• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat leon 1m1 wyciek oleju haldex.

MarekLeon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
Witam. Auto Leon 1 silnik 1.9tdi arl z napędem na 4koła. Problem polega na tym że z wężyka odpowietrzającego haldex. Są dwa wężyki jeden odpowietrzający mechanizm różnicowy drugi sam haldex. U mnie wycieka z wężyka haldexa. Pytanie do forumowiczów jaka może być przyczyną wycieku z tego wężyka. I ile faktycznie oleju idzie do haldexa. Spuściłem jakieś 330ml oleju. A wszyscy piszą że mieści się tylko 275. Jaka jest prawda i o co chodzi z tym wyciekiem.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Dane techniczne mówią że w Haldexie jest 0.25 litra oleju tak że jeżeli ty spuściłeś 0.33 litra to masz już winowajcę. A może masz nieszczelność na uszczelniaczu mechanizmu różnicowego i dlatego masz tam tyle oleju.

MarekLeon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
Dane techniczne mówią że w Haldexie jest 0.25 litra oleju tak że jeżeli ty spuściłeś 0.33 litra to masz już winowajcę. A może masz nieszczelność na uszczelniaczu mechanizmu różnicowego i dlatego masz tam tyle oleju.
Poziom oleju w mechanizmie różnicowym jest prawidłowy. Jak by poszło uszczelnienie między haldeksem.a mechanizmem to na łączeniu haldexa z mechanizmem na dole jest otworek którym ma wyciekać olej i informować że jest uszkodzone uszczelnienie.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Poziom oleju w mechanizmie różnicowym jest prawidłowy. Jak by poszło uszczelnienie między haldeksem.a mechanizmem to na łączeniu haldexa z mechanizmem na dole jest otworek którym ma wyciekać olej i informować że jest uszkodzone uszczelnienie.
Ja podałem ci dane z programu z danymi a z kąt masz takie dane że 330 ml jest prawidowy?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Autodata podaje 0.3l i jest to największa wartość z jaką się spotkałem w dokumentacji do tego Haldexa.
Nie ma to natomiast większego znaczenia.
Nawet dla amatora, na początek, skoro cieknie, zleciało 330ml, to żeby od razu nie rozbierać, jak ktoś nie chce, to po prostu się "osusza", zalewa np. 250ml, jeździ jakiś czas i sprawdza czy dalej cieknie i ile zleciało i ma się załatwioną diagnostykę.
Naprawdę trzeba o tym rolkę na YouTube nagrać, bo jak nie da się komputera podłączyć, to już nie wiadomo o co chodzi ;).

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom