• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzypiące zawieszenie AUDI A4 B6

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Witam, szukałem po forum jak i na innych forach pomocy i nie znalazłem odpowiedzi, wiec zakładam nowy temat

2 miesiące temu wymieniłem cały przedni wielowachacz + amory i poduszki oraz gumy stabilizatora

zestaw wachaczy był tani, nie będę pisał jaka to firma. Założone, wszystko śmiga, gra.

Po 2 miesiącach, może zrobiłem te 1000 km, całe zawieszenie skrzypi, a dolny wachacz, tzw banan ma luzy na tulei i można go normalnie ręką poruszać na boki.
Auto na progach, nierównościach skrzypi jak stary tapczan. Gdy skręcałem zawieszenie to robiłem to na opuszczonym zawieszeniu, wiec raczej z mojej strony nie było błędu montażu.

Teraz pytanie do was, co robić, co zrobiłem źle?

wywalić w cholere ten tani wielowachacz i kupić coś lepszego np. meyla hd
próbować aplikować olej do sworzni
reklamować to gówno

Grzegorz.Józefów

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
381
Miasto
Józefów
Tanio znaczy drogo,
nie chcesz się przyznać jakiego najtańszego chińczyka założyłeś i mi to lotto ale widzę że informacje od mechaników że te najtańsze oprócz tego że są tanie i nadają się do huty na przetop na puszki do coli są nieprzyswajalne
chłopie jeśli zestaw np.: https://allegro.pl/oferta/zestaw-wa...MIloXMo73ehwMV3wqiAx2pIhs2EAQYBCABEgI5OvD_BwE
to koszt dwóch dobrej firmy wahaczy to sam sobie odpowiedz z czego i jakiej jakości to jest ...
teraz policz koszt gówin.... zestawu + montaż + geometria + drugi droższy zestaw + wymiana + geometria + przestój samochodu
Ale jest jeden plus - śruby będą sie dobrze odkręcać :)

Powtórzę, TANIO znaczy DROGO

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1262

odpowiedź:

zestaw wachaczy był tani, nie będę pisał jaka to firma.

reklamować to gówno

odpuść sobie jedno i drugi. niestety, ale szkoda nerwów. olej może zadziała na moment, albo wcale. a reklamacja będzie odrzucona z powodu złego montażu. jak nie masz rachunku z autoryzowanego serwisu na wymianę elementów to też zapomnij...

matus1014

SuperMechanior
Punktów
160
Witam, szukałem po forum jak i na innych forach pomocy i nie znalazłem odpowiedzi, wiec zakładam nowy temat

2 miesiące temu wymieniłem cały przedni wielowachacz + amory i poduszki oraz gumy stabilizatora

zestaw wachaczy był tani, nie będę pisał jaka to firma. Założone, wszystko śmiga, gra.

Po 2 miesiącach, może zrobiłem te 1000 km, całe zawieszenie skrzypi, a dolny wachacz, tzw banan ma luzy na tulei i można go normalnie ręką poruszać na boki.
Auto na progach, nierównościach skrzypi jak stary tapczan. Gdy skręcałem zawieszenie to robiłem to na opuszczonym zawieszeniu, wiec raczej z mojej strony nie było błędu montażu.

wywalić w cholere ten tani wielowachacz i kupić coś lepszego np. meyla hd
reklamować to gówno
Tylne tuleje w bananie są olejowe i mają mieć taki luz na boki. A skrzypią Ci sworznie bo kupiłeś gówno pewnie mastersporta albo jeszcze coś gorszego . Ewentualnie dałeś dupy przy montażu gum na stabilizator ale tutaj nie podpowiem pogłówkować trzeba trochę to sam dojdziesz .

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Oj tak Panowie dałem, człowiek uczy się na błędach. Będę kupować inny zestaw z meyla hd wiec mam nadzieje że będzie dobrze.
Ogólnie całe zawieszenie skręcane z momentami z internetu.

Jeśli np. kupie zestaw z meyla hd, dobić ewentualnie smaru do sworzni?

nie chcesz się przyznać jakiego najtańszego chińczyka założyłeś
a wiesz przyznam się, master sport. Może innych to uchroni przed założeniem tego gówna. Lecz tutaj oprócz kierowania sie ceną, kierowałem się też opinią moich kilku znajomych co mają to założone i mają spokój po X latach.

Ewentualnie dałeś dupy przy montażu gum na stabilizator ale tutaj nie podpowiem pogłówkować trzeba trochę to sam dojdziesz .
Co mogłem zrobić tam źle?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
160
Oj tak Panowie dałem, człowiek uczy się na błędach. Będę kupować inny zestaw z meyla hd wiec mam nadzieje że będzie dobrze.
Ogólnie całe zawieszenie skręcane z momentami z internetu.

Jeśli np. kupie zestaw z meyla hd, dobić ewentualnie smaru do sworzni?

a wiesz przyznam się, master sport. Może innych to uchroni przed założeniem tego gówna. Lecz tutaj oprócz kierowania sie ceną, kierowałem się też opinią moich kilku znajomych co mają to założone i mają spokój po X latach.

Co mogłem zrobić tam źle?
Dałem Ci jak na tacy praktycznie rozwiązanie jak to mówią masz łeb i chuj to kombinuj.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
109
Pamiętam kiedyś klient sobie kupił zestaw werteila do paseratti i jak wyjeżdżałem na próbę to pękł wahacz na sworzniu i sworzeń wypadł razem z kulą

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Sprawdziłem jeszcze gumy stabilizatora, powiem więcej nasmarowałem je smarem silikonowym, skręciłem wszystko, ale niestety skrzypienie dalej jest, więc prawdopodobnie w najbliższym czasie będę montować nowe zawieszenie, bo nic innego już nie wymyśle ;/

matus1014

SuperMechanior
Punktów
160
Sprawdziłem jeszcze gumy stabilizatora, powiem więcej nasmarowałem je smarem silikonowym, skręciłem wszystko, ale niestety skrzypienie dalej jest, więc prawdopodobnie w najbliższym czasie będę montować nowe zawieszenie, bo nic innego już nie wymyśle ;/
Jednak nie gumy , to zostają Ci wachacze , ewentualnie może to łączniki tak skrzypią chociaż w grupie VW jeszcze mi się nie zdarzyło żeby ten typ łącznika skrzypiał. Jest jeszcze coś co może skrzypiec mianowicie zatarty drążek albo końcówka.

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Jest jeszcze coś co może skrzypiec mianowicie zatarty drążek albo końcówka.
Razem z zawieszeniem wymieniałem również drążek i końcówkę. Przez kilkanaście km po zamontowaniu całego zawieszenia był spokój, a potem zaczeło się skrzypienie :/
Filmik jak to skrzypi, po wjechaniu na próg zwalniający :/ sorki ze kluczyki tak dzwonią

matus1014

SuperMechanior
Punktów
160
Nic poza kluczami nie słyszę . Przejedź się ale odepnij te klucze najpierw . Mimo wszystko może być końcówka miałem już setki takich przypadków.

Grzegorz.Józefów

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
381
Miasto
Józefów
Tutaj łapcie kolejny filmik

a jutro sprawdzę końcówki.
Widzę że masz czasu w nadmiarze na szukanie skrzypaczka, ok Twój czas ale uwierz mi nawet jak znajdziesz i wymienisz winowajcę to przy chińczykowym mastersportcie za parę dni zacznie następny dawać o sobie znać ;)
Uparcie większość tu tłumaczy że te zestawy nadają się od razu po kupnie do huty ale Ty uparcie chcesz znaleźć winowajcę zagłuszacza radia i chyba nakrzyczysz na niego ;) bo co innego Ci pozostaje ;)

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Widzę że masz czasu w nadmiarze na szukanie skrzypaczka, ok Twój czas ale uwierz mi nawet jak znajdziesz i wymienisz winowajcę to przy chińczykowym mastersportcie za parę dni zacznie następny dawać o sobie znać ;)
Uparcie większość tu tłumaczy że te zestawy nadają się od razu po kupnie do huty ale Ty uparcie chcesz znaleźć winowajcę zagłuszacza radia i chyba nakrzyczysz na niego ;) bo co innego Ci pozostaje ;)
Będę i tak montować meyla hd prawdopodobnie. Ale mnie to ciekawi co tak skrzypi , sworzen, guma, czy gupi odboj od amora

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
76
Na takim zawieszeniu skrzypią zazwyczaj dolne sworznie . Jak do wywalenia to zrób otworek w gumie wpuść olej i sprawdzisz. Kiedyś w swoim passacie przerobiłem takie zawieszenie na kalamitki .Jak nowe były raz przesmarowane to wytrzymało do końca

matus1014

SuperMechanior
Punktów
160
Na takim zawieszeniu skrzypią zazwyczaj dolne sworznie . Jak do wywalenia to zrób otworek w gumie wpuść olej i sprawdzisz. Kiedyś w swoim passacie przerobiłem takie zawieszenie na kalamitki .Jak nowe były raz przesmarowane to wytrzymało do końca
Dużo nie trzeba wiertło 4mm i ogień

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Byłem u znajomego mechanika, popatrzył na to i od dolnego wachacza banana za bardzo przylegała blacha od sanek, wygiął ją i jest troche ciszej, ale pojade jeszcze autem na trzepaki i zobacze jak to wygląda, jak pracuje, znajomy mówił że mogą być już w słabej kondycji tuleji od sanek.

On sam mi powiedział, że miał wiele przypadków z takim zawieszeniem, że też skrzypiało i to było najtańszy zamiennik, albo najdroższy np. lemforder, nw czy to jest spowodowane a montował wiele takich zawierzeń.

Na trzepaki i zobaczę co tam się dzieje. Jeszcze również zauważyłem, że z prawej strony, nie zawsze, ale puka na np. progu zwalniającym

andrzejgruz

Bywalec
Punktów
6
Czytam tak różne fora i ludzie polecają również oprócz Meyla hd, polecają FEBI, TRW lub nawet regum czy ktoś miał z tym styczność? :)

Ostatnia edycja:

matus1014

SuperMechanior
Punktów
160
Czytam tak różne fora i ludzie polecają również oprócz Meyla hd, polecają FEBI, TRW lub nawet regum czy ktoś miał z tym styczność? :)
Ja zakładam tylko meyle HD nic innego ,jak japoniec to jeszcze są japońskie firmy chyba 77

Do góry Bottom