• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda yeti 2.0 uszczelka wału.

czarek236

Początkujący
Punktów
2
Miasto
dolnośląskie
Witam wszystkich,mam prośbę jestem w trakcie wymiany rozrządu i zauważyłem wyciek oleju od strony koła pasowego,i tu moje pytanie jak odkręcić te kolo od paska rozrządu aby dojść do simeringu na wale jest gdzieś blokada wału, w obecnym stanie mam założona blokade na wale od paska rozrządu.
Dziękuję bardzo za podpowiedź.
Pozdrawiam Czarek..

Trzeba zakupić odpowiednią blokadę ,a są w różnych cenach.I do roboty..

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Nie ma blokady wału. Zdejmujesz koło wymieniasz simering ( może być z obudową) dokrecasz koło pasuje w jednej pozycji

czarek236

Początkujący
Punktów
2
Miasto
dolnośląskie
Witaj!, piszę o simeringu z przodu ,od strony koła pasowego wielorowkowego, co do koła pasowego zgodzę się 4 śruby i z chodzi ,natomiast pozostaje koło z ząbkami do paska rozrządu i ono jest przykręcane śrubą 12-to.kątną koronkową... o i o tą śrubę pytałem jak ją odkręcić.. na samym dole widąć tę śrubę..
Pozdrawiam Czarek.

Załączniki

• axulwl2e2wqo25x9tw1csbg7wpuk6lmk.jpg
    axulwl2e2wqo25x9tw1csbg7wpuk6lmk.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 14

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Odkrecasz normalnie musisz tylko przytrzymać za koło,
lub zablokować koło zamachowe

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Ja sobie zrobiłem. Przyrząd uchwyt z starego koła pasowego przykręcam na 2 - 4 śruby stare koło z przyspawaną rękojeścią i opieram o wahacz wtedy odkręcam tę śrubę wału. To samo z dokręceniem 180Nm+90°. A jak robię z paskiem pompy oleju to już wgl bajka, zablokować za koło zamachowe jak i tak ściągniętą miska .

Do góry Bottom