• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spawarka mig/mag firmy Boxer

Niewiadow

SuperMechanior
Dołączył
27.10.2013
Postów
366
Punktów
1
Wiek
28
Witam, czy ktoś słyszał o takiej spawarce,czy dałbym radę samodzielnie ją naprawiać ??
Chciałbym się na nią zdecydować ,bo urzekł mnie szeroki zakres regulacji oraz cyfrowy wyświetlacz,oraz złącze euro.
Używałbym ją tylko do blach,profili max 3mm ,do grubszych mam MMA
Co najczęściej siada w takich spawarkach ??
Czy podajnik jest w porządku ?? ...czy może ,,badziewie''...
http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa-migmat-powermig-195-boxer-mma-i4326589171.html?source=mlt

P.S;O co chodzi z tymi wartościami ?
Sprawność - 140 A - 100%
195 A - 60%
 

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.11.2013
Postów
1338
Punktów
427
Miasto
Miechów
Ja powiem tylko tyle że u tego gościa swojego TIG-a brałem.
 

Niewiadow

SuperMechanior
Dołączył
27.10.2013
Postów
366
Punktów
1
Wiek
28
Dziękuję za konkretną odpowiedź,właśnie facet ma firmę w Częstochowy,zamierzam tam jechać ,bo na aukcji pisze ,że możliwy jest pokaz,Tig jest z firmy Boxer ?? Jak się sprawuje i jak z kontaktem po kupnie ?? W porównaniu do innych sprzedających ,ten sklep ma konkurencyjne ceny ??
Rozmyślam jeszcze nad http://allegro.pl/migomat-spawarka-polautomat-220a-230-400v-zestaw-i4344119375.html Na jedno wychodzi,bo nie ma przyłbicy automatycznej.
 

Pieko

Gaduła
Dołączył
8.12.2013
Postów
75
Punktów
2
Wiek
26
Miasto
Częstochowa
Witam, również mogę polecić tego sprzedawce :) Kupiłem u niego mig'a :)
 

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.11.2013
Postów
1338
Punktów
427
Miasto
Miechów
Dziękuję za konkretną odpowiedź,właśnie facet ma firmę w Częstochowy,zamierzam tam jechać ,bo na aukcji pisze ,że możliwy jest pokaz,Tig jest z firmy Boxer ??
Ja byłem u gościa w Łyścu... Łysiecu.... w każdym razie tam gdzie ma firmę zarejestrowaną:). Gość wyciągnął kawałek blachy ameliniunowej i przy mnie pospawał tym TIG-em który miałem kupić, potem wziął jakąś dziurawą miskę olejową i pokleił ją przy mnie. Do tego się cały pokaz sprowadził, aczkolwiek mi wystarczyło.
TIG-a mam Shermana, o takiego:
http://allegro.pl/spawarka-sherman-tig-315-p-316-p-ac-dc-aluminium-i4348250471.html
Jechałem po takiego:
http://allegro.pl/spawarka-tig-200-201-p-ac-dc-sherman-aluminium-i4349942874.html
Ale jak zacząłem z gościem rozmawiać o tym co chcę tym robić, to gość mi doradził tego drugiego i muszę przyznać że nie żałuję że dałem się namówić.
Jak się sprawuje i jak z kontaktem po kupnie ??
Kontaktu po kupnie nie było. Spawarka działa, nie było potrzeby.
W porównaniu do innych sprzedających ,ten sklep ma konkurencyjne ceny ??
Nie wiem. W Krakowie za porównywalny sprzęt wołali 3-4 stówki więcej.
Rozmyślam jeszcze nad http://allegro.pl/migomat-spawarka-polautomat-220a-230-400v-zestaw-i4344119375.html Na jedno wychodzi,bo nie ma przyłbicy automatycznej.
Co do MIG-a to Ci nie doradzę.
Jak zaczniesz z gościem gadać, to pewnie Ci jeszcze stówkę, dwie, opuści...
Do TIG-a wziąłem małą butlę. Teraz widzę że to był błąd, jest mi zbędna. Małe butle biorą do nabicia i tak jak w Miechowie to za jakieś dwa trzy dni przywożą nabitą, natomiast duże wymieniają, w związku z czym kupiłem dużą, a małej nie używam.
Przy MIG-u butla starczy na dłużej, bo dwutlenek jest skroplony.

Sprawność - 140 A - 100%
195 A - 60%
O ile dobrze pamiętam to chodzi o to że na 140 A możesz spawać ciągle, a na 195A to musisz robić przerwy i np. na dziesięć minut spawania 6 minut spawasz a 4 musi być przerwy żeby się sprzęt nie przegrzał. A jak pojedziesz ciągłym spawaniem na 195 A to w którymś momencie bezpiecznik termiczny wyłączy cały układ.
Chyba to o coś takiego chodzi.
 
Ostatnia edycja:

Niewiadow

SuperMechanior
Dołączył
27.10.2013
Postów
366
Punktów
1
Wiek
28
Pieko jeśli można wiedzieć jaki to mig ??
Greghorn, dziekuję za obszerną odpowiedź,za opisanie pokazu,jako tako dawał klientowi do testowania na elemencie ?
Czyli tak do 1300 mógłbym się targować ??
Proszę jeszcze o opinie,bo będę próbował sam ją naprawiać jeżeli klęknie
 

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.11.2013
Postów
1338
Punktów
427
Miasto
Miechów
jako tako dawał klientowi do testowania na elemencie ?
Nawet nie miałem ochoty próbować. Zdecydowałem się na TIG-a bo bez żadnych dodatków typu inne rolki itp. można nim spawać aluminium, a dodatkowo można nim robić w miedzi - czego żaden inny sprzęt nie ogarnie. TIG-iem nigdy wcześniej nie robiłem, więc nawet gdyby mi dał coś do pospawania to pewnie bym "nie łumioł";)
Dla mnie w takim "pokazie" ważne było to że sprzęt działa i że jeśli ma się umiejętności to można taki a taki spaw położyć. I rzeczywiście po kilku robotach w Al mogę powiedzieć że sprzęt jest dobry, a umiejętności to wiadomo; trening czyni mistrza.
Czyli tak do 1300 mógłbym się targować ??
Nie wiem, w każdym razie mówię Ci tylko że gość jest skłonny do rozmowy. Wiesz ja brałem sprzęt za 3,5 tysiąca, a wiadomo że przy większych kwotach łatwiej się rozmawia. Sam wiesz, wszystko zależy ile on na tym zarabia, podejrzewam że te 70 to na pewno urwiesz. Co do reszty.... naprawdę nie wiem.
 

Niewiadow

SuperMechanior
Dołączył
27.10.2013
Postów
366
Punktów
1
Wiek
28
Jeżeli chodzi o obsługę, a jak coś sie zepsuje ,co najczęściej ,,pada'' w takich spawarkach ?? Wiem ,że podajniki drutu często sie psują,zapewne z powodu złego wyregulowania napięcia rolki na drut,przez co miał zbyt duże obciążenie.

Stracę przez to gwarancję ,ale czy zamontowanie wyciągu od tzw ,,baby kuchennej'' wydłużyłoby cykle pracy taką spawarką ??

W porównaniu cykli pracy ,która będzie lepsza ??

Powermat
  • cykle pracy:
220A - 10%
140A - 15%
115A - 25%
100A - 35%
75A - 60%
60A - 100%

PowerMig 195 Boxer
  • Sprawność - 140 A - 100%
195 A - 60%
 
Ostatnia edycja:

Niewiadow

SuperMechanior
Dołączył
27.10.2013
Postów
366
Punktów
1
Wiek
28
Dziękuję Bardzo :D
Myślę,nie tylko ja ,że to kwestia losowa odnośnie kupna i bezawaryjności ,a jeżeli chodzi o w.w. cykle pracy ,która lepsza ??
 

Niewiadow

SuperMechanior
Dołączył
27.10.2013
Postów
366
Punktów
1
Wiek
28
Miałem okazję zobaczyć Shermana (Serię) 250 4x4 , jest w nim mankament taki,że po wspawaniu ok. 0.5 m drut zagina się na pierwszej rolce (na drugiej jest zawsze ok.) tak jakby równocześnie się nie wyłączały,poprzez co rolka ślizga się po drucie przyczyną zagięcia.Wychodzi na to,że jedno rolkowe są lepsze (nie mówimy tutaj o ESAB ,czy Lincoln,bo 4x4 nie będzie tam zawodziło ,wiem bo testowałem ,wspawałem w ciągu kilku godzin 15kg drutu i ani jednego problemu)
 

Pieko

Gaduła
Dołączył
8.12.2013
Postów
75
Punktów
2
Wiek
26
Miasto
Częstochowa
Według mnie za mocno dokręcony docisk rolki, spróbuj poluzować rolke i zobacz co się dzieje :)
 

Niewiadow

SuperMechanior
Dołączył
27.10.2013
Postów
366
Punktów
1
Wiek
28
Dokładnie od SNUPI2 masz,jaki model ??
,a 140A jaką grubość blachy sie spawa ??
 
Dołączył
1.10.2022
Postów
3
Punktów
0
Wiek
54
Miasto
Stargard
Witam wszystkich. Kupiłem spawarkę BOXER 400. Okazało się że mimo skromnego interfejsu ma wiele możliwości. Niestety instrukcja jest tak uboga że chyba tylko obeznany sprzętowo spawacz załapie co tu można ustawić. Na razie spawam drutem samo osłonowym Flux 0,9 mm. I jestem zadowolony z wykonanych spawów choć jeszcze trzeba popraktykować. Pokrętło górne ma zakresy od -5...0...+5 V. Pokręcając tym pokrętłem wyświetlacz nic nie wskazuje wie trzeba uznać intuicyjne ustawianie. Jednak kiedy na minus a kiedy na plus ustawiać? dolne zaś zmienia pewnie Ampery i szybkość wysuwania drutu też jakby automatycznie. im szybsze wysuwanie drutu tym większe Ampery. Chyba tak to działa. Niestety nie wiem czy moje rozumowanie jest prawidłowe. Przełącznikiem ze strzałką w dół przełączamy: LIFT TIG, MMA, FLUX 0,8/1,0, MAG 0,8, MIG 0,8. I tu LIFT TIG wyłącza się podajnik drutu i otwiera zawór gazu działa też regulacja A na dolnym pokrętle. MIG i MAG otwierają zawór gazu i dolnym pokrętłem ustawienie A wraz z posuwem drutu. MMA podajnik drutu wyłączony, ustawienie Amper działa. Górne pokrętło z podziałka od 0 do +/-5 nie wskazuje nic na wyświetlaczu wiec ustawienie odpowiedniego prądu V będzie tu do praktycznego sprawdzenia. Jednak czy + czy - ? Tego nie łapię. Proszę o jakaś podpowiedź. Pozdrawiam. boxer 400.jpg
 

Nix2

Uczestnik
Dołączył
1.02.2019
Postów
28
Punktów
0
Wiek
52
Miasto
Lubuskie
Ten mig ma synergię, więc w skrócie : ustawiasz prąd i rodzaj drutu/gazu, a automat ustawia do tego prądu daną prędkość posuwu.

pzdr
 

Pawel23

SuperMechanior
Dołączył
7.03.2018
Postów
671
Porady
1
Punktów
93
Wiek
29
Miasto
Wołomin
Czy mogę zapytać tak z poza tematu ?? Szkolenia tig spawanie Alu chciałby ktoś zrobić albo udostępnić żeby ktoś rzeczowy pokazał jak dzialac na takim sprzęcie:) ?. Za każde info wielkie dzieki
Automatyczne połączenie postów:

Czy mogę zapytać tak z poza tematu ?? Szkolenia tig spawanie Alu chciałby ktoś zrobić albo udostępnić żeby ktoś rzeczowy pokazał jak dzialac na takim sprzęcie:) ?. Za każde info wielkie dzieki
P. S. Chodzi o typowa praktykę nie teorie z własnego doświadczenia i wnioskow
 
Dołączył
1.10.2022
Postów
3
Punktów
0
Wiek
54
Miasto
Stargard
Ten mig ma synergię, więc w skrócie : ustawiasz prąd i rodzaj drutu/gazu, a automat ustawia do tego prądu daną prędkość posuwu.

pzdr
OK. Dzięki. Nie wiem jeszcze jak odnieść się do pokrętła górnego oznaczonego V MIG -5 do 0 do +5. Jak tu ustawiać? I ogólnie czemu + albo -. Tego nie łapie. Dzięki za odpowiedź.
 
Do góry Bottom