• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Leon 1.9 TDI BXE sam gaśnie

Punktów
0
Witam wszystkich zainteresowanych tematem.
Mam w posiadaniu Seata Leona 1.9 BXE
Auto samo gaśnie nie ważne czy ciepłe czy zimne, paliwo dostaje pompka w baku pracuje cały czas.
Zmieniałem czujniki położenia wału i wałka rozrząd świeżo zrobiony ( przed zmianą było to samo )
Wiązka od czujników aż do ECU sprawdzana.
Przekaźniki sterujące zmieniałem nic nie pomogło.
Sterownik silnika zmieniony dalej to samo.
VCDS nie pokazuje żadnych błędów,auto czasem jeździ tydzień jest dobrze a czasem wystarczy 5 minut po odpaleniu i sam gaśnie nie chce odpalić.
Żeby odpalił doszedłem do tego jak wyciągam główny przekaźnik sterujący silnikiem kilka razy i odpala bez problemu ( był zmieniany ze sprawnego auto więc nie w nim wina )

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co sprawdzić ? Może ktoś miał podobne problemy ?
Może pierścień magnetyczny wału ?
Nie jest to wina paliwa układ nie jest zapowietrzony. Auto prywatne kupione dla żony proszę o pomoc bo spokoju już nie mam

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
369
Witam wszystkich zainteresowanych tematem.
Mam w posiadaniu Seata Leona 1.9 BXE
Auto samo gaśnie nie ważne czy ciepłe czy zimne, paliwo dostaje pompka w baku pracuje cały czas.
Zmieniałem czujniki położenia wału i wałka rozrząd świeżo zrobiony ( przed zmianą było to samo )
Wiązka od czujników aż do ECU sprawdzana.
Przekaźniki sterujące zmieniałem nic nie pomogło.
Sterownik silnika zmieniony dalej to samo.
VCDS nie pokazuje żadnych błędów,auto czasem jeździ tydzień jest dobrze a czasem wystarczy 5 minut po odpaleniu i sam gaśnie nie chce odpalić.
Żeby odpalił doszedłem do tego jak wyciągam główny przekaźnik sterujący silnikiem kilka razy i odpala bez problemu ( był zmieniany ze sprawnego auto więc nie w nim wina )

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co sprawdzić ? Może ktoś miał podobne problemy ?
Może pierścień magnetyczny wału ?
Nie jest to wina paliwa układ nie jest zapowietrzony. Auto prywatne kupione dla żony proszę o pomoc bo spokoju już nie ma
Pomaga zabawa Przekaźnikiem , zaczep się tego ,zobacz styki w skrzynce , przewody pod przekaźnikiem ( wiązka ) czy tam nic się nie zadziało złego , może zaśniedziałe , może zwarcie albo masa słaba .

Punktów
0
Pomaga zabawa Przekaźnikiem , zaczep się tego ,zobacz styki w skrzynce , przewody pod przekaźnikiem ( wiązka ) czy tam nic się nie zadziało złego , może zaśniedziałe , może zwarcie albo masa słaba .
Dziękuję kolego za odpowiedź sprawdzałem na mierniku jak i próbówka, prądy dobre w momencie gdy auto zgasło myślę jeszcze rozebrać całą tą skrzynkę z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską może tam coś sie dzieje ale niby prądy dobre nic nie widać żeby styki były brudne czy zaśniedziałe. Póki co nie mam czasu grzebać dalej przy tym aucie ale na pewno zakończę ten temat i dam znać dla potomnych co było, czekam na więcej informacji co jeszcze sprawdzić.
przewody pod przekaźnikiem ( wiązka ) czy tam nic się nie zadziało złego
Przewody całe od silnika aż do ECU i pod Aku miałem ściągniętą fabryczną izolacje nic tam nie znalazłem.

Do góry Bottom