• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Serwis klimatyzacji- jakie urządzenia na start

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
52
Elektroniczne,ale już takie,z wyższej półki? Do Viaka bezproblemowo dostaniesz części zamienne?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
Nie wiem jak z częściami. Maszyna ma coś około roku. Działa bezproblemowo. Kończę 4 butle gazu. Teraz trochę się uspokoiło bo temp spadła ale po niedzieli zaś kolejki. A co do zegarów to nie wiem. Na YT do podusi trzeba pooglądać co kto ma i jak ocenia. Ale czy te zegary aż tak potrzebne.
Ustawiam auto tak żeby nie wadziło. Bije 18 ATM azotu odpinam od auta wszystko. Rano podpinam manometr sprawdzam czy jest 18 +/- bo to też zależy od temperatury

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3301
Miasto
PZ
Nie wiem jak z częściami. Maszyna ma coś około roku. Działa bezproblemowo. Kończę 4 butle gazu. Teraz trochę się uspokoiło bo temp spadła ale po niedzieli zaś kolejki. A co do zegarów to nie wiem. Na YT do podusi trzeba pooglądać co kto ma i jak ocenia. Ale czy te zegary aż tak potrzebne.
Ustawiam auto tak żeby nie wadziło. Bije 18 ATM azotu odpinam od auta wszystko. Rano podpinam manometr sprawdzam czy jest 18 +/- bo to też zależy od temperatury
No ja zegary elektroniczne kupiłem za 1000 zł i leżą:) tak jak mówisz jeśli układ jest szczelny to będzie trzymać kilka dni i wtedy wystarczy podłączyć jakikolwiek zegar na jak najkrótszym wężu i ma być tyle samo

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
A to już na starcie wiadomo czy szczelna. Klima nie działa maszyna ściąga 0.2 kg. Pytam się kiedy ostatni raz nabijana? 100 lat temu to wiadomo, że szczelna raczej będzie. Takie dokładne sprawdzenia robię po wymianie czegoś w ukladzie

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
52
Maszyna jeszcze nie zaczęła przekłamywać,z ilością odebraną i wtłoczoną do obiegu? Czy cały czas na swój sposób kontrolujesz?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
Narazie ile wleje tyle odzyska. Kalibracja to nie robiłem jeszcze. Ale mam druga wagę taka do 3 miejsc po przecinku jak kupię nowa butle to zobaczę ile ubędzie a ile przybędzie

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
52
Sprawdź i daj znać . Waham się przed wyborem kombajnu na start,dla swojej stajni. Viakeny przyciągają swoją ceną

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
A teraz wyskakiwać z czekolad. Za każdą poradę 3 czekolady bo wpadnę z wizytą duszpasterska i się pogniewamy

Tomekr17

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wlasna
do tego jeszcze tig, prasę do zaciskania przewodów, coś do płukania układów, miernik, interfejs diagnostyczny zależy co robisz( osobowe,ciężarowe,agro,chłodnie,autobusy) złączki różnego typu do spawania, przewody do zakuwania klucze do demontażu sprzęgieł i dławic kompresora, narzędzia do rozpinania przewodów i jak koledzy wspomnieli dużooo cierpliwości

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
Eee no klima to 98% osobówki 2 % to kampery i jedna koparka

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
52
A teraz wyskakiwać z czekolad. Za każdą poradę 3 czekolady bo wpadnę z wizytą duszpasterska i się pogniewamy
Worek czekolad nam się tu zebrał

Przy zakupie maszyny pytali o posiadane uprawnienia? Ciekawe jak do tego się odniosą gdy ktoś kupi na użytek własny. Chodzi mi o podejście serwisu przy problemach,z kombajnem

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
68
duoyi dy517a
Chińskie ,ale mam je już któryś rok i się sprawdzaja .muszę kupić drugie bo często sprzęt zajęty ,bo często zostawiam na dłuzej ,a z tyłu głowy mam że mogą się zepsuć i lepiej mieć awaryjne

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
Jutro pokaże wam jak wskazówka na HP wali od 12 do 18 ATM w tempie kilkunastu razy na sekundę. Myślę, że elektroniczne zegary tego nie wyłapią.
A co do zakupu to nie miałem jeszcze f gazów ale napisałem im maila, że to na prezent dla syna. Sprzedali bez problemu

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
52
Jakie konkretnie masz zegary?
O cyfrowych myślę już dłuższy czas .....

Podpinam się, też mnie ciekawi jaki model zegarów
Jutro pokaże wam jak wskazówka na HP wali od 12 do 18 ATM w tempie kilkunastu razy na sekundę. Myślę, że elektroniczne zegary tego nie wyłapią.
A co do zakupu to nie miałem jeszcze f gazów ale napisałem im maila, że to na prezent dla syna. Sprzedali bez problemu
Chętnie zobaczymy. Z tym prezentem dobry pomysł. Na butle też masz plan?
Zastanawia mnie szkolenie,z Ic na F gazy. Jak to wygląda

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
68
Ale zegary analogowe mam na stacji do diagnostyki ciśnień ,elektroniczne używam tylko do szczelności.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
W realu ta wskazówka tak x3.
Tak zostawiam. Klient kupil za 1200 zl to punto. 50 tys km i nie ma sprzegla i klimy. Klima szczelną ale pusta. Nabite sprzeglo zrobione. 15.000 zl sie należy

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom