Mam problem z Seatem Ibizą 1.0 MPI (80KM) 2019R (przebieg 96000). W trakcie jazdy silnik zaczyna szarpać, niezależnie czy jest rozgrzany czy nie. Podłączyłem VCDS'a i za każdym razem wyrzuca błędy P030200 - rozpoznano wypadanie zapłonów (Cylinder 2) i P036300 - wykryto wypadanie zapłonów - zasilanie paliwem wyłączone. Zapala się kontrolka EPC. Dzisiaj zdarzyło się dwa razy , że po takiej akcji nie mogłem odpalić samochodu.
Dodatkowo sprawdzałem VCDS'em i znalazłem, że adaptacja wałka rozrządu "stoi" w miejscu na wartości 5.1 stopnia. Robiłem sprawdzenie przestawienia wałka rozrządu, i jak sprawdzałem strunę wydechową to przestawienie wałka zmienia się jak adaptacja wałka, a na stronie ssącej przestawienie wałka się zmienia i adaptacja "stoi" w miejscu na wartości 5.1 stopnia.
Podpowiedzcie gdzie szukać problemu?
Dodatkowo sprawdzałem VCDS'em i znalazłem, że adaptacja wałka rozrządu "stoi" w miejscu na wartości 5.1 stopnia. Robiłem sprawdzenie przestawienia wałka rozrządu, i jak sprawdzałem strunę wydechową to przestawienie wałka zmienia się jak adaptacja wałka, a na stronie ssącej przestawienie wałka się zmienia i adaptacja "stoi" w miejscu na wartości 5.1 stopnia.
Podpowiedzcie gdzie szukać problemu?