• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Ibiza problem hamulec ręczny.

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Witam! Mam problem z hamulcem ręcznym w swojej ibizie. Auto posiada z tyłu bębny. Jakieś 20 tyś km temu było wszystko wymienione z tyłu bębny szczęki rozpieraki cylinderki. Auto miało ręczny na 2 ząbki praktycznie i tył stał. Teraz zauważyłem że jedno koło nadal bardzo dobrze łapie lecz niestety drugi koło mam podciągnięte prawie na maxa na lince i nie staje tak mocno jak drugie. Zdjąłem bęben wizualnie wygląda wszystko ok mechanizm działa gdy ciągnę ręczny. Również zauważyłem że przy gwałtownym hamowaniu auto chcę się obrócić tak jakby jedno koło z tyłu wcale nie hamowało ? Pojechałem na stację diagnostyczną Pan sprawdził mówi wszystko jest ok. Siły hamowania równe miał jedynie zastrzeżenie do tego jednego koła że ręczny słabszy minimalnie. Jest to koło lewe tył. Prawe działa idealnie. Przy hamowaniu mocnym czuć jak auto chce obrócić w prawą stronę... Doradzi ktoś co jeszcze sprawdzić ?

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Regulacja jest na lince tak. Czyli tam już nic więcej nie wyreguluje bo mam na maxa. Zdjąć jeszcze raz bęben i umyć wszystko z pyłu ?

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Dzisiaj zdjąłem bęben linkę poluzowałem ale tam jest chyba samoregulator ? Nie widzę nic żeby szło regulować w tym bębnie ? Duszą na hamulec cylinderek pracuje również zaciągając ręczny widać że szczęki reagują.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
QUOTE="Driver400, post: 552350, member: 42583"]
Duszą na hamulec cylinderek pracuje również zaciągając ręczny widać że szczęki reagują.
[/QUOTE]
Bo właśnie dusisz A nie naciskasz na pedał heh. Jak masz stare te regulatory zdarza się tak że "rybka" ten klin trzeba przesunąć manualnie za pomocą śrubokrętu trzeba jej pomóc po prostu i będzie działać. Ba nawet poczujesz że pedał od hamulca zrobi się tak jakby twardszy

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Panie Pawle, to ma się "samo dziać", nie wolno temu pomagać "manualnie" bo to jest oszustwo ;)
Manualnie to można (czasem trzeba) podnieść do zdjęcia bębna.

Pan @toomi76 ma rację ;)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jak cały zestaw z tyłu nowy to wszystko działa automatycznie tak jak powinno. a gdy nawet sprężynka co ustala klin będzie stara to już tak ładnie samo nie zadziała i trzeba albo wymienić albo, jak to się mówi, pomóc ręką.

Do góry Bottom