1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Seat Ibiza 1.9 tdi afn

Dyskusja w 'Silniki diesel' rozpoczęta przez użytkownika Marceliii, 2-07 18.

  1. Marceliii

    Marceliii Nowy

    Offline
    Dołączył:
    7-03 18
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Lublin
    Witam. Problem polega na tym że po odpaleniu miga kontrolka od ciśnienia oleju i nie działa obrotomierz. Auto z 99r 1.9 tdi afn 110km. Połączenie kompa sprawdzone, złącze przy silniku również. Macie jakieś pomysły?
     
  2. toomii76

    toomii76 SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    2 113
    Docenione treści:
    582
    Miasto:
    turek
    Sprawdź alternator.
     
  3. Mesiek

    Mesiek Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    14-08 12
    Postów:
    568
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    PLE
    Sprawdź czujniki oleju prawdopodobnie są dwa. Rozłączenie bodajże tego w głowicy powoduje taki efekt.
     
  4. Marceliii

    Marceliii Nowy

    Offline
    Dołączył:
    7-03 18
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Lublin
    Alternator sprawdzony, kable przy kostce poprawione.
    Wszystkie wtyczki i czujniki poprawione wszystko jest jak powinno być a dalej nie dziala obrotomierz i miga kontrolka ciśnienia oleju.
     
    Ostatnio edytowano: 2-07 18
  5. Skrzekuu

    Skrzekuu Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    13-01 18
    Postów:
    111
    Docenione treści:
    14
    Miasto:
    Sosnowiec
    Kontrolka oleju miga bo go nie ma ;)
     
  6. Marceliii

    Marceliii Nowy

    Offline
    Dołączył:
    7-03 18
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Lublin
    Hehe, nie nie. Wczoraj został zalany świeżutki także nie ma takiej opcji.
    Brak mi pomysłów już trochę.
    Jest taka możliwość że któryś z czujników ciśnienia oleju padł poprostu?
     
  7. Diagbox10

    Diagbox10 Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    1 271
    Docenione treści:
    60
    Miasto:
    Wieś zabita dechami bez pekaesu
    Hehe podlacz sobie skaner i sprawdz co sie dzieje
     
  8. Mesiek

    Mesiek Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    14-08 12
    Postów:
    568
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    PLE
    Obstawiam tego w głowicy.

    Miernik w rękę i sprawdzić stan przejścia czujnika po odpaleniu jak i przed potem się zastanowimy.
     
  9. Peita

    Peita Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    25-02 18
    Postów:
    105
    Docenione treści:
    8
    Nie czepiał bym sie czujników cisnienia oleju . Napraw usterke obrotomierza a wszystko wróci do normy
     
    komar200 lubi to.
  10. Grzegorz23011971

    Grzegorz23011971 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    18-11 14
    Postów:
    156
    Docenione treści:
    15
    Miasto:
    Olsztyn
    Zrób test zegarów VAG-iem. Może coś w liczniku?
     
  11. Marceliii

    Marceliii Nowy

    Offline
    Dołączył:
    7-03 18
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Lublin
    Co masz na myśli usterkę obrotomierza?
    Kostka przy alternatorze jest ok, kable były poprzełamywane to zarobiłem nowe. Dalej instalacja wydaje się być ok.
     
  12. Mesiek

    Mesiek Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    14-08 12
    Postów:
    568
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    PLE
    Zimne luty przeanalizuj w liczniku ewentualnie inny na podmianę.
     
  13. Diagbox10

    Diagbox10 Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    1 271
    Docenione treści:
    60
    Miasto:
    Wieś zabita dechami bez pekaesu
    Podlacz vcds i zrob testy a potem pogadamy
     
  14. Marceliii

    Marceliii Nowy

    Offline
    Dołączył:
    7-03 18
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Lublin
    Niemam niestety vcdsa. Podłączyłem vscana i nie było żadnych błędów. Został tylko licznik do przejrzenia. Może jutro będę wiedział co z nim jest.
     
  15. Mesiek

    Mesiek Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    14-08 12
    Postów:
    568
    Docenione treści:
    63
    Miasto:
    PLE
    Przy głowicy jest wielka okrągła wtyczka, nie była ruszana ostatnio? Tam przechodzą wszystkie tematy związane z twoimi problemami.

    Będzie słabo skręcona to będą cyrki.
     
  16. Diagbox10

    Diagbox10 Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    1 271
    Docenione treści:
    60
    Miasto:
    Wieś zabita dechami bez pekaesu
    Sprawdz kolego czujnik wału
     
  17. Piotr0583

    Piotr0583 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    8-10 17
    Postów:
    29
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    TK
    To raczej problem w liczniku....
     
  18. Marceliii

    Marceliii Nowy

    Offline
    Dołączył:
    7-03 18
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Lublin
    Jak by był problem z czujnikiem wału to nie wyskoczył by błąd?
    Kostkę tą dużą rozkręcałem ale jest dobrze skręcona ponieważ dochodzi do pewnego momentu i dalej nie pójdzie. A w środku nie było nic niepokojącego tzn jakiegoś zaśniedziałego pina itd.
    Zegary były sprawdzane i podobno też wszystko jest ok, profilaktycznie zostały przelutowane ale nie miałem czasu dzisiaj ich założyć i sprawdzić.
     
  19. Dominik7411

    Dominik7411 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    5-07 18
    Postów:
    5
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Rzeszów
    Sprawdź jeszcze instalacje w miejscu przejścia do kabiny, miałem podobny problem tylko że nie działał obrotomierz i prędkościomierz i problemem była właśnie uszkodzona instalacja
     
  20. Marceliii

    Marceliii Nowy

    Offline
    Dołączył:
    7-03 18
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Lublin
    Ok, dzieki za info. Sprawdzę to. Chwilowo brak czasu na złożenie licznika i sprawdzenie czy coś pomogło.