• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia c514 zmiana na 6 biegów .

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
275
Miasto
Piaseczno
Witam. Pacjent fiat stilo 1,6 benzyna ze skrzynią c514 5 biegów. Mam drugą skrzynie z silnika 1,2 która posiada 6 biegów. Na innym forum doczytałem że wystarczy przełożyć "dzwoń" skrzyni 5 biegów ej do tej skrzyni 6 biegów. Operacja jest potrzebna gdyż rozrusznik w obu silnikach jest inaczej umiejscowiony. Mam pytania dotyczące tego swapu :
1. czy ktoś już coś takiego zrobił i działało?
2. skrzynie 5 biegów rozbiera się bardzo prosto, czy 6 biegów również idzie tak łatwo?
3. Czy w skrzyni 6 biegów łożyska padają tak często jak w 5 biegówej? (pytam gdyż dużo c514 rozbierałem z uszkodzonym ośkami satelit mechanizmu roznicowego, jak również głośnym łożyskiem przednim wałka sprzegłowego)
4. Czy fabryczny lewarek z linkami od 5biegowej skrzynki obsłuży 6 biegową?
Odrazu zaznaczę ze to prywatny pojazd i raczej forma sprawdzenia co to zmieni jeśli faktycznie daje się takie przeróbki wprowadzić...
5. Czy wystarczy przełożyć dzwoń ale zostawić w nim mechanizm różnicowy od 5 biegów ej skrzynki czy koniecznie przełożyć mechanizm z 6 biegów ej... Nie wiem jakie to przełożenia.

Czy były jakieś łożyska wzmacniane w takich fiatowskich skrzyniach? Pytam, gdyż mam jedną rozebraną w której łożysko przednie wałka sprzęgłowego jest kulkowe a w drugiej widziałem wałeczkowe... Jakaś zmiana konstrukcyjna?

Widzę że nikt się nie bawił w takie przeróbki. W przyszłym tygodniu wezmę skrzynie 6 biegów i ja rozkręcę. Zobaczymy Czy to się uda połączyć z dzwonem skrzyni 5 biegów.

Panowie to może jakaś sugestia jak sprawdzić łożyska wałeczkowe w takich skrzyniach?... Mam umyte wszystkie wałki że skrzyni, łożyska wałeczkowe są umyte suche i jak zakręcę bieżnią zewnętrzna to słyszę hałas, który według mnie wynika z przepychania / stukania wałeczków między sobą... Czy to normalne i łożyska są ok? Konstrukcja podobna do łożysk stozkowych w kołach i nowe też słychać hamasowanje... Jak to z tym jest?

Mam rozebrane 3 skrzynie.
1. 5 biegowa z stilo kombi, przelozenie główne 15/58.
2. 5 biegowa z stilo hb, przełożenie
Główne 15/56.
3. 6 biegowa z stilo hb, przełożenie główne 14/57.
Wszystkie mechanizmy mają odkręcany talerz główny. Czy można bezkarnie zmieniać talerz z jednej skrzynki do drugiej?

Skrzynia złożona, wszystko działa prawidłowo. Jeśli chodzi o różnice rozbierania 5 i 6 biegów-ej to różnica tylko w 6 biegu. Potrzebny ściągacz dwu ramienny, po zdjęciu 6 biegu kolejne etapy jak w 5 biegów ej skrzynce.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Betonów
Czy w tym fiacie tak samo jak w starych fiatach jak wyciągniesz obie półosie na raz to opada różnica i wysypują się satelitki?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
275
Miasto
Piaseczno
Tak. Przy wkładaniu uciekły to palcem szukałem :)
Teraz tylko myślę nad olejem do tej skrzyni. Szkoda by było namieszać i zostawić byle co jak pomysł dobrze rokuje:)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
275
Miasto
Piaseczno
Użyłem olej mtf1 ravenol 75w85. Swoją drogą, skrzynia była wyciągana że względu na sprzęgło... A przy okazji postanowiłem wrzucić próbnie 6 biegów. Ale wracając do sprzęgła to rok temu poszło nowe z ic sprzęgło komplet sachsa, auto zrobiło 18 tys km i na docisku blaszki tak wyrabało że łożysko wyciskowe wpadło do środka... Łożysko ciche ładnie pracuje, łapa bez luzów luźno pracuje.... Pamiętam że dawno temu do podobnego pojazdu zakładałem nexusa i zrobiło 50 tys a nadal śmiga... Jakaś fatalna sztuka się trafiła?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
275
Miasto
Piaseczno
Tak będzie... Coraz gorsze te części. Jak dać klientowi gw na towar do którego sam nie mam pewności...

Drugi2

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
1108
Tak będzie... Coraz gorsze te części. Jak dać klientowi gw na towar do którego sam nie mam pewności...

wpisać w koszty.
a żeby wyjść na swoje to podwyższyć cenę za robociznę, żeby było z czego pokryć takie kwiatki

Do góry Bottom