• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Leon 1 1.6 16V - stuki przy dynamicznym ruszaniu kierownica.

BSzmiszke

Początkujący
Punktów
0
Witam,

od pewnego czasu (wydaje mi się, ze od momentu wymiany przeze mnie drążków kierowniczych wraz z końcówkami) na wyłączonym silniku przy dynamicznym ruszaniu kierownica lewo/prawo słychać jakby luzy, bądź stuki. Końcówki dokręcone porządnie, drążki zaraz przy maglownicy również. Części nowe. Co to może być? Tu filmik.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
no to zostały krzyżaki, kolumna kierownicza, kierownica albo przekładnia. ewentualnie cos się odkręciło.
nikt tego przez youtuba na odległość nie zdiagnozuje...

Rys00

Boss regionalny
Punktów
103
Złap ręką za dolny krzyżak i zobacz, pod główką magla masz śrubę do kasowania luzu na zębatce

BSzmiszke

Początkujący
Punktów
0
Złap ręką za dolny krzyżak i zobacz, pod główką magla masz śrubę do kasowania luzu na zębatce
Jutro mam zamiar spróbować skasować luz na zebatce. Może akurat coś pomoże. Dodam tylko, ze kierownica podczas jazdy reaguje dość szybko, nawet jeśli jest luz to nie jakiś wielki. Denerwuje mnie tylko fakt, ze gdy jadę powoli po nierównościach to majta mi lekko kierownica na boki, ale może to przez fakt niskoprofilowych opon? (40) Chyba, ze jest to normalne a ja jestem jakiś przewrażliwiony…

BSzmiszke

Początkujący
Punktów
0
Po „kasacji” luzu jest o wiele lepiej jeśli chodzi o bujanie kierownica na nierównościach, jest zdecydowanie sztywniej. Aczkolwiek dalej latając kierownica w lewo i prawo słychać stukot, cichszy ale jest. Przejmować się tym czy olać? Poza tym w okolicy skrzyni biegów zauważyłem, ze jest trochę spocona, zastanawia mnie czy wjechałem w jakaś kałuże (w sumie jest sucho, chyba, ze utrzymało się to przez kilka dni), w pewnym miejscu widziałem natomiast pomarańczowe plamy, jakby jakiś płyn czy coś, mógł się pojawić jakiś wyciek? Ogółem przy wbijaniu wstecznego na postoju czasem słyszę zgrzyt. Zastanawiam się czy nie wymienić oleju skrzyni, jak myślisz?

Do góry Bottom