• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Serwis klimatyzacji- jakie urządzenia na start

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Witam, prowadzę mały warsztat i co raz więcej klientów pyta o obsługę klimatyzacji. W związku z tym postanowiłem zainwestować w sprzęt i chcę dodać taką usługę do mojego warsztatu. Stację klimatyzacji będę brał z hurtowni która zaopatruje mnie w części. Wiem jednak, że sama stacja to nie wszystko. I tu zwracam się do Was drodzy koledzy z prośbą o pomoc. Jaki sprzęt/urządzenia są koniecznie potrzebne żeby praca przebiegała bez problemu i niepotrzebnych nerwów. Dodam, że auta które obsługuję mają średnio 10-20lat. Wszelkie podpowiedzi i sugestie mile widziane.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
302
Butla z azotem .
Reduktor z wężami i końcówkami do klimy
Barwnik UV - okulary i lampę UV
Zestaw oringiw klimatyzacji
Wkładki zaworów klimatyzacji .

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1815
Miasto
Koszęcin
Do powyższego zestawu dorzucił bym płyn do garów Ludwik i jakiś opryskiwacz. No i ten "śrubokręt" do wentyli klimy

riko

SuperMechanior
Punktów
18
Butla z gazem testowym i elektroniczny wykrywacz wodoru .

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
52
Polecacie stację na start? Użytek własny Chyba, że są gotowe zestawy bez maszyny "losującej", czyli butla i zawory.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
112
Witam, prowadzę mały warsztat i co raz więcej klientów pyta o obsługę klimatyzacji. W związku z tym postanowiłem zainwestować w sprzęt i chcę dodać taką usługę do mojego warsztatu. Stację klimatyzacji będę brał z hurtowni która zaopatruje mnie w części. Wiem jednak, że sama stacja to nie wszystko. I tu zwracam się do Was drodzy koledzy z prośbą o pomoc. Jaki sprzęt/urządzenia są koniecznie potrzebne żeby praca przebiegała bez problemu i niepotrzebnych nerwów. Dodam, że auta które obsługuję mają średnio 10-20lat. Wszelkie podpowiedzi i sugestie mile widziane.
Ja korzystam z hydrogenu i polecam go tylko do wykrywania nieszczelności w środku auta poza tym to badziew. Normalnie używam Ludwika z wodą i azotu ,nieraz znajdziesz dziurę w godzinę a nieraz w osiem godzin . Sugestia to dużo melisy dużo cierpliwości bo to ciężki kawałek chleba. Jak jest dziura że schodzi Ci bar na godzinę to jest super a jak taka że schodzi bar na dzień to jest męka. Maszynę która ja mam to texa 705r robi robotę.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3295
Miasto
PZ
Stacja to połowa sukcesu, butla hydrogenu z zegarami i wykrywacz to 20% sukcesu, oringi kup sobie fioletowe że strony laser sinex, tam są takie dwa zestawy, razem z przesyłką około 80zl, do tego zestaw zaworów albo kilka zestawów, nieważne ile byś ich nie miał i tak trafi się taki, którego nie będziesz miał, opryskiwacz z wodą i mydłem do pryskania na skraplacz, wykrywacz nieszczelności w sprayu do reszty, aaa i kup sobie żółtą tubkę leak lock, bardzo pomaga przy połączeniach z oringami i gwintami, sprzęt do płukania układu kosztuje grosze, używa się tego z benzyną ekstrakcyjną, sam nie próbowałem ale znam dwóch gości, co to mają. Oprócz sprzętu potrzeba cierpliwości i dużo czasu

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
52
Stacja Viaken zda się na początek,czy lepiej odpuść temat. Nowa a ceną kusi,nie ma co oszukiwać

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
52
Polecacie jakiś sprawdzony wziernik i butlę,z zaworem pod azot? Nie chcę kupić plasteliny bądź badziewia, które zostanie rozsadzone przy używaniu

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1815
Miasto
Koszęcin
Wziernik to ja używam z tych zewnętrznych manometrów najtańszych z alle. Ale co ja tam z niego korzystam bardziej z ciekawości. Jak coś nie halo z układem to w zbiorniczku ja zużyty olej widać. Ino manometry zmieniłem na glicerynowe. A azot to biorę z punktu dystrybucji gazów w normalnej butli jak do mig/mag. Na foto olej po 30 min pracy a klima ogólnie nie działała 10 lub więcej lat

Załączniki

• IMG_20240627_190812.jpg
    IMG_20240627_190812.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 21

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
694
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Ja korzystam z hydrogenu i polecam go tylko do wykrywania nieszczelności w środku auta poza tym to badziew. Normalnie używam Ludwika z wodą i azotu ,nieraz znajdziesz dziurę w godzinę a nieraz w osiem godzin . Sugestia to dużo melisy dużo cierpliwości bo to ciężki kawałek chleba. Jak jest dziura że schodzi Ci bar na godzinę to jest super a jak taka że schodzi bar na dzień to jest męka. Maszynę która ja mam to texa 705r robi robotę.
Zdecydowanie hydrogen jest przereklamowany

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
63
Dlaczego uważacie że hydrogen jest przereklamowany ?
Ja korzystam i jak słucham ,że wy szukacie nieszczelności caly dzień to nie mogę uwierzyć .Ja nawet azotu już nie biorę bo mi się nie chce z butlami latać .

matus1014

SuperMechanior
Punktów
112
Dlaczego uważacie że hydrogen jest przereklamowany ?
Ja korzystam i jak słucham ,że wy szukacie nieszczelności caly dzień to nie mogę uwierzyć .Ja nawet azotu już nie biorę bo mi się nie chce z butlami latać .
Może masz inny zestaw ,ja mam zestaw z texy i mocniej wiatr zawieje i już pika oszaleć można

Załączniki

• Screenshot_2024-06-28-10-45-14-645_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-06-28-10-45-14-645_com.android.chrome.jpg
    562,3 KB · Wyświetleń: 13

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
63
A no właśnie podstawa to zamknięty ,szczelny warsztat.
Automatyczne połączenie postów:

I duża butla jak do azotu , a nie jakieś zabawki

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
77
Używam hydrogen z texy. złego słowa nie powiem.
Nigdy nie szukałem nieszczelności dłużej niż godzinę ( jakieś vw t5 lub t6 dual klima).
Wiadomo że w zamkniętym pomieszczeniu. Jak kolega wyżej. od dwoch lat nie biorę już azotu.
Tylko hydrogen w butli 8 kg

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
63
Detektor mam EDG-7K
I elektroniczne zegary .
Nie twierdzę że nie używam płynu do mycia naczyń bo zawsze nim potwierdzam ,ale dzisiejsze auta są tak zbudowane , że nie wyobrażam sobie szukania w tradycyjny sposób . Detektor wkładam pod zderzak ,filtr powietrza czy co tam napotkam i zawsze się znajduje nawet najmniejsze nieszczelności

matus1014

SuperMechanior
Punktów
112
Detektor mam EDG-7K
I elektroniczne zegary .
Nie twierdzę że nie używam płynu do mycia naczyń bo zawsze nim potwierdzam ,ale dzisiejsze auta są tak zbudowane , że nie wyobrażam sobie szukania w tradycyjny sposób . Detektor wkładam pod zderzak ,filtr powietrza czy co tam napotkam i zawsze się znajduje nawet najmniejsze nieszczelności
Ile nabijasz hydrogen ciśnienia?

Do góry Bottom