• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęt do warsztatu

marzeccc

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chełmża
Witam

Zamierzam kupić sprzęt do warsztatu interesują mnie głównie narzędzia (szafka narzędziowa), do tego jakieś elektronarzędzia, przyrządy specjalistyczne tj. blokady, ściągacze. Dodatkowo chce kupić jakiś interfejs do diagnostyki. Kompresor i podnośnik już mam, posiadam też klucze udarowe elektryczne i akumulatorowe. Sprzęt wulkanizacyjny mnie nie interesuje. Budżet jaki chce przeznaczyć to 20tyś. Proszę o podanie najpotrzebniejszych narzędzi, przyrządów bez których nie wyobrażacie sobie życia i sprawnej przyjemnej pracy w warsztacie. Wyznaje zasadę kupić raz a dobrze i z doświadczenia wiem, że markowy sprzęt warty jest swojej ceny ze względu na wytrzymałość, żywotność, możliwość serwisowania/naprawy no i przede wszystkim kultura i przyjemność z pracy. Oglądałem dziś wózek firmy SATA: http://allegro.pl/sata-wozek-warsztatowy-299-narzedzi-promocja-i5313940964.html muszę przyznać ze zrobił na mnie ogromne wrażenie. Dożywotnia gwarancja, klucze miały, w porównaniu z narzędziami których używam na co dzień (Coval, Yato) , większą wagę. Było je czuć w ręce ładnie leżały. Dodatkowo posiada fajny zestawik kluczy płasko oczkowych z grzechotką od strony oczkowej jak i płaskiej, gdy je ujrzałem przyszło mi do głowy milion sytuacji i śrub gdzie były by zbawieniem ;) Cena 7 tyś. Czekam na jakieś ciekawe propozycje sprzętu, producentów jak i miejsc zakupu(allegro, dealer, InterCars itp.)

Pozdrawiam marzeccc

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
oczywiście dożywotnia gwarancja...ale jak przyjdzie co do czego to nic nie obejmuje, bo Ci powiedzą że źle użyłeś narzędzia, bo za dużej siły użyłeś itp... podaj maila wyślę Ci coś

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
380
Witam
Ja uzywam narzedzi sata od 6 lat i moge sie cos wypowiedziec w tym temacie. Kupilem zestaw plaskich kluzy z grzechotka za kilka set zl... po 5 latach 2 zerwalem bo wiadomo urzywalem ich do popuszczania srub a producent tego zabrania. Przyjechal dostawca po 2 tygodniach dostalem nowe ! To samo z grzechotkami normalnymi jest.
A co do ogolnie plaskich kluczy to plaska 11 wkrecilem w imadlo, zalozylem metrowa rure i probowalem zlamac, nie dalo rady, wykrzywila sie. Co zrobila firma ? wmienila mi na nowa.
Bez zastanowienia uwazam ze warto wydac te pieniadze na narzedzia saty czego nie moge powiedziec o innych firmach.
Na PW przesylam namiar do dystrybutora.
Pozdrawiam

marzeccc

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chełmża
Dziekuje za odpowiedz. Po rozmowie z kolega prowadzacym warsztat od paru ladnych lat potwierdzil wypowiedz kolegi GSS-Daniel. Narzedzia SATA po 7 latach uzywania sa caly czas w doskonalej formie. Okreslil je slowem "atom", zabawnie to zabrzmialo ale mam nadzieje, ze beda warte ceny. Czekam na propozycje innych niezbednych rzeczy do warsztatu ktore potrafia ulatwic i umilic prace. Odradzono mi blokady do rozrzadow podobno drogie i malo co sie uzywa. Szczerze mowiac kilkanascie rozrzadow robilem i zawsze radzilem sobie bez uzycia jakichkolwiek blokad.

pawlo1955

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Rawicz
na pewno bedzie Ci potrzebny migomat polecam telwina lub bestera klucz pneumatyczny CP na pewno jakiś ściągacz szlifierka kątowa najlepiej powyżej 8oow mam osobiście makitę 11oow i jestem bardzo zadowolony wiertarka palnik Praska prostownik i oczywiście dobry stół warsztatowy ;)

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
380
Witam
Co do blokad to na dzien dzisiejszy bez nich nie da rady zlozyc wielu aut wiec albo trzeba dorobic albo kupic.
Dobrze jeszze jest zakupic kpl kwadratow do korkow oleju. Zestaw kluczy ribe, torx, hex, spline, torx nasadowy itd.. Lista jest bardzo dluga... ja ciagle kupuje jakies nowe narzedzia i ciagle malo ale koledzy po fachu to wiedza jak jest, skarbonka bez dna ;)))

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
817
Miasto
Gdańsk
Oj bez dna. Ja jednakże strasznie lubię kupować zabawki;] Ostatnio zakupiłem zestaw do wyciągania wtrysków. Siłownik hydrauliczny znajduje już także zastosowanie do wciągania tulei tylnych belek;] Co do kluczy to ja katuję S&R. Jestem zadowolony.
Listy narzędzi chyba nie da się zrobić. Każdy musi pod siebie warsztat wyposażyć..

marzeccc

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chełmża
No wiadomo co chodzi o narzedzia kolego Zimoon. Chodzi mi o lepsza marke kluczy i opinie doswiadczonych uzytkownjkow. Co do podstaw w warsztacie to cos tam juz jest, zaprezentowalem na fotografiach. Chodz mi o cos dodatkowego co umili prace. Koziolki, podnosnik (zaba), zlewki do oleju, sciagacze drazkow, prasy, myjka, itp.? Co jest najwazniejsze. Tak jak napisalem wyzej budzet jest okreslony i wiem ze nie wyposaze warsztatu w przyzad do wszystkego od A do Z dlatego chce ustalic priorytety zakupow. Rzeczy najwazniejsze i mozliwie najlepsze i zeby troche tego bylo. Bo moge kupic dobra szafke i podnosnik kolumnowy i po kasie wiadomo jakie sa ceny dobrych rzeczy. Ale nie o to mi chodzi. Narazie mam kanal i mi wystarczy. Chodzi o przyzady i akcesoria ;)

Załączniki

• 20150531_193031.jpg
    20150531_193031.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 77
  • 20150531_193052.jpg
    20150531_193052.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 76
  • 20150531_193102.jpg
    20150531_193102.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 75
  • 20150531_193121.jpg
    20150531_193121.jpg
    819,7 KB · Wyświetleń: 70

adamarr

Gaduła
Punktów
5
Nie można też zapominać o dobrym oświetleniu, szczególnie w porze jesienno, zimowej. Mam tutaj na myśli oświetlenie ręczne do kanału. Tutaj jest wiele szkół :) Można to zrobić samemu, kabel + żarówka. Chociaż osobiście polecam takie światło z żarnika.
Nie wypala oczu, ma hak więc możesz podwiesić gdy coś robisz. Nie rozgrzewa się do czerwoności. Niby pierdułka, ale ułatwia życie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jacku .... Słodowy wymieka . Zresztą ja podobny jestem , stara szkoła postkomunistyczna gdzie trzeba samemu wymysleć a nie kupić

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
p.Jacku klasa sama w sobie ;) kolego marzeccc nie ma konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie. budzet wobec oczekiwan troche maly jak sie chce konkretny sprzet. ja przez ponad 15 lat nie uzbieralem wszystkiego potrzebnego :( czesc zrobiona samemu, czesc "skopiowana" u tokarza. musisz zaczac robic i sukcesywnie bedziesz wiedzial czego najbardziej potrzebujesz. koledzy dobrze radza - kup tylko to co niezbedne a reszte kaski odloz na pozniej - zawsze sie przyda ;)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Narzędzi, czym więcej, tym lepiej, ale warto pamiętać, że są narzędzia których używamy często i te powinny być gwarantowanej jakości, by starczyły na dłużej i narzędzia do lekkich prac, których używamy rzadziej i nie trzeba na nie wydać dużych pieniędzy. Na przykład w tym roku kupiłem w Biedronce za pięćdziesiąt parę złotych taki komplet z drobnymi terkotkami i na razie działają super.
Pozdrawiam.

Załączniki

• CIMG8260m.JPG
    CIMG8260m.JPG
    100,9 KB · Wyświetleń: 66

ExpertGrupyTopex

Początkujący
Punktów
0
Witam, tak na moje rozeznanie, z rzeczy również niezbędnych: zestawy do blokowania rozrządu, klucze - do świec, do spryskiwaczy, do wtryskiwaczy, do flitrów oleju, torxy, wykrętaki, opaski i szczypce do nich, szczypce zaciskowe i do uszczelniaczy, separatory i ściągacze, chwytaki magnetyczne, przyda się lusterko inspekcyjne. Także zestawy już do naprawy konkretnych instalacji - klimatyzacji, alternatora czy gwintów (ze swojej strony polecam naszą markę NEO TOOLS). W naszej ofercie nie brakuje również szafek warsztatowych, którymi jesteś zainteresowany. W razie pytań pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, Tomek, Grupa Topex

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
Witam.
Narzędzi, czym więcej, tym lepiej, ale warto pamiętać, że są narzędzia których używamy często i te powinny być gwarantowanej jakości, by starczyły na dłużej i narzędzia do lekkich prac, których używamy rzadziej i nie trzeba na nie wydać dużych pieniędzy. Na przykład w tym roku kupiłem w Biedronce za pięćdziesiąt parę złotych taki komplet z drobnymi terkotkami i na razie działają super.
Pozdrawiam.
też mam i jak się używa z głową to się nadają choć mogły by być trochę sztywniejsze w przegubie :)

Do góry Bottom