• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia biegów Renault Trafic 115 dci

Claudius

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nysa
Witam wszystkich forumowiczów.
Pacjent Renault Trafic 2.0 115 dci rok 2008
Mam problem z moim autem. Otóż wczoraj wyjechałem na autostradę i przy rozpędzaniu się nagle coś walnęło nie wiem już czy był to 4 czy 5 bieg i auto straciło ciąg. Siłą rozpędu przejechałem jeszcze jakiś kawałek pasem awaryjnym i koniec jazdy.
Przy wbijaniu jakiegokolwiek biegu i próbie ruszenia z miejsca auto chce ruszać ale po sekundzie zaczynają się zgrzyty chyba w skrzyni biegów. Biegi wchodzą normalnie , sprzęgło też się nie zmieniło.
Moje pytanie co mogło się posypać ?
Za wszelkie sugestie i podpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
192
Miasto
Rzeszów
Przegub albo półoś urwało. Zważywszy na dość marną krzywą momentu 2.0 to trochę wyczyn, to auto nic nie ciągnie od dołu.

Claudius

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nysa
Przegub albo półoś urwało. Zważywszy na dość marną krzywą momentu 2.0 to trochę wyczyn, to auto nic nie ciągnie od dołu.
Moje auto ciągnie od dołu ponieważ jest po zmianie mapy wtrysku i ma około 150 PS.
Dziękuję za podpowiedz jutro sprawdzę i dam znać na forum.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
192
Miasto
Rzeszów
A, no to inna kwestia. Generalnie skrzynie w Trafiku to jednorazówki, jak 300kkm wytrzyma, to jest ewenement.

Claudius

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nysa
Witam.
Okazało się że obie półosie i przeguby są w porządku.
Pozostaje więc awaria skrzyni biegów.
Z tego co mi się wydaje może to być w miejscu gdzie wchodzą półosie czyli chyba ten mechanizm różnicowy bo stamtąd dobiegają zgrzyty przy próbie ruszania.
Jak na swoje 420tkm to do tej pory nie stwarzała problemów no ale w końcu przyszedł na nią czas.

Claudius

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nysa
Witam.
Okazało się że obie półosie i przeguby są w porządku.
Pozostaje więc awaria skrzyni biegów.
Z tego co mi się wydaje może to być w miejscu gdzie wchodzą półosie czyli chyba ten mechanizm różnicowy bo stamtąd dobiegają zgrzyty przy próbie ruszania.
Jak na swoje 420tkm to do tej pory nie stwarzała problemów no ale w końcu przyszedł na nią czas.
Poprawka do awarii. Skrzynia cała. Ukręciła się tarcza sprzęgła.

Do góry Bottom