• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sharan 2.0 tdi brt niestabilne doładowanie

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
156
Miasto
Warminsko maz.
Jak w tytule Sharan 2006 r 2.0 tdi brt, problem jest taki że do 2tys słabo jedzie później zaczyna ładować ale tak od 2,5tys do 3,5 zaczyna nim bujać czyli przyspiesza i ma takie przytykanie na 1sek efekt bujania podczas przyspieszania.
Egr zaślepiony, podciśnienia szczelne, geometria turbo chodzi palcami w pełnym zakresie, przepływa i n75 podmieniony, podciśnienie trzyma - 0,8 -0,9 i już nie bardzo mam pomysł czego się czepić. Zrobiłem mu z kompa regulacje ciśnienia doładowania trwało to parę minut i bez problemu to przeszedł wysterowanie zaworka n75 od 10 do 91% bez żadnego problemu i było słychać jak turbo się napędza.
Miał ktoś taki problem?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
351
Jak w tytule Sharan 2006 r 2.0 tdi brt, problem jest taki że do 2tys słabo jedzie później zaczyna ładować ale tak od 2,5tys do 3,5 zaczyna nim bujać czyli przyspiesza i ma takie przytykanie na 1sek efekt bujania podczas przyspieszania.
Egr zaślepiony, podciśnienia szczelne, geometria turbo chodzi palcami w pełnym zakresie, przepływa i n75 podmieniony, podciśnienie trzyma - 0,8 -0,9 i już nie bardzo mam pomysł czego się czepić. Zrobiłem mu z kompa regulacje ciśnienia doładowania trwało to parę minut i bez problemu to przeszedł wysterowanie zaworka n75 od 10 do 91% bez żadnego problemu i było słychać jak turbo się napędza.
Miał ktoś taki problem?
Turbo się przycina ? Może od strony gorącej już łopatek nie ma. Jak z paliwem ? Filtr wymieniony ? Korekty w normie?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
351
Łopatki są, miałem turbo w rękach i je oglądałem
Więc dla pewności sprawdź czy mu czasem nie brakuje paliwa , czy przelewem nie leci . Już miałem. Podobny przypadek z tym że od 3tys obr. Miał muła, a od 4 tys szedł ładnie okazało się że 2 wtryski korekty były ok ale przelewami lały bardzo po wymianie na nowe auto ożyło .

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
156
Miasto
Warminsko maz.
To pompowtrysk 8v nie sprawdzę mu przelewu, ogólnie to słychać jak te turbo nawet właśnie pompuje- przestaje na wykresie też to widać, dochodzi na 1,6bar i o jakieś 0,3bar faluje tak że 3-4 razy i już później się uspokaja

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
351
To pompowtrysk 8v nie sprawdzę mu przelewu, ogólnie to słychać jak te turbo nawet właśnie pompuje- przestaje na wykresie też to widać, dochodzi na 1,6bar i o jakieś 0,3bar faluje tak że 3-4 razy i już później się uspokaja
To dziwnie naprawdę, sama pompa vacum ok ? Brak luzu na króćcu?

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
156
Miasto
Warminsko maz.
Króciec sztywny, podciśnienie trzyma super mierzyłem na wejściu do n75, wydech rozpialem żeby wykluczyć że go przytyka ale żadnych zmian

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
30
Miasto
Bydgoszcz
Miałem taki przypadek, map sensor zgnił w środku. Przez chwilę wysyłał do sterownika info że jest zbyt duże doładowanie i wtedy przestawał jechać po czym odpuszczał i sztanga na turbo się zaciągała i znowu był boost. Jadąc miało się wrażenie jakby ktoś wyłączał na chwilę elektrykę.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
250
Miasto
Rzeszów
W sensie że już go ktoś rzeźbił na swoją modłę?

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
156
Miasto
Warminsko maz.
Raczej nie, po prostu uwalony, grzebiąc po internecie trafiłem na taki przypadek i też padło na ster, i ogólnie konkretnie w tym silniku to nie jest pojedynczy przypadek z tym objawem ludzie wszystko na około wymieniają i dalej jeździ jak jeździł

Do góry Bottom