• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęt do poj. ciężarowych

trucktime

Nowy
Punktów
0
Cześć wszystkim!
zanim zaczną pojawiać sie pytania i obelgi od razu odpowiem... w związku z cenami paliwa / AdBlue poszukuję już wszędzie oszczędności w firmie.

Poszukuje do floty urządzenia do zmniejszenia zużycia AdBlue w pojazdach ciężarowych.
Czy są urządzenia przygotowane dla laików, graficzny interfejs czy trzeba mieć szerszą wiedze aby takie rzeczy wykonać?

znalazłem New Genius - wydaje sie prostym urządzeniem i dodatkowym atutem dla mnie jest "for every tuner thanks to the impossibility to perform wrong operations" ze względu że nie miałem wcześniej styczności z takimi rzeczami. Urządzenie jest kompatybilne chyba ze wszystkimi moimi pojazdami - Czy to zda u mnie egzamin w kwestii adblue? czy moglibyście coś innego polecić?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
a jakie są koszty adblue na 100 kilometrów?

trucktime

Nowy
Punktów
0
Spala Do 2L / 100km - były czasy, że AdBlue było po 0,70 zł i takie momenty ze tankowało sie na stacji za 7 zł - teraz cena jest ok 4 zł.
2L*4zł - 8 zł / 100 km....
ale .... przy założeniu, że ciężarówki robią średnio powyżej 10 000 km w miesiącu i większej flocie to oszczędność może być na poziomie kilkunastu tysięcy miesięcznie.

Nie chciałbym wyłączyć całkowicie spalanie AdBlue, tylko ograniczyć do minimum. Pytanie czy ma ktoś wiedze czy urządzeniem New Genius, jako laik jestem wstanie coś takiego wykonać? czy potrzebny jest inny sprzęt?

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Lepiej zlecić do komuś. Przyjedzie zrobi program i będziesz spokojniejszy.

Piotr0583

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
TK
Podejrzewam że przy większej ilości aut taki tuner zrobi jakąś promocje a i głową spokojna że czegoś nie " ubijesz".

trucktime

Nowy
Punktów
0
Dziękuje wszystkim za rade, gdyby była to jednorazowa sytuacja to na pewno skorzystałbym z firmy zewnętrznej. Jednak z wiadomych przyczyn ekonomicznych wolałbym się nauczyć tego, wydaje mi sie że to jest powtarzalny proces.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Jakie ciężarówki? Marka ? Ja wyłączam to programowo ... wszystko zostaję na miejscu ... działa ale nie pobiera adblue. W razie kontroli masz wszystko sprawne .

Do góry Bottom