• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Superb 1 1.8 AWT Kodowanie pompy ABS Bosch 5.7

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Witam. Mam taką skodę. Miała w sterowniku błąd czujnika lewego przedniego stały, czujnik ok, wiązka ok. Gdzieś tam mi ktoś podpowiedział że w sterowniku są jakieś problemy z zimnymi lutami, trafił mi się drugi sterownik o tym samym numerze 0 265 950 063. No i fakt faktem, błąd z czujnika zniknął, ale wiadomo, dwa błędy są, Brak zakodowania i brak inicjalizacji kąta skrętu. Ale tu zaczęły się schody, próbowałem ją zakodować już trzema komputerami(WOW, Vscan, VCDS), żadnym się ta operacja nie udaję, albo niby wykonuje kodowanie, ale po po wył/wł zapłonu dalej jest to samo. Albo podczas kodowania zrywa połączenie.
Jedyne czym się różnią te dwa sterowniki to numer id sterownika mój to było 3U0614517D, ten nowy ma 3U0614517B.
Loguje się według danych Login: 09575 i kodowanie 04275 i takie zresztą było na starym sterowniku?
Czy ja coś robię źle, czy może przekracza to moje kompetencje i muszę oddać to komuś mądrzejszemu? :D

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Są dwie możliwości :
1. ta ostatnia literka ma znaczenie i nie przeniesiesz kodowania z jednego do drugiego sterownika
2. może być brak doświadczenia w robieniu tego na co dzień i będziesz potrzebował pomocy kogoś doświadczonego .

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
No do tego etapu właśnie też doszedłem, ogólnie nie mam jakiegoś dużego problemu z kodowaniem, kodowałem różne inne komponenty w nowszych i starszych sprzętach. Jakieś lampy, moduły komfortu etc. Dlatego mam zagwozdkę czy przypadkiem superb nie ma jakiejś blokady w ABS. Ale ambitny już nie jestem, więc też niewykluczone że coś po prostu źle robię

Do góry Bottom