• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia II przegrzewa się

rambo22

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Krakow
Witam kolegów, potrzebuje porady bo nie wiem jak sobie poradzić z Skodą Ocatavia

Samochód : Skoda Octavia II
Rok. 2010
Silnik 1.6 TDI CAY

Problem jest tego typu że samochód się przegrzewa temperatura dochodzi do 120 stopni jak się jedzie w korkach, Wentylatory włączają przy 95 stopniach 1 bieg drugi bodajże przy 105 jeśli dobrze pamiętam co nic nie zmienia auto się grzeje mimo działających wentylatorów. W sterowniku jeden błąd :
P040100 - Za maly przeplyw spalin w ukladzie recyrkulacji EGR

W blokach pomiarowych sprawdziłem temperaturę płynu chłodzącego różni się że sterownik pokazuje 75stopni a wskazówka na desce 90 i tak stoi dopóki nie osiągnie 105 stopni to się wyrównuje razem ze sterownikiem i idzie ładnie do 120 stopni. Auto normalnie grzeje ciepłym powietrzem w kabinie.

Są dwa czujniki na głowicy oraz za chłodnicą. Jeśli włączy się wentylator nie ważne czy na pierwszym biegu czy na drugim temperatura praktycznie nie spada czyli np. Na głowicy 100 stopni za chłodnicą co powinno być schłodzone 99 stopni (Jak by wentylator i chłodnica nie spełniały swoich funkcji )

Na razie został wymieniony termostat. Sprawdzona uszczelka pod głowicą brak spalin w układzie,

Teraz pytanie do kolegów czy mieliście jakiś podobny przypadek i prosił bym o jakaś rade co można sprawdzić ? Z góry dziękuje za rady

PS. jak samochód się zagrzeje do 120 stopni to totalnie traci moc, ledwo się ciągnie jak by nie było sterowania geometrią.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
czy płyn wraca do zbiornika wyrównawczego?

oczywiscie pierwsze co, to nowy korek zbiornika.

Ostatnia edycja:

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Posłuchaj mnie rambo, sprawdź korek ale ale wątpię w niego. Opis pasuje do uszkodzonej pompy wody :)

toomii76

toomi
Punktów
6885
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
takie głupie pytanie. w sumie 3.
1. czy wentylatory kręcą się w dobrą stronę?
2. czy chłodnica jest równomiernie gorąca?
3. czy pompa wody ma łopatki jeszcze?

rambo22

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Krakow
Do rozrządu się jeszcze nie dobierałem ale był podobno wymieniany jakieś 20tys temu. Korek również podrzucę jutro i dam znać

Chłodnica równo miernie gorąca, wiatrak kręci się w dobrą stronę sprawdzone. Dzięki za podpowiedzi

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
mi to podchodzi pod za małe ciśnienie w układzie. dlatego korek.
Febi to jedyna moim zdaniem opcja, żaden inny zamiennik.

rambo22

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Krakow
Niestety korek nie przyniósł żadnego efektu. Pozostało dobieranie się do pompy

Do góry Bottom