• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sonda lambda 0-5V a uniwersalna

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2812
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Auto Citroen C4 Grand Picasso, silnik 6FY (EW7A), siadła sonda lambda regulacyjna 4 żyłowa i potrzebuje ją wymienić.
Mogę zamówić używaną o takich samych numerach ale nurtuje mnie czy mogę wsadzić tam uniwersalną sondę?
Dzisiaj w hurtowni pytałem o uniwersalną sondę 0-5V to nie potrafili dobrać, po numerach nadwozia wychodzi, że normalna uniwersalna np. boschowska o numerze 0 258 986 506 powinna podejść.
Jak to wygląda z tymi uniwersalami?

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Lepiej zrobisz jak założysz oryginalną używkę. Ja nie zakładam uniwersalnych bo często podają błedne parametry, a w japońcach stały objaw taki, że po wymianie sondy na uniwersalną pojawia się usterka grzałki sondy.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Polders ma rację, ja nigdy nie zakładam uniwersalnych chyba że klient sam taką przywiezie i chce założyć

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2812
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Generalnie co do uniwersali to założyłem ich całą masę i nigdy problemów nie było tylko, że zawsze w autach z sondą 0-1V i się zastanawiam tylko czy pod 0-5V są jakieś inne?

A

autozibi

Auto Citroen C4 Grand Picasso, silnik 6FY (EW7A), siadła sonda lambda regulacyjna 4 żyłowa i potrzebuje ją wymienić.
Mogę zamówić używaną o takich samych numerach ale nurtuje mnie czy mogę wsadzić tam uniwersalną sondę?
Dzisiaj w hurtowni pytałem o uniwersalną sondę 0-5V to nie potrafili dobrać, po numerach nadwozia wychodzi, że normalna uniwersalna np. boschowska o numerze 0 258 986 506 powinna podejść.
Jak to wygląda z tymi uniwersalami?

Moja uwaga jest taka , że uniwersalnych sond wystrzegaj się z daleka jak i zamienników przepływomierzy .

Do góry Bottom