• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik F9QB suzuki grand vitara

Ola19882

Nowy
Punktów
0
Miasto
staszów
Witam, mam problem z suzuki grand vitara z 2005 roku a dokładnie z silnikiem 1.9 ddis kod F9QB. Z ustaleń moich mechaników silnik ugotowany trzeba kupić nowy.... niby nie ma co tego remontować, planowanie pierścienie uszczelki i czy po tzw. ugotowaniu czy to będzie działać. Ogólnie silniki pod nazwa suzuki 1.9 kosztują dużo więcej niż te pod nazwa laguna 1.9. Jakie dokładnie auta wychodziły też z tymi silnikami i pod jakimi oznaczeniami, czy silnik od trafica 1.9 się nada ???? Pomocy bo muszę to sama ogarnąć ... może ktoś ma taki ?? Szczerze boję się kupić tak bez polecenia bo kto wie ile tak na prawdę ma przejechane

Ogólnie historia taka auto kupione na Litwie po remoncie turbiny, kto wie co tam te złote rączki robili ale na darmo cena okazyjna nie była zrobiona na to auto. Ja nim zrobiłam z 1500 KM klientowi padł po 20 :/ podobno wszedł na obroty i że .. podobno ... trzeba go było zdusić a nie każdy umie to chodził dokąd nie padł... i już nie odpalił. pierwsze ustalenia turbo ale sprawdzone u polecanych majstrow okazało się być dobre że to nie jego przyczyna... no i teraz w planach zakup silnika chociaż mam dylemat czy by nie złożyć jakoś tamtego ale też żeby działał a nie za miesiąc tel bo jest problem :/ ogólnie przebieg 2600. Jakieś porady ....

Ostatnia edycja:

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
353
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Jak nie turbo to przyczyna jakaś musi być że się rozbiegał ?
Generalnie w ten stary silnik bym nie wchodził bo kasy wpompujesz a efekty mogą być opłakane.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Szukaj od Renault Laguna, Megane po lifcie 1,9 dci 130KM. Będziesz musiał przerzucić swoja miskę olejową i pewnie smok.

okil2

Nowy
Punktów
0
Miasto
KROSNO
z laguny 130km bardzo dobrze pasuje silniczek robilem takich juz kilka przekładek , aczkolwiek wszytkie panewki i inne czesci nadwymiarowe sa dostepne za nie duze pieniadze, wiec jesli nie ma duzo uszkodzen to polecam remont, ewentlanie moge odkupic uszkodzony silnik

Ola19882

Nowy
Punktów
0
Miasto
staszów
Dziękuję za poradę auto dalej w rozsypce :/ stanęło na tym że głowica do planowania, wał do szlifu i wymiany panewek bo taki jest na wpół, dół silnika podobno śmieć więc znalazł się od trafica F9K no i w moim suzukim też znalazłam to samo oznaczenie - kto wie co tam porobili w lt. Tylko dylemat czy poziomować wał z dołem?? czy obędzie się bez bo to +400 zł i wychodzi na to ze się nie opłaca robić ?!? Mechanik co ma wał robić mówi że rzadko poziomuje a mechanicy co to będą składać mówią że bez tego gwarancji nie dają ?! Gdzie tu prawda z tym poziomowaniem ? :/

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
814
Miasto
Gdańsk
Jeśli silnik sprawnie do końca jeździł i został rozebrany przed odbudową to nie ma potrzeby by blok był osiowany. Osiowanie w przypadku gwałtownego zatarcia i zatrzymania silnika w wyniku czego blok mógłby się odkształcić lub w wyniku mocnego przegrzania silnika.

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Witam jak najlepiej, może najprościej wyciągnąć taki silnik? Muszę taki wytargać i patrzę na to ustrojstwo chciałem górą sam silnik ale nie wiem czy dojdę do wszystkich śrub, czy może dołem ze skrzynią zwalić cały zestaw. Podpowiedzcie jak możecie.

Do góry Bottom