszczone i zalane świeżym olejem. Póki co skrzynia jeszcze jeździ z tym poślizgiem,ale nie wiem jak długo. Skanowanie VCDS nie wykazało usterki w jednostce sterującej. Konwerter wydaje się pracować prawidłowo,po spięciu lockup obrotomierz nie faluje i dobrze przyśpiesza. Dokonałem podmiany komputera skrzyni,ale tam był ten sam efekt.

Chciałem dodać ,że olej wymieniałem raz w roku metodą statyczną (od paru lat ),aby był świeży i przy każdej wymianie był tylko odrobinę ciemniejszy. Podczas tej ostatniej był mętny
Ale ja cię pytam o stan sprzęgła

Alha

Początkujący
Punktów
0
Podejrzewam tarczki z kosza sprzęgłowego

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Od 3 posta pisze, ze konwerter działa prawidłowo a ciągle pyta ( znawca) czy sprzegło działa normalnie. @carniski1 przestań już się ośmieszać co raz bardziej. Widać czytanie ze zrozumieniem jak i wiedza a raczej jej brak klueje w dalszym ciągu.

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Konwerter pracuje poprawnie
Od 3 posta pisze, ze konwerter dziala prawidlowo a ciągle pyta ( znwca) czy sprzegło działa normalnie. @carniski1 przestań już się ośmieszać co raz bardziej. Widać czytanie ze zrozumieniem jak i wiedza a raczej jej brak klueje w dalszym ciągu.
1. Nie znałem takiego określenia jak konwerter bo zawsze używam określenia sprzęgło
2. Posiadam wiedzę

Podejrzewam tarczki z kosza sprzęgłowego
No to wymień ten kosz sprzęgłowy

Do góry Bottom