• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia Renault JC5 wymiana

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
280
Miasto
Rakszawa
Jak mamy do czynienia z typem skrzyni JC5, to każda JC5 będzie zamiennie pasować? Siłą rzeczy nie mam jak jeździć ze skrzynią w bagażniku i porównywać obudowy i resztę szczegółów. U pacjenta Scenic 1ph2 1.9 dCi wyszczerbił się wieloklin, kwestia czasu aż padnie całkiem, ale jeszcze przez zimę może zmęczy. Z VIN-u niby wychodzi JC5-132, myślałem wsadzić JC5-138, bo w fabrycznej piątka jest nieco za krótka. Chyba, że jakbym dawał skrzynię do regeneracji, to dałoby się samą zębatkę wymienić? Niby szkoda inwestować w starego strupa, ale z drugiej strony pomijając problemy z przeniesieniem napędu w sumie nic mu nie dolega.

Punktów
13
Nie każda JC5 podejdzie plug&play – różnią się przełożeniami i obudową. Najpewniej szukaj tej samej z końcówką co masz (132), inaczej możesz mieć problemy z długością półosi albo przełożeniami.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
280
Miasto
Rakszawa
Wiem, czytałem, patrzy się na miskę olejową silnika dawcy, umiejscowienie rozrusznika, wybierak w skrzyni i jeszcze parę rzeczy. Z przełożeniami akurat najmniejszy problem, na tej przy 120 km/h jest 2800 obrotów - na typie 138 przy takich obrotach jest prawie 140 na liczniku. Nie jeżdżę raczej takimi prędkościami na co dzień, ale mogłoby się czasem przydać na jakiejś autobanie.

Do góry Bottom