• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda fabia 1.2 12V ustawienie rozrzadu

icemen77

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Rzeszów
witam

mam na warsztacie skode fabie 1.2 12v kod BME z 2006r
robiłem z niej głowice poskładałem to do kupy ale chyba sie walnołem na rozrzadzie , silnik pali ale wywala bład wałka rozrządu, Przed rozebraniem było zero błędów założyłem nowy czujnik i bez zmian błąd stały 16726
Rozrząd składałem na blokadach , założyłem blokady na wałki i wał ,założyłem łańcuch zwolniłem napinacz i dokręciłem na samym końcu koła na wałkach .
Pytanie do panów czy to zrobiłem dobrze ?

Zenoon

Początkujący
Punktów
0
witam

robiłem z niej głowice poskładałem to do kupy ale chyba sie walnołem na rozrzadzie , silnik pali ale wywala bład wałka rozrządu, Przed rozebraniem było zero błędów założyłem nowy czujnik i bez zmian błąd stały 16726
Rozrząd składałem na blokadach , założyłem blokady na wałki i wał ,założyłem łańcuch zwolniłem napinacz i dokręciłem na samym końcu koła na wałkach .

icemen77

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Rzeszów
tak sprawdzałem, blokady wchodzą ładnie bez oporów
może łańcuch wyciągnięty ?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
najłatwiej załóż blokady jesli będzie dobrze to może problem w wiązce... jak wkładałeś głowice to może coś przycisnąłeś

icemen77

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Rzeszów
znalazłem taki opis tylko nie do końca rozumie procedure ..
koło 2 wałka dokręcone(prawe) a 1 koło (lewe) trzeba dopiąć w lewo i dokręci ?

mam jeszcze coś takiego

przewody i wtyke sprawdzałem , przewody rozwinąłem i do głównej wiązki sa ok

Załączniki

• Regulacja faz rozrządu, kod literowy silnika AZQ, BME, BZG.pdf
    103 KB · Wyświetleń: 42
  • Sprawdzanie faz rozrządu, kod literowy silnika AZQ, BME, BZG(1).pdf
    91,4 KB · Wyświetleń: 31
  • Wymontowanie i zamontowanie łańcuchów rolkowych, kod literowy silnika AZQ, BME, BZG.pdf
    121,5 KB · Wyświetleń: 36
Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
na dobrą sprawę wystarczy tylko założyć zmodyfikowany ślizg (dłuższy) który w przyszłości zapobiega przeskokowi łańcucha ... oczywiście powinno sie wymienić cały rozrząd ale już przerabiałem kilka razy wymiane samego ślizgu i tez jest dobrze, auta jeżdzą i nic sie nie dzieje... z tego co zaobserwowałem to najczęsciej przeskakuje łańcuch jak wyłączymy silnik, słychac wtedy stuknięcie i brak mozliwośći odpalenia ponownego.

jeśli blokady wchodzą bez problemu to o "spięcie " rozrządu bym sie nie przejmował...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
[QUOTE="Dawidek126, post: 320665, member: 43031"jeśli blokady wchodzą bez problemu to o "spięcie " rozrządu bym sie nie przejmował...[/QUOTE] jeśli łańcuch będzie słabo napięty w trakcie pracy, wywali błąd czujnika. A blokady będą pasować.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
jeśli łańcuch będzie słabo napięty to blokady według mnie nie wejdą.

zresztą niby czemu ma być słabo napięty?? tam sie nic nie reguluje(poza podkładkami pod koła wałków rozrządu), przecież jest tam napinacz, w tym silniku nie spotkałem sie z rozciągniętym łańcuchem ....

Sygnał od czujnika wałka jest analizowany względem czujnika walu (może tu leży problem, w końcu czujnik trzeba wyjąć). Przydało by się podejrzeć oscyloskopem jak wygląda przebieg z obu czujników.

to może napisz kiedy ten błąd sie pojawia ... ja włączysz zapłon to już jest czy jak odpalisz na b.jałowym....a może po przekroczeniu 3tyś obrotów??

Ostatnia edycja:

icemen77

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Rzeszów
błąd jest stały po odpaleniu silnika
rozrząd w tym silniku jest już po modyfikacji czyli długie slizgi
silnik delikatnie trudno zaplć tz trzeba go delikatnie dłużej pokręcić, podczas jazdy ma tz dziurę w mocy od dołu powyżej 3tys jest już ok kreci sie do końca
na postoju silnik sie wkreca normalnie

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
to może wyjmij czujnik i zobacz co z krzywką.... na innym forum czytałem że zle zamontowany czujnik wału korbowego ( nie docisnięty) powodował ten sam kod błędu....

AGKS

Nowy
Punktów
0
witam

Witam . W którym miejscu masz blokadę wału korbowego.? U siebie nie mogę zlokalizowac silnik AZQ

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
Wymujesz czujnik położenia wału korbowego . Okolice prawej półosi przy skrzyni biegów.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
znalazłem taki opis tylko nie do końca rozumie procedure ..
koło 2 wałka dokręcone(prawe) a 1 koło (lewe) trzeba dopiąć w lewo i dokręci ?

chodzi o takie samo dopięcie jak łańcuch od VVT w 2,0 FSI / TFSI np golf 5
Zakładasz łańcuch na wałek nr 1 i przyrządem dopinasz wałek nr 2.... można by powiedzieć że jak przecież przestawiam rozrząd ... ale tak ma być i działa. jest tolerancja na kręcenie tym żeby założyć łańcuch. Tam czujnik położenia ma dosyć sporą tolerancję na wyciągnięcie łańcucha . nie to co PSA/ BMW które mają tolerancji na "0,1 mm " ....

Do góry Bottom