• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia 1.9 TDI, nierówna praca, dymi

pawel3200

Uczestnik
Punktów
0
Witam. Mam problem z moim 1.9 TDI ALH 90 KM. Auto to Octavia 1 z 2002. Samochód kupiłem jako uszkodzony, ciężko palił, dymił, gasł, nierówno pracował itp. Po weryfikacji rozrządu okazało się, że pompa była przestawiona. Ustawiłem wszystko według znaków i praca silnika się poprawiła. Kolejną rzeczą do naprawy było przeładowanie turbo, winowajcą była stojąca zmienna geometria. Turbo rozebrałem, wyczyściłem łopatki i problem z przeładowaniem zniknął. Nadal jednak samochód nierówno pracuje i na zimnym kopci białym/siwym gryzącym dymem. Kąt wtrysku ustawiałem wg. VCDS, wtryski sprawdzone i są sprawne, zmierzona kompresja ok. 23-24 bar na każdym cylindrze, temperatura płynu cały czas w normie, płynu nie ubywa. Co jeszcze sprawdzić aby ten silnik zaczął prawidłowo pracować? Dla ułatwienia dodaję film z pracy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1801
Miasto
Koszęcin
Jak już układ paliwowy sprawdzony to kolejny etap to zdjęcie głowicy i pomiar wysokości tłoków. Jak ktoś kombinował z rozrządem to mogą być korby delikatnie zgięte

pawel3200

Uczestnik
Punktów
0
Jak już układ paliwowy sprawdzony to kolejny etap to zdjęcie głowicy i pomiar wysokości tłoków. Jak ktoś kombinował z rozrządem to mogą być korby delikatnie zgięte
Chodzi o wysokość od denka tłoka do płaszczyzny bloku? Może da się to zmierzyć przez np. gniazda wtrysków lub świec żarowych?Tylko, że po rozgrzaniu zaczyna pracować bardzo dobrze, ma moc itp. może być winna pompa wtryskowa? Po porannym rozruchu tak dymi https://youtube.com/shorts/Q7Y2X4wy4qo?feature=share

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
340
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Sprawdź innym manometrem jeszcze tą kompresję.
W moich ALH zawsze pomiędzy 28 /31 barów.
Ogólnie TDi poniżej 24ech nie wygląda to dobrze.

Do góry Bottom