• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sposoby zabezpieczenia auta przed złodziejami?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2698
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jakie znacie sposoby zabezpieczenia auta przed kradzieżą poza standardowym alarmem?
Odcinki zapłonu, odłączenie gniazda diagnostycznego? Podzielcie się swoimi sztuczkami jak przechytrzyć złodzieja...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3303
Miasto
PZ
najlepiej wziąć do ręki schematy swojego auta i znaleźć jakiś kabelek odpowiedzialny za pracę silnika a w tych czasach takich kabelków jest mnóstwo, wystarczy szukać kabelka idącego od sterownika silnika do wtryskiwaczy czujnika obrotów wału, sterowania cewką zapłonową, lub też zasilanie któregoś z przekaźników silnika. Dobre rozwiązanie to blokada skrzyni biegów. Jeśli chodzi o mnie to nie mam w swoim aucie żadnego zabezpieczenia swojej produkcji, jest tylko alarm założony przez byłego właściciela, no i polecam zostawiać auto na parkingu strzeżonym, płacę stówę na miesiąc, mam swoje stałe miejsce o każdej porze dnia i nocy no i zaoszczędzę na lakierniku i na szklarzu.

REX 123

Początkujący
Punktów
1
Kolega w swojej Reni ma odcięcie w pasie (nie zapniesz pasa nie pojedziesz )Ja osobiście w swoim citroenie nie mam nic dokładanego tylko to co producent dał .

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
rurka k.jpg

Założyłem kilka temu odcięć zapłonu na bazie wyłącznika magnetycznego ( taka szklana rurka za parę złotych kupiona w sklepie elektronicznym -Rurka kontaktronowa) której styki zwiera się zwykłym magnesem tylko trzeba wiedzieć gdzie przyłożyć. No i dalej przekaźnik itd. Polecam

Rys00

Boss regionalny
Punktów
73
nie chce być złosliwy ale te zabezpieczenia to tylko utrudnienie dla własciciela, wszystkie działaja na zasadzie przerwy na zasilaniu stacyjki bądź rozrusznika, to niejest żadne utrudnienia dla złodzieja przygotowanego na obejscie immobilizera

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Może masz rację ale jak chcesz ukraść auto to ukradniesz choćby na lawetę go. Można instalować różne utrudninia nawet kawałek telefonu starego z kartą i po IMEI telefonu namierzą auto ale to są zabawki jak sam piszesz, skoro jak klient chce to mu się zakłada. Nasz klient nasz Pan.

Punktów
1
Miasto
Warszawa
www.hadron.pl
Nie wiem czy to dobry pomysł pisać o "tajnych" sposobach zabezpieczania auta.
Takie treści mogą szkolić niestety amatorów cudzej własności.

Zgadzam się z przedmówcami że nie ma 100% zabezpieczenia i auto zawsze można ukraść.
Ale pamiętajmy że nie każdy złodziej to profesjonalista i nie każdy po samochód podjeżdża z lawetą.

Dobre zabezpieczenie ma na celu wydłużenie czasu kradzieży. Złodziej nie może sobie pozwolić aby kraść auto
kilkanaście czy kilkadziesiąt minut. Jak ma do wyboru auto zabezpieczone i nie zabezpieczone do chyba jasne które wybierze.

Ja zawsze zabezpieczałem swoje samochody i nie wyobrażam sobie abym tego nie zrobił przy nowym zakupie :)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1316
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Istotnym jest by zabezpieczenie nie było seryjnym. Złodziej profesjonalista jako pierwszy nabywa nowy patent i go rozgryza. Ja osobiście preferuje odcięcie pompy paliwa jednak w sposób dość specyficzny .Na zasilaniu pompy podaje układ elektroniczny czasowy zegar .
Jak to działa? a tak : nie uprawniony wsiada do auta ,rozwala stacyjkę odpala auto i rusza po pierwszym odpaleniu auto pracuje 30s po drugim 20s po trzecim 10s i przestaje odpalać .
Właściciel wsiadając do auta odblokowuje system i jedzie z jego pominięciem .
Czy to działa ? mam na koncie uprowadzonego opla omegę z pod szpitala .Stał 100m dalej ;)
Złodziej nie ma czasu na analizę przyczyn dziwnego zachowania i rezygnuje .

Punktów
1
Miasto
Warszawa
www.hadron.pl
Dokładnie jak pisze shrek. Najlepsze jest działanie (w tym przypadku ochrona) z zaskoczenia. Złodziej raczej nie zdecyduje się na grzebanie w aucie gdzieś na środku ulicy jak auto niespodziewanie się zatrzyma. Szkoda tylko że przepisy unijne nie do końca na to zezwalają i robiąc takie zabezpieczenie bierzemy na siebie dużą odpowiedzialność w razie wypadku.

P

PogotowieSamochodoweUK

Powiem wam tak z perspektywy kogos ktos sie wychowal w nigrzecznym srodowisku znajac tych i tamtych....

CYT.: ''jesli na twoje auto jest zamowienie, to od wczoraj juz go nie masz, choc bys go zaparkowal w bunkrze pod obstawa gwardi narodowej''

W zaleznosci jak bardzo ktos chce zawinac wasze auto tak tez moze byc lub nie byc skuteczne wasze zabezpieczenie.

Ale jest pewna teoria ktora lamia systemy alarmowe. Systemy alarmowe blokuja strefe zarzadzajaca, jak elektryke, komputery i tp. Ale najskuteczniej jest zablokowac element wykonawczy.

1. odciecie rozrucznika-mozna odpalic na popych
2.wszelkie blokady skrzyn i kierownicy-mozna zlamac
3.odciecie paliwa-dobra bytelka + cwaniak + pompka i pojechal
4.odciecie ecu-dobry cwaniak i dobry sprzet i odpali
5.odciecie stacyjki i tp-dobry cwaniak nawet nie szuka tylko odpala auto uzywajac kabli w glebi po za miejscem gdzie je odcielismy
6.immo, alarmy srele morele...-cwaniak ze sprzetem nawet nie mrugnie jak to obejdzie
7.zeder-oficjalnie nie do zerwania, nieoficjalnie dobota na okolo 30 sekund
8.blokada kola zamachowego za pomoca elektro magnesu- bez lawety nic nie zdziala, ale droga zabawka
9. odciecie kabli zasilajacych wtryskiwacze i uktyry wlacznik tam gdzie swiatlo nie dochodzi... sposob prostacki, tani, skuteczny pod warunkiem ze sie to wykona tak by nie bylo widac-bez lawety ani tusz, ale za to koszt moze okolo 5-8zl

Istotnym jest by zabezpieczenie nie było seryjnym. Złodziej profesjonalista jako pierwszy nabywa nowy patent i go rozgryza. Ja osobiście preferuje odcięcie pompy paliwa jednak w sposób dość specyficzny .Na zasilaniu pompy podaje układ elektroniczny czasowy zegar .
Jak to działa? a tak : nie uprawniony wsiada do auta ,rozwala stacyjkę odpala auto i rusza po pierwszym odpaleniu auto pracuje 30s po drugim 20s po trzecim 10s i przestaje odpalać .
Właściciel wsiadając do auta odblokowuje system i jedzie z jego pominięciem .
Czy to działa ? mam na koncie uprowadzonego opla omegę z pod szpitala .Stał 100m dalej ;)
Złodziej nie ma czasu na analizę przyczyn dziwnego zachowania i rezygnuje .

Slaby ten zlodziej...a raczej zlodziejaszek z przypadku, nie bylo to konkretne zamowienie tylko okazyjny wlam.

Piotrekgrab

Początkujący
Punktów
1
najprostszym sposobem i skutecznym jest odcięcie zasilania wtrysku,pompy paliwa zwykłem przełącznikiem 1-0 który posiada 3 piny,dodatkowo 3pin zwieram do masy ,odłączając wyłącznik zasilanie odłączany przewód jest zwierany do masy, przy próbie podłączenia tak zwane na ostro złodziej będzie miał problem w postaci zwarcia na przewodzie zasilającym pompę paliwa lub wtrysk metoda skuteczna i wypróbowana,

P

PogotowieSamochodoweUK

Dokladnie. Ja slyszalem ze w 30 sekund sie poddaje;)

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Pewnie sponsorem był zeder. Ja malucha mam zabezpieczonego na śmiech. Złodziej otwiera auto, a tu Alaram! I nie odjedzie bo padnie ze śmiechu.

P

PogotowieSamochodoweUK

No ten z tvn to tak.... ale ''podobno'' zedera sie otwiera bez zadrapania go nawet.
Swoja droga tak jak mowilem. Z przypadku to sie kradnie radia, a auta na zamowienie wiec lepiej zamontowac traker za 100zl od chinoli i wiedziec gdzie jest auto niz zabezpieczac je po to zeby niszczyli i i tak jak maja zabrac to zabiora.

Do góry Bottom